1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Energie – România și-a redus consumul de gaze cu 23% în octombrie și cu 25% în primele zile ale lunii noiembrie – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Populația și companiile autohtone și-au redus nivelul consumului de gaze cu 23% în octombrie și cu 24,7% în primele 9 zile ale lunii noiembrie, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.

În octombrie 2022, potrivit datelor analizate de Profit.ro, România a consumat 7,286 TWh, în scădere cu 2,179 TWh sau 23% față de volumul din aceeași lună a anului trecut, de 9,465 TWh.

Tendința a continuat și chiar s-a accentuat în primele 9 zile ale lunii noiembrie, când consumul s-a ridicat la 2,181 TWh, cu 0,714 sau 24,7% sub cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 2,895 TWh.

Populația și companiile autohtone și-au redus nivelul consumului de gaze cu 23% în octombrie și cu 24,7% în primele 9 zile ale lunii noiembrie, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut. Reducerea consumului de gaze din România este superioară celei din Europa Occidentală, de 22%. Motivele sunt însă aceleași: vremea neobișnuit de caldă și distrugerea cererii, mai ales a micilor companii, care nu au beneficiat de plafoane atât de darnice precum consumatorii casnici, ca urmare a exploziei prețurilor.

În octombrie 2022, potrivit datelor analizate de Profit.ro, România a consumat 7,286 TWh, în scădere cu 2,179 TWh sau 23% față de volumul din aceeași lună a anului trecut, de 9,465 TWh.

Tendința a continuat și chiar s-a accentuat în primele 9 zile ale lunii noiembrie, când consumul s-a ridicat la 2,181 TWh, cu 0,714 sau 24,7% sub cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 2,895 TWh.

Evoluția consumului de gaz din acest an comparativ cu cea de anul trecut

Evoluția consumului de gaz din acest an comparativ cu cea de anul trecut

Potrivit estimărilor unuia dintre cei doi mari producători de gaze autohtoni, OMV Petrom, în primele 9 luni ale anului, consumul intern s-a redus cu 14%, vârful trimestrial al reducerii fiind înregistrat în trimestrul al doilea, de 18%.

Reducerea consumului intern din octombrie este cu 5 puncte procentuale peste cea din trimestrul al 2-lea, iar cea din primele 9 zile ale lunii noiembrie – cu peste 10 puncte procentuale peste media primelor 9 luni ale anului.

Dacă în cazul statelor din Europa Occidentală, în octombrie, cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33%, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali s-a redus cu 27%, în cazul României scăderea cererii marilor consumatori conectați direct la Sistemul Național de Transport (SNT) a fost de doar 3,2%, în timp ce cea a consumatorilor conectați la rețele de distribuție a fost de 10 ori mai ridicată, de 32%.

Scăderile considerabile ale consumului intern, în special cele ale consumatorilor casnici și, eventual, ale PET-urilor vor îngreuna activitatea Transgaz, care are atribuția de a stabili cantitățile pe care producătorii interni sunt obligați să le vândă furnizorilor clienților casnici și PET-urilor la preț reglementat de 150 lei/MWh. În condițiile unei scăderi atât de abrupte a consumului, foarte probabil, PET-urile, dar și furnizorii, care singuri au estimat necesarul de gaze pentru alimentarea consumatorilor casnici, vor beneficia de cantități mai mari decât consumul real de gaze la preț reglementat. 

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut. Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual. Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Această diminuare a consumului de gaze a clienților industriali, împreună cu intrările solide de gaze lichefiate și faptul că depozitele de gaze sunt aproape pline, a ajutat la reducerea îngrijorărilor că guvernele vor fi nevoite să restrângă livrările către consumatori în lunile următoare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!