19 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Energie – Reconfigurarea traseului gazelor către România. Companiile autohtone par decise să identifice surse alternative la gazele rusești – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Companiile autohtone par decise să identifice surse alternative la gazele rusești, pentru prima dată rezervările de capacitate lunară prin punctul de interconectare de la Giurgiu-Ruse depășindu-le pe cele din punctele tradiționale de import de gaz rusesc, de la Isaccea (pe granița cu Ucraina) și Negru Vodă (pe granița cu Bulgaria)...

Rezultatele licitației de rezervare capacitate pentru luna mai în punctul de interconectare Giurgiu-Ruse Așa cum a anunțat Profit.ro, în primele zile ale lunii aprilie, una dintre companiile prin care Gazprom exporta gaze în România, Imex Oil Limited Nicosia Sucursala București, nu a mai importat gaze, în timp ce cealaltă, WIEE România SRL, și-a redus de aproximativ 2,5 ori cantitatea de gaze livrată, de la peste 2,5 milioane mc/zi la 1,1 milioane mc/zi.

Companiile autohtone par decise să identifice surse alternative la gazele rusești, pentru prima dată rezervările de capacitate lunară prin punctul de interconectare de la Giurgiu-Ruse depășindu-le pe cele din punctele tradiționale de import de gaz rusesc, de la Isaccea (pe granița cu Ucraina) și Negru Vodă (pe granița cu Bulgaria), relevă datele analizate de Profit.ro.

Pentru luna mai a fost rezervată o capacitate de import de 20,37 GWh/zi (82% din capacitatea totală scoasă la licitație, de 24,83 GWh/zi) prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Giurgiu-Ruse, în timp ce rezervările prin Negru Vodă (pe unde este importat gazul rusesc transportat prin noul gazoduct TurkStream) au fost de doar 12,6 GWh/zi (8,2% din capacitatea totală licitată, de peste 153 GWh/zi). Prin celălalt punct de interconectare prin care gazul rusesc intra în România, de la Isaccea, nu a fost efectuată nicio rezervare de capacitate.

Rezervarea de capacitate lunară prin Negru Vodă este superioară celei efectuate pentru luna aprilie, de 7,6 GWh/zi, însă net inferioară celei din lunile precedente.

Comparativ, în luna martie fusese rezervată o capacitate lunară de import de gaz rusesc de 53,3 GWh/zi, 33,6 GWh/zi prin Isaccea și 19,7 GWh/zi prin Negru Vodă, iar în februarie una de 67,4 GWh/zi, 56,8 GWh/zi prin Isaccea și 10,5 GWh prin Negru Vodă.

Pe 31 martie, România importa aproape 50 GWh prin Isaccea și 35 GWh prin Negru Vodă.

Rezultatele licitației de rezervare capacitate pentru luna mai în punctul de interconectare Giurgiu-Ruse

Rezultatele licitației de rezervare capacitate pentru luna mai în punctul de interconectare Giurgiu-Ruse

Așa cum a anunțat Profit.ro, în primele zile ale lunii aprilie, una dintre companiile prin care Gazprom exporta gaze în România, Imex Oil Limited Nicosia Sucursala București, nu a mai importat gaze, în timp ce cealaltă, WIEE România SRL, și-a redus de aproximativ 2,5 ori cantitatea de gaze livrată, de la peste 2,5 milioane mc/zi la 1,1 milioane mc/zi.

Profit.ro a relatat că Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și unul dintre cei mai mari furnizori de pe piața angro, se pregătește să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) prin intermediul terminalelor de profil din Grecia și Croația. Potrivit publicației de specialitate ICIS, nu numai Romgaz, ci mai multe companii autohtone se află în negocieri cu operatorii terminalelor de LNG din Croația și Grecia, pentru rezervare de capacități de regazeificare.

Surse din piață avansează și ideea unor importuri din Israel și Turcia.

Problema este capacitatea limitată a punctului de interconectare de la Giurgiu-Ruse, pe sensul Bulgaria-România, de doar 27 GWh/zi.

Rezultatele licitației de rezervare capacitate pentru luna mai în punctul de interconectare Negru Vodă

Rezultatele licitației de rezervare capacitate pentru luna mai în punctul de interconectare Negru Vodă

Oficialii români se declară, însă, optimiști.

“Putem prelua și transporta peste 55 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze prin România, din toate zonele posibile în acest moment, din Marea Caspică, din terminalele de GNL și de regazeificare din Grecia și Turcia. De asemenea, GNL care vine din Golf, din nordul Africii, din SUA, Australia și așa mai departe”, a declarat recent șeful Transgaz, Ion Sterian.

“Toată infrastructura de transport există deja și nu trebuie să finanțăm și să construim una nouă pentru transportul de gaze. La sfârșitul anului trecut, am finalizat toate lucrările necesare pentru a asigura reverse flow la intrarea pe coridorul transbalcanic în România. Acum, suntem pregătiți să preluăm livrările de gaze necesare pentru România, Slovacia, Polonia, Cehia, Moldova și Austria”, spune acesta.

În prezent, însă, principala sursă a importurilor de gaz este Ungaria. Prin punctul de interconectare de la Csanadpalota au intrat fizic în țară ppe 18 aprilie, de exemplu, 37 GWh, în timp ce prin Negru Vodă doar 7 GWh. Prin Giurgiu-Ruse și prin Isaccea nu a curs niciun mc de gaz în acea zi.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!