3.9 C
București
marți, decembrie 7, 2021

Energie – România și mini-reactoarele nucleare americane: CNCAN a discutat din vară autorizarea lor. Deal-ul cu SNN, văzut ca vital de acționarul majoritar al NuScale – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, și firma americană NuScale, parte a conglomeratului industrial texan Fluor Corp., au semnat joi, la COP-26 de la Glasgow, un acord de cooperare în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, însă Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), instituția de supraveghere și reglementare a sectorului din România, a discutat încă din vară cu Departamentul pentru Energie al SUA chestiuni legate de autorizarea acestor mini-reactoare, pe care CNCAN vrea să le introducă și în noua Strategie națională de Securitate și Siguranță Nucleară, care trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern..

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, și firma americană NuScale, parte a conglomeratului industrial texan Fluor Corp., au semnat joi, la COP-26 de la Glasgow, un acord de cooperare în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, însă Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), instituția de supraveghere și reglementare a sectorului din România, a discutat încă din vară cu Departamentul pentru Energie al SUA chestiuni legate de autorizarea acestor mini-reactoare, pe care CNCAN vrea să le introducă și în noua Strategie națională de Securitate și Siguranță Nucleară, care trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern.

Intenția încheierii parteneriatului dintre Nuclearelectrica și NuScale a fost anunțată inițial de către Casa Albă și detaliată ulterior de Departamentul de Stat de la Washington.

Ne propunem să dezvoltăm în România primul SMR până în 2030, pentru a ne îndeplini cererea critică de energie verde și obiectivele ecologice, pentru a ne asigura că generațiile copiilor noștri vor avea un viitor verde. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă! Le mulțumesc partenerilor noștri americani și doamnei secretar Granholm pentru sprijinirea și susținerea programelor nucleare din România. Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR-uri poate ajuta comunitățile românești și lucrătorii din fabrici să participe la tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după semnarea acordului. 

Pe de altă parte, într-un comunicat al ministerului se afirmă că “compania americană NuScale Power și societatea națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028“. 

Potrivit CNCAN, la finalul lunii iulie 2021, șeful instituției, Cantemir Ciurea-Ercău, a primit vizita unei delegații a Departamentului pentru Energie al SUA, condusă de Kathryn Huff, secretar asistent pentru energie nucleară, în cadrul căreia s-a discutat și despre “abordarea organismului de reglementare în ceea ce privește autorizarea reactoarelor modulare mici”. Discuția a avut loc în contextul Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, care prevede că cele două părți semnatare vor coopera inclusiv în ceea ce privește “explorarea dezvoltării și implementării tehnologiilor pentru reactoarele modulare mici și pentru reactoare avansate”.

De asemenea, în iunie, CNCAN a introdus reactoarele modulare și în proiectul noii Strategii naționale de Securitate și Siguranță Nucleară. În noua formulare vizată de instituție, Strategia se va aplica la “centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare”.

Reactorul SMR al NuScale a primit în august anul trecut certificare de proiectare din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission – NRC), existând încă semne de întrebare în privința anumitor aspecte de siguranță ale tehnologiei. Aceasta nu este certificată în Uniunea Europeană.

“Primul pas pe care va trebui să îl facem în privința certificării este să elaborăm un proiect integral de acest tip pentru unul dintre amplasamentele avute în vedere, iar apoi să parcurgem procesul de autorizare a acelui proiect. Certificarea din partea NRC ajută mult în această privință, iar instituția de reglementare (din România – n.r.) va analiza și evalua designul final de detaliu pentru acea centrală individuală. Certificarea de design emisă de NRC ajută mult la această evaluare. În același timp, trebuie să menționez că, România fiind membră a Uniunii Europene, vom trimite o notificare oficială Comisiei Europene cu privire la proiect, conform Tratatului Euratom, în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Vom respecta toate standardele de reglementare”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, după ceremonia de semnare a acordului SNN-NuScale.

Tratatul Euratom prevede că entitățile care activează în energetica nucleară au obligația de a comunica Comisiei proiectele de investiții cu privire la instalațiile noi, precum și la înlocuirile sau transformările corespunzând criteriilor privind natura și importanța definite de Consiliu și stabilite la propunerea Comisiei. Proiectele trebuie comunicate Comisiei și, spre informare, statului membru implicat, cel târziu cu trei luni înainte de încheierea primelor contracte cu furnizorii. “Comisia discută cu persoanele sau cu întreprinderile toate aspectele proiectelor de investiții care au legătură cu obiectivele prezentului tratat. Aceasta își comunică punctul de vedere statului membru implicat”, prevede Tratatul Euratom.

La rândul său, CEO-ul NuScale, John Hopkins, a declarat cu aceeași ocazie că certificarea din partea NRC este recunoscută în multe părți ale lumii ca fiind extrem de exigentă.

“De exemplu, NuScale este în curs de certificare a tehnologiei sale și în Canada, iar instituția de reglementare canadiană și NRC au un acord privind schimbul de informații și date. Consider că, pe măsură ce ne dezvoltăm pe plan global, instituțiile de reglementare ar trebui să colaboreze mai mult între ele, deși oamenilor nu le place termenul <armonizare> (a standardelor și reglementărilor – n.r.). Acest lucru ar accelera procedurile de certificare. Am discutat deja cu reglementatorul din România despre proiectul nostru“, a spus Hopkins.

Acționarul majoritar al NuScale, conglomeratul industrial Fluor Corp., a anunțat în primăvară că a angajat firma de consultanță Guggenheim Securities pentru sprijin în vederea obținerii de finanțare din piață pentru accelerarea comercializării tehnologiei SMR a NuScale, inclusiv pentru vânzarea unei părți din deținerea Fluor la dezvoltatorul de reactoare modulare.

Suntem în discuții cu clienți confidențiali, foarte confidențiali, atât pe plan intern, cât și internațional, pentru a instala multiple reactoare SMR pentru susținerea inițiativelor lor de reducere a emisiilor de carbon. Mai mult, o parte dintre aceste proiecte confidențiale sunt incluse în modelarea financiară elaborată de Guggenheim în privința evaluării (valorii NuScale în vederea vânzării – n.r.)“, spunea în august CEO-ul Fluor Corp., David Constable, la o întâlnire cu analiștii financiari.

Doar în 2020 și în primul semestru din 2021, cheltuielile totale cumulate ale NuScale s-au ridicat la peste 220 milioane dolari, potrivit datelor publice disponibile. Pe de altă parte, de la debutul proiectului SMR, Guvernul SUA a acordat NuScale subvenții totale, sub formă de rambursări de costuri, în valoare de 450 milioane dolari.

Departamentul de Stat de la Washington a avansat ca principal argument “de marketing” ideea că mini-reactoarele nucleare dezvoltate de compania NuScale pot înlocui termocentralele pe cărbune, la care România s-a angajat să renunțe treptat, salvând locuri de muncă și instalații.

“Acest pas inițial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa. Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care șapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unități de producție a energiei de bază și pentru a crea locuri de muncă pentru aceiași angajați. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!