3.7 C
București
duminică, decembrie 8, 2024

Energie – REMEMBER – În 2016, Remus Borza scotea Hidroelectrica din insolvență și o preda acționarilor pe profit – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Hidroelectrica devenea, în 2016, cea mai profitabilă companie de stat, la ieșirea din insolvență, după ce Remus Borza, administratorul judiciar, rupsese contractele cu “băieții deștepți din energie” și tăiase ”în carne vie pe toate palierele de costuri”.

Remus Borza spunea, în 2016, la ieșirea din insolvență: “Predam celor doi actionari, Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea, aceasta societate cu indicatori care ar face invidioasa orice companie din Romania.

El a explicat atunci parcursul anilor anteriori: “In 2012, Hidroelectrica era cea mai indatorata companie.

Hidroelectrica devenea, în 2016, cea mai profitabilă companie de stat, la ieșirea din insolvență, după ce Remus Borza, administratorul judiciar, rupsese contractele cu “băieții deștepți din energie” și tăiase ”în carne vie pe toate palierele de costuri”.

Încă de atunci se pregătea listarea companiei, la data respectivă fiind vorba ca statul să facă o majorare de capital pe bursă. Ulterior, s-a vorbit și despre varianta ca statul și Fondul Proprietatea să facă o ofertă comună în care fiecare să pună la bătaie participații din Hidroelectrica.

Remus Borza spunea, în 2016, la ieșirea din insolvență: “Predam celor doi actionari, Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea, aceasta societate cu indicatori care ar face invidioasa orice companie din Romania. Am taiat in carne vie pe toate palierele de costuri”.

El a explicat atunci parcursul anilor anteriori: “In 2012, Hidroelectrica era cea mai indatorata companie. In tabelul creantelor au fost recunoscute datorii de 4,3 miliarde de lei, valoare-record pentru un pasiv al unei companii. Hidroelectrica acumulase pierderi de 170 de milioane de euro in anii 2011 – 2012 si avea un minus in trezorerie de 763 de milioane de lei. Am preluat o companie ingenuncheata, cu circa 500 de contracte impovaratoare, iar, in primele cinci luni, am denuntat sau renegociat 487 dintre contracte”.

Atunci, reprezentantul Euro Insol a adaugat ca, la data respectivă, Hidroelectrica nu mai avea niciun leu datorie si a achitat toate datoriile de 4,3 miliarde de lei din surse proprii.

Hidroelectrica s-a aflat in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale incheiate direct cu mai multi traderi de energie si consumatori finali, asa-numitii baieti destepti: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galati, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arata in raportul administratorului privind cauzele insolventei, in special “din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani si a caracterului vag si general al prevederilor contractuale, care nu permit Hidroelectrica sa inceteze contractele in ipoteza neajungerii la un acord privind pretul energiei corelate cu evolutia pretului pe piata concurentiala”.

Pregătirea listării Hidroelectrica a început din vremea în care departamentul de privatizari din cadrul Ministerului Energiei era coordonat de Gabriel Dumitrașcu. Recent, el și-a exprimat regretul că listarea nu a fost făcută de statul român, pentru a atrage bani pentru dezvoltarea regională a companiei.

“Cred că interesul major al statului, în momentul de față, era să atragă capitaluri care să contribuie la consolidarea rolului Hidroelectrica pe piața națională, dar mai ales regională, și la dezvoltarea de noi capacități si achiziția de noi capacități regenerabile”, ne-a spus recent Dumitrașcu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!