27.9 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Energie – Reacţie dură de la Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din România, închis de un an. „Ce vedem la Bursa de la Viena este o porcărie. De ce trebuie gazul românesc cuplat cu Viena dacă piaţa nu funcţionează? Statul are puterea de a reglementa preţul.“ – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ De la începutul acestui an, chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, marii consumatori de energie şi gaze spuneau că piaţa liberă, în contextul preţurilor istorice, devine o utopie, statul având puterea de a reglementa sectorul pentru o perioadă scurtă ♦ Un an mai târziu, industria mare este închisă ♦ Paradoxul? România îşi poate asigura din resurse interne 80% din necesarul de gaze naturale iar circa 80% din producţia de energie este controlată de stat.

Dar statele au puterea de a reglementa lucrurile“, a spus Harri Kiiski, cel care până recent a ocupat funcţia de di rector general al Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din România, care asigură 50% din producţia de îngărăşă minte locală.

Dar închiderea marii industrii din Ro mânia vine în contextul în care ţara este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, având posibilitatea prin propriile resurse să-şi asigure 80% din necesarul intern.

Harri Kiiski a mai tras un semnal de alarmă şi anume că deşi protejată de scumpiri, populaţia nu este pe deplin informată legat de riscurile care vin odată cu începerea iernii. În timp ce alte state au în derulare programe de informare ţintite pe acţiuni concrete în cazul unor probleme pe partea de aprovizionare, în România autorităţile tratează în continuarea economisirea energiei ca pe un subiect tabu.

De la începutul acestui an, chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, marii consumatori de energie şi gaze spuneau că piaţa liberă, în contextul preţurilor istorice, devine o utopie, statul având puterea de a reglementa sectorul pentru o perioadă scurtă Un an mai târziu, industria mare este închisă Paradoxul? România îşi poate asigura din resurse interne 80% din necesarul de gaze naturale iar circa 80% din producţia de energie este controlată de stat.

„Ce vedem la Baumgarten (Bursa de gaze de la Viena) este o porcărie, alea nu sunt preţuri normale. Piaţa gazului, cu regulile ei de funcţionare, a fost făcută pentru timpuri normale, nu pentru ce ve­dem acum. Această piaţă pur şi simplu nu mai funcţionează. Dar statele au puterea de a reglementa lucrurile“, a spus Harri Kiiski, cel care până recent a ocupat funcţia de di­rector general al Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din România, care asigură 50% din producţia de îngărăşă­minte locală. Pentru producătorii de îngră­şă­minte, gazul este materie primă, 70% din costurile de producţie fiind reprezentate de achiziţia gazului. În contextul exploziei pre­ţului, încă din decembrie, anul trecut, Azomureş şi-a închis activitatea, izbucnirea războiului din Ucraina şi impactul pe care agresiunea Rusiei a avut-o asupra preţului gazului făcând imposibilă reluarea activităţii.

Dar închiderea marii industrii din Ro­mânia vine în contextul în care ţara este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, având posibilitatea prin propriile resurse să-şi asigure 80% din necesarul intern.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!