* “Listarea duală, atât la BVB cât și la London Stock Exchange, a ajutat SNGN Romgaz SA (ROMGAZ)”
* “Într-un climat de piaţă caracterizat de volatilitate, analizăm toate variantele existente de finanţare: obligațiunile pot fi luate în calcul în vederea finanțării proiectului Neptun Deep”
* “Producţia ROMGAZ s-a menţinut la nivelul anului trecut, iar compania are, în prezent, o cotă de piaţă de aproximativ 60%”
Răzvan Popescu a fost numit, în luna august, Director General în cadrul producătorului de gaze naturale Romgaz SA, anterior fiind CFO-ul companiei. Şi-a desfăşurat activitatea aproape nouă ani în cadrul Băncii Naţionale a României – Serviciul Administrarea Rezervelor Internaționale – dobândind în toată această perioadă o cunoaștere aprofundată a piețelor financiare globale și a instrumentelor de tranzacționare diversificate, a factorilor ce influențează evoluțiile acestora, cât şi a managementul riscului și a analizei financiare aplicate.
Domnia sa a avut amabilitatea să ne ofere un interviu privind activitatea companiei pe care o conduce- ROMGAZ SA.
Reporter: Cum a fost trecerea de la BNR la Romgaz? Cum apreciați experiența dobândită în Banca Naţională, comparativ cu experiența din sectorul energiei?
Răzvan Popescu: Parcursul profesional din ultima perioadă a fost unul interesant şi captivant oferit de natura activităţii companiei. A fost un proces continuu de aprofundare a cunoștințelor din domeniului energetic, cu aplicabilitate și accent în sfera gazelor naturale și producției de energie electrică. Personal, a fost o provocare pe care am transformat-o într-o oportunitate atât la nivel personal cât și profesional. Compania ROMGAZ este un pilon de bază al sectorului energetic național, cu 5450 de angajați și cu operațiuni în toată țara. Evident că o astfel de companie trebuie privită în concordanță cu politicile publice aferente sectorului energetic, cât și cu evoluția generală a piețelor gazelor naturale, nu doar la nivel național, ci și european. Astfel, intenționez să implementez în cadrul ROMGAZ o abordare strategică menită să ne consolideze rolul și poziția în regiune, într-un context internațional dificil. Ca urmare, am finalizat achiziția participației ExxonMobil din Marea Neagră, ce ne permite implementarea unei viziuni de dezvoltare viitoare care va contribui la menținerea poziției de lider în producția de gaze naturale din România și regiune.
La nivelul companiei, am avut ocazia să întâlnesc oameni foarte bine pregătiți, dornici să se implice în acest proces de modernizare a societății, care constă în procedurizarea operațiunilor, adoptarea strategiei de dezvoltare pe următoarea perioadă, cât și implementarea de proiecte noi, vizionare, în linie cu tendințele actuale de piață. Pentru a putea rămâne relevanți, cu toții trebuie să ne adaptăm condițiilor din piață, fie că vorbim de cea a gazelor sau cea financiară. Un exercițiu de competență și profesionalism a fost realizat în cadrul ROMGAZ când am identificat cea mai bună soluție de finanțare pentru achiziția participației din perimetrul Neptun Deep. Există multiple modalități de finanțare, însă fiecare companie trebuie să determine intern modelul de business pe care îl are în vedere, să își cunoască potențialul, strategia de dezvoltare viitoare și astfel, printr-o evaluare corectă a climatului economic, să acceseze cea mai eficientă formă de finanțare. Astfel, echipa ROMGAZ a reușit să realizeze cea mai bună performanță în materie de finanțare și a evoluat substanțial în competența accesării platformelor de tranzacționare, schimburilor valutare ori piețe interbancare și alte operațiuni financiare conexe. Cu toții conștientizăm nevoia de adaptabilitate la condițiile volatile din piețele financiare: dacă ultimii 10 ani au fost caracterizați de rate de dobândă foarte scăzute, o piață financiară destul de lichidă și predictibilă, în prezent asistăm la o volatilitate sporită, ca o consecință directă a presiunilor inflaționiste foarte ridicate și a evoluției ascendente a ratelor dobânzilor de referință atât din România, cât și din Europa și SUA.
Reporter: Intenţionaţi să vă delistaţi de la Bursa din Londra?
Răzvan Popescu: Listarea duală, la Bursă de Valori București și la London Stock Exchange, trebuie percepută ca un atu al companiei. O dată cu listarea la Londra, compania a avut acces la o plajă largă de investitori, iar actul de guvernanță corporativă și transparența decizională au fost și sunt instrumente care au contribuit în mod cert la modernizarea companiei. Evident că nu ne dorim delistarea companiei, și, mai mult decât atât, urmărim cu atenție volumul tranzacționat pe ambele piețe. Totodată, prin informări constante către investitori, dorim să întărim încrederea acestora în companie și în potențialul de dezvoltare pe care ROMGAZ îl are.
Reporter: La cât se ridică investiția din Marea Neagră, din punctul de vedere al Romgaz?
Răzvan Popescu: După achiziția de către ROMGAZ a participației din perimetrul Neptun Deep (ND), urmează etapa de analiză și reevaluare pe care o realizăm, printr-o echipă mixtă, cu partenerul OMV Petrom, operatorul perimetrului. În acest sens estimăm o investiție de circa 2 miliarde de euro în dezvoltarea proiectului, însă până la finalizarea tuturor evaluărilor nu putem avansa o cifră exactă. Sunt multe elemente de luat în calcul, contracte anterioare și studii care stau la baza unei evaluări realiste a sumei necesare de investit în perioada următoare.
Reporter: Acum câteva zile au apărut informaţii privind o eventuală preluare a norvegienilor a OMV Petrom. Cum influenţează această potenţială achiziţie investiţia din Marea Neagră?
Răzvan Popescu: Nu pot comenta informațiile pe surse apărute în presă pe acest subiect. Am toată convingerea că proiectul ND va fi unul de succes pentru companiile implicate și în consecință pentru România.
Reporter: Acum câteva săptămâni, ministrul Virgil Popescu a spus că aşteaptă de la OMV Petrom şi Romgaz decizia de investiţie cât mai curând. Ce ne puteţi spune dvs despre acest lucru?
Răzvan Popescu: Începând cu luna august, ROMGAZ a devenit partener, alături de OMV Petrom în acest proiect de anvergură. După cum aminteam anterior, suntem la faza în care o echipă mixtă de specialişti analizează din punct de vedere tehnic și economic derularea în cele mai bune condiții a proiectului. Decizia finală de investiție va fi făcută public, după analiza riguroasă a tuturor elementelor care stau la baza unei abordări proactive a acestui proiect. Atât ROMGAZ cât și OMV Petrom sunt două companii listate, iar orice comunicare în legătură cu acest subiect va fi făcută de comun acord, simultan, respectând prevederile Acordului de Operare în Comun, investitorii urmând a fi informați în legătură cu acest subiect. Considerăm o astfel de abordare ca fiind una profesionistă, menită să asigure transparența în actul decizional. Din punctul meu de vedere, proiectul Neptun Deep reprezintă, nu doar pentru ROMGAZ, ci pentru România, o fereastră de oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm.
Reporter: Care este opinia dvs referitoare la Legea Offshore și modificările acesteia?
Răzvan Popescu: O deviză simplă spune că “Legile sunt făcute pentru a fi respectate”. Compania ROMGAZ SA respectă legislația în vigoare, iar dacă ceilalți participanți la piață consideră că au de adus propuneri la această lege este dreptul lor să le susțină în fața autorităților competențe. Sunt convins că acestea vor fi analizate cu celeritate.
Reporter: Ați menționat de aprobările corporative. Aveți nevoie de încă o aprobare AGA?
Răzvan Popescu: Da, În primă fază, va fi nevoie de aprobarea Consiliului de Administrație și ulterior de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor. Inclusiv finanțarea va avea nevoie de aprobarea acționarilor, pentru că în mod cert va depăși competența Executivului și a Consiliului de Administrație.
Reporter: În vară, ați negociat pentru Romgaz o dobândă egală cu EURIBOR la trei luni + 0,05% la împrumutul de 325 milioane euro luat pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep, o finanțare istorică. Ce ne puteți spune despre asta?
Răzvan Popescu: După cum am obesrvat în această perioadă, contextul internațional se poate schimba de la o zi la alta. În vară, am identificat o fereastră de oportunitate! M-a ajutat, într-adevăr, experiența acumulată în Banca Națională, dar au avut un impact important în negocieri, pe de o parte, notorietatea companiei ROMGAZ, și pe de altă parte, strategia viitoare de dezvoltare bazată pe obiective durabile, sustenabile și în concordanță cu evoluțiile din sectorul energetic. La acea perioadă, presiunile inflaționiste încă nu erau prețuite în evoluția viitoare a ratelor de dobândă, piața estimând o creștere graduală a acestora. Din păcate, am asistat la escaladarea conflictului armat din Ucraina și la un șoc inflaționist ce s-a propagat pe toate piețele financiare europene. Interesul instituțiilor financiare de a colabora cu Romgaz, conjunctura de piață de la acel moment coroborată cu experiența profesională personală și cea a întregii echipe de proiect și, evident, notorietatea companiei au stat la baza acestei finanțări de referință pentru piața din România.
Reporter: Cum aveți în vedere finanțarea pentru investiția Neptun Deep? Credite sau emisiuni de obligațiuni?
Răzvan Popescu: Dat fiind nivelul ridicat al necesarului de finanțare Romgaz a luat în calcul toate variantele oportune: obligațiuni, împrumuturi, posibilitatea de a antama instituții financiare internaționale precum BERD, BEI ori Banca Mondială, care, în condițiile date, pot fi un reper important pentru toate instituțiile de credit. Un astfel de partener instituțional ar certifica și credibiliza la nivel internațional succesul unei operațiuni de asemenea anvergură și maximizează reușita unui proiect vandabil.
Reporter: Vă gândiți la o eventuală majorare de capital sau există posibilitatea ca statul să mai vândă acţiuni într-o ofertă publică?
Răzvan Popescu: Este, alături de cele enunțate mai sus, o opțiune pe care o analizăm. Suntem focusaţi să identificăm cea mai bună soluție, la cel mai mic cost, care să ofere cea mai bună credibilitate pentru companie. Nu exclud niciuna dintre variantele enunțate.
Reporter: Când terminăm centrală de la Iernut?
Răzvan Popescu: În acest moment, data estimată a finalizării centralei de la Iernut este finalul anului viitor.
Reporter: Tot cu Duro Felguera?
Răzvan Popescu: În prezent, suntem în negocieri cu consorțiul condus de către Duro Felguera, aceștia având avantajul că cunosc întregul proiect și lucrările ce au fost efectuate până la această dată. Proiectul Centralei de la Iernut nu este unul deloc simplu, iar modalitatea în care a fost gândită aceasta este extrem de interesantă, fiind o centrală extrem de fiabilă.
Reporter: Dar au fost penalizaţi, da?
Răzvan Popescu: Li s-a oprit garanţia de bună execuţie, iar vechiul contract a fost reziliat.
Reporter: Premierul a anunţat că avem depozitele de gaze pline în proporţie de 90%. Cum credeţi că vom trece de această iarnă?
Răzvan Popescu: ROMGAZ își îndeplinește obligațiile asumate, o proporţie semnificativă din gazele produse fiind destinate furnizorului consumatorului casnic și producătorilor de agent termic. De asemenea, compania și-a menținut producția de gaze la același nivel ca anul trecut. În momentul de față, depozitele de gaze au un nivel de umplere semnificativ mai ridicat ca în anii precedenți, mai ales că anul acesta a existat și obligația de înmagazinare conform legii. Este posibil să avem nevoie de importuri pentru a echilibra întregul sistem, însă nu întrevedem nicio problemă în aprovizionarea pentru iarnă, în special către consumatorul casnic.
Reporter: Care este situaţia zăcămintelor de la Caragele?
Răzvan Popescu: Pentru a exista o situație la zi a zăcămintelor deținute de către Romgaz și a elimina orice speculație, conducerea executivă a Romgaz a solicitat evaluarea, după standardele și uzanțele internaționale, a rezervelor, cu un reputabil evaluator, datele obținute fiind publice, pe site-ul companiei.
Proiectul Caragele reprezintă cea mai importantă descoperire de hidrocarburi din portofoliul de explorare al companiei și concentrează cea mai mare parte a investițiilor pe care S.N.G.N Romgaz S.A. le realizează în activitatea de explorare on-shore. Începând cu anul 2001 și până la momentul de față s-au săpat un număr de 46 de sonde, din care 29 au înregistrat producție de hidrocarburi. Adițional, prin Divizia Explorare-Producție și Direcția Explorare-Evaluare, Romgaz își propune, până la finalul anului 2024, săparea unui număr de sonde de mare adâncime necondiționate și a altor foraje condiționate de rezultatul acestora. Astfel, cât mai curând, vor fi publicate caietele de sarcini, în vederea demarării licitațiilor. Trebuie să menționez că, la Caragele, au fost întâmpinate dificultăți tehnice în procesul de foraj întâlnite la adâncimi mari. Ca urmare, pentru viitoarele proiecte așteptăm la licitație operatori foarte bine pregătiți tehnic pentru a nu repeta experiența nefastă a trecutului. În prezent, la Caragele, ROMGAZ are sonde puse în producție, atât în zona de mică adâncime, cât şi în cea de mare adâncime.
Reporter: Există discuţii că ne vom descurca bine iarna aceasta, dar că iarna viitoare va fi mai grea. Care este opinia dumneavoastră?
Răzvan Popescu: Este greu de făcut o previziune cu privire la evoluțiile de anul viitor. Trebuie să luăm în calcul evoluția conflictului de la granița și noua construcție europeană în materie de securitate energetică. Diversificarea surselor de aprovizionare vor conduce cu siguranță la asigurarea securității energetice a întregii Europe, cât și la temperarea prețurilor gazului natural. Asistăm la o reconfigurare a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și gaz natural lichefiat, la o repoziționare a Europei față de gazul rusesc și la o reașezare a strategiilor marilor companii din sector pe principii durabile și sustenabile în contextul Pactului Verde European.
Reporter: Cum apreciaţi relaţia României cu Azerbaidjan din punctul de vedere al Romgaz?
Răzvan Popescu: Între ROMGAZ și SOCAR există semnat un Memorandum de Colaborare, pe baza căruia se identifică, la nivel regional, rute de aprovizionare cu gaze în țara noastră. Azerbaidjanul este un partener strategic important pentru noi ca și țară și implicit pentru Romgaz ca și companie.
Reporter: Cum a ajutat Romgaz aderarea la FPPG?
Răzvan Popescu: Federația Patronală pentru Petrol și Gaze a reuşit să aducă laolaltă toți jucătorii importanți din sectorul de petrol și gaze românesc, coagulând, cu success, de fiecare dată, opiniile fiecăruia într-o poziție comună a Federației, în materie legislativă atât la nivel naţional, cât și european. Împreună cu FPPG putem să ne susținem, obiectiv, punctele de vedere, să contribuim la construcția unui cadru legislativ care să ne permită desfășurarea activității fără sincope și să susținem dezvoltarea pe viitor a industriei de petrol și gaze. Personal, cred că mai multe voci pot contribui la o construcție durabilă a sectorului energetic în ansablul sau. Experiența, profesionalismul, notorietatea FPPG sunt atribute care recomandă Federația drept un partener de dialog serios și credibil în fața autorităților.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre proiectele de viitor ale Romgaz?
Răzvan Popescu: Strategia ROMGAZ pentru perioada următoare are ca obiectiv principal proiectul Neptun Deep. Cred că acest proiect ne va consuma foarte multe resurse, atât umane, cât și financiare. Este un deziderat la nivel național, un obiectiv strategic de dezvoltare al companiei care va asigura independența energetică a țării. Este clar că trebuie să ne focusăm pe acest proiect de investiţie, unic la nivel național. Alternativ, avem proiecte de energie verde, în concordanță cu principiile stipulate în Pactul Verde European. Astfel că, în apropierea Centralei de la Iernut, avem în vedere dezvoltarea unui parc fotovoltaic și o fabrică de hidrogen.
Reporter: Dacă decizia de investiții se dă în câteva luni, când vom lua prima moleculă de gaze din Marea Neagră/Neptun Deep? Optimist vorbind.
Răzvan Popescu: Un interval realist avansat deja în spațiul public ar fi trimestrul patru 2026 – trimestrul I 2027, cu mențiunea că, pentru această, decizia finală de investiție trebuie să fie asumată în cel mai scurt timp posibil. Sunt convins că lucrurile se vor mișcs rapid în direcția cea bună.
Reporter: Au existat discuții la nivel european pentru achiziții comune de gaze la nivelul statelor. Există vreo șansă ca producătorii locali să trebuiască să dea din producția noastră către alte țări, de exemplu Germania?
Răzvan Popescu: O proporție semnificativă a gazelor din producția ROMGAZ sunt deja alocate, conform OUG27 și OUG119, strict pieţei locale, către furnizorul consumatorului casnic și către producătorii de energie termică, iar restul de gaze sunt livrate conform contractelor istorice încheiate pe piețele centralizate în cadrul programului GRP înainte de promulgarea ordonanţelor. Astfel, nu anticipez ca o astfel de măsură să fie implementată având în vedere și anunțul CE privind atingerea țintelor de înmagazinare de către statele membre.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).