12.8 C
București
joi, martie 20, 2025

Energie – Reșița vrea să-și asigure integral consumul public de energie din producția unui viitor parc fotovoltaic propriu, pentru care a cerut bani UE nerambursabili – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

FOTO Conferința Safe Cash-Flow: Încasările cu întârzieri tot mai mari obligă firmele să gestioneze mai atent creditul comercial.

Municipiul a lansat o licitație pentru a contracta servicii de proiectare, avizare și construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 8,58 MW, care ar urma să producă peste 10.800 MWh de electricitate pe an.

Unitatea de producție de energie solară ar urma să fie construită pe terenuri extravilane aflate în domeniul public al Reșiței, în suprafață totală de aproape 30 de hectare.

Autoritatea locală din Reșița vrea să asigure integral consumul public de energie electrică al municipiului prin intermediul unui parc fotovoltaic propriu, investiție pentru care a depus cerere de finanțare nerambursabilă europeană prin așa-numitul Fond de Modernizare, relevă date analizate de Profit.ro.

Este vorba de consumul de energie actual, al sistemului de iluminat public municipal și al instituțiilor administrative și de învățământ reșițene, dar și de cel viitor, care va crește prin înlocuirea parcului local de transport în comun cu autobuze și tramvaie electrice, precum și prin instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Municipiul a lansat o licitație pentru a contracta servicii de proiectare, avizare și construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 8,58 MW, care ar urma să producă peste 10.800 MWh de electricitate pe an.

Valoarea totală a investiției este estimată la circa 44,7 milioane lei plus TVA.

Unitatea de producție de energie solară ar urma să fie construită pe terenuri extravilane aflate în domeniul public al Reșiței, în suprafață totală de aproape 30 de hectare.

Primăria își dorește ca parcul fotovoltaic să fie pus în funcțiune în termen de mai puțin de un an de la data demarării contractului ce urmează a fi atribuit.

Reșița a depus cerere de finanțare UE nerambursabilă din Fondul de Modernizare la apelul de proiecte ″Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice″. Pentru proiecte fotovoltaice, subvenția este de maximum 1,1 milioane euro/MWh fără TVA, iar grantul total acordat unui beneficiar nu poate depăși 10 milioane euro.

Sprijinul se acordă în baza principiului „primul venit, primul evaluat și contractat″, iar bugetul total al apelului de proiecte se ridică la 500 milioane euro.

În documentația de atribuire a licitației lansate pentru construirea parcului fotovoltaic, Municipiul Reșița precizează că va semna contractul cu ofertantul declarat câștigător doar după încheierea contractului de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare sau, ca variantă alternativă, după ce se vor aproba alocări de fonduri în acest scop de la bugetul local, această clauză suspensivă putând fi aplicată pe o perioadă de cel mult 2 ani de la comunicarea rezultatului licitației.

Fondul de Modernizare este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți europeni sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre UE prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030.

Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre ale Uniunii cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!