3.9 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Energie – România majorează exporturile de energie în Republica Moldova, dar și prețurile. Încă doi producători au încheiat contracte bilaterale cu furnizorul de stat Energocom – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, de la 1 decembrie, Republica Moldova va primi de la producătorii români, pe bază de contracte bilaterale, energie în bandă la puterea de 105 MW.

Din punct de vedere cantitativ, în prezent, în zilele lucrătoare, Republica Moldova își asigură consumul zilnic de electricitate de circa 13.000 MWh în următoarea structură: 8.500 MWh prin achiziții de pe piețele spot ale bursei românești OPCOM (peste 65%), 2.000 MWh prin contracte bilaterale cu producători din România (peste 15%) și 2.500 MWh din producția proprie internă (sub 20%).

VII, ″în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens″, la prețul fix de 450 lei/MWh.

România își majorează exporturile de energie electrică în Republica Moldova, după cea de-a doua pană consecutivă gravă de curent survenită peste Prut ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și în condițiile în care Chișinăul nu mai primește electricitate nici de la ucraineni, nici de la centrala pe gaze Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria.

Compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de curent pe bază de cărbune din România, livrează de vineri în Moldova energie la putere de 20 MW în bandă (24 de ore din 24), la prețul de 900 lei/MWh.

De la 1 decembrie, și sucursala CET Craiova a CE Oltenia va livra 5 MW în bandă, la preț de 1.000 lei/MWh.

De asemenea, tot de la 1 decembrie, OMV Petrom își va majora livrările la 80 MW în bandă, de la 50 MWh în prezent, păstrând prețul actual de vânzare, de 450 lei/MWh, a transmis Energocom, furnizorul de stat din Republica Moldova.

Astfel, de la 1 decembrie, Republica Moldova va primi de la producătorii români, pe bază de contracte bilaterale, energie în bandă la puterea de 105 MW. Informații anterioare arătau că, de la 1 noiembrie, Energocom a avut contracte bilaterale cu OMV Petrom (50 MW) și Nuclearelectrica (35 MW), deci pentru un total 85 MW.

Din punct de vedere cantitativ, în prezent, în zilele lucrătoare, Republica Moldova își asigură consumul zilnic de electricitate de circa 13.000 MWh în următoarea structură: 8.500 MWh prin achiziții de pe piețele spot ale bursei românești OPCOM (peste 65%), 2.000 MWh prin contracte bilaterale cu producători din România (peste 15%) și 2.500 MWh din producția proprie internă (sub 20%). În weekenduri, producătorii români își majorează livrările bilaterale, la 2.500 MWh.

De la 1 decembrie, cantitatea furnizată de producătorii români pe bază de contracte bilaterale în zile de lucru va crește de la 2.000 la 2.700 MWh, potrivit Energocom.

Furnizorul poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, a declarat directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari.

În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență, din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a menționat șeful furnizorului basarabean.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Energocom au precizat că este vorba de OUG nr. 119/2022.

Forma inițială a OUG stipula, la art. VII, că, de la 1 septembrie, producătorii români nu mai pot vinde energie direct prin contracte bilaterale decât furnizorilor locali cu clienți în portofoliu, transportatorului Transelectrica, operatorilor de distribuție și celor mai mari consumatori industriali. Ulterior, s-a stipulat că, prin excepție de la art. VII, ″în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens″, la prețul fix de 450 lei/MWh.

În cele din urmă, art. VII a și fost abrogat. Mai mult, prin cea mai recentă modificare legislativă, producătorilor de energie electrică din surse fosile din România li se permite să practice prețuri mai mari de 450 lei/MWh la curentul vândut în Republica Moldova, prin adăugarea la acest preț a costurilor certificatelor CO2 obligatoriu de achiziționat conform legislației climatice europene. După cum a anunțat Energocom, CE Oltenia și CET Craiova au încheiat deja contracte la prețuri mai mari, de 900 și 1.000 lei/MWh.

Pe de altă parte, la stabilirea cantităților disponibile pentru a fi vândute Republicii Moldova, producătorii vor trebui să țină cont de anul viitor și de cantitățile pe care vor fi obligați să le vândă pe piața internă în baza mecanismului de achiziție centralizată la preț fix de 450 lei/MWh instituit recent printr-o altă OUG, pe lângă cele deja contractate la liber cu alți clienți.

În același timp, tot conform OUG nr. 119/2022, marjele de profit ale tuturor tranzacțiilor de export de energie electrică din România sunt impozitate cu 100%.

Nemajorarea exporturilor din România la preț subvenționat, coroborată cu lipsa totală de livrări de electricitate pe malul drept al Nistrului din partea centralei MGRES de la Cuciurgan din Transnistria și cu absența oricăror măsuri de reducere a consumului în regiunea separatistă, ar duce totalul costurilor Chișinăului cu aprovizionarea cu curent electric în această iarnă la aproape jumătate de miliard de euro, în creștere de 3,6 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut. Asta pentru că, în această situație, mai mult de jumătate din necesarul de energie al țării vecine ar trebui achiziționat din piața angro spot, la prețuri și de peste 400 euro/MWh.

Este concluzia unui studiu recent efectuat de German Economic Team, o companie de consultanță din Berlin ce oferă consiliere Guvernului Republicii Moldova cu finanțare din partea Ministerului pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică din cadrul Executivului german.

Basarabia este în criză energetică după ce Ucraina a oprit exporturile de electricitate în octombrie, din cauza distrugerilor grave provocate infrastructurii sale de profil de către atacurile Rusiei. La asta s-a adăugat stoparea livrărilor către malul drept al Nistrului de către centrala pe gaze de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria. Asta după ce gigantul rus de stat Gazprom a redus masiv fluxurile de gaze naturale către Republica Moldova, iar Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns încă la un acord cu privire la împărțirea cantităților venite de la ruși. Anterior, în condiții normale, centrala de la Cuciurgan asigura circa 70% din consumul de energie electrică al vecinilor de peste Prut.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!