Cu 10% în medie au scăzut vânzările companiilor în primele luni ale anului. Creșteri au înregistrat doar comercianții care vând produse ieftine, arată o analiză White Image.
“Aceste trenduri sunt rezultatul semnalelor tot mai puternice legate de o criză economică, dar și a creșterii inflației, românii devenind tot mai chibzuiți și mai orientați către produse care au prețul cel mai mic. Astfel, tendința de creștere a vânzărilor este înregistrată pentru produsele cu prețul cel mai mic din categoriile de produse respective, alimentare de exemplu, și pentru comercianții care vând produse ieftine. De aceea, comercianții care nu se bazează doar pe produse cu prețuri foarte mici ar trebui să aibă o strategie de vânzare, de creștere a bazei datelor cu potențiali clienți și de promovare a produselor sau a serviciilor lor pentru a genera vânzări și a asigura venituri pentru creșterea business-ului”, explică Andrei Georgescu, co-fondator White Image, companie de servicii de email marketing.
De altfel, pe fondul scăderii puterii de cumpărare, pentru a menține sau a crește vânzările, companiile au investit mai mult în promovare la început de an. Numărul campaniilor de marketing a crescut cu 35% în perioada ianuarie-martie 2023 față de aceeași perioadă de anul trecut.
Este preferată promovarea cât mai specifică către consumatori, pe baza segmentării audiențelor, ceea ce generează o creștere a ratei de deschidere a email-urilor promoționale. Companiile se orientează spre canalele de promovare mai controlabile și la costuri mai mici. Au diminuat promovarea prin Facebook Ads și au crescut bugetele de investiție în comunicarea directă prin email marketing/SMS marketing, unde rata de conversie poate fi și cu 40% mai mare.
“Focusul din ultima perioadă este tot mai accentuat pe automatizarea comunicării, prin email marketing, pentru a completa cât mai bine relaționarea cu clienții în toate etapele unui customer journey, dar și pe integrarea datelor din mai multe sisteme, pentru a avea o imagine mai bună a etapelor în care se află un client în relația cu brandul. De asemenea, o tendință tot mai vizibilă în ultima vreme este dorința brandurilor de a contura mai bine și mai eficient programele de loializare existente pentru a preveni efectele crizei actuale și a asigura creșterea veniturilor”, declară Grațiela Lupu, co-fondator White Image.
De la 100 la 5.000 euro/ lună investiți în email marketing
În plus, companiile accesează tot mai mult servicii pentru gestiunea și integrarea datelor și servicii de creare de conținut și mesaje targetate și relevante pentru consumatori.
Companiile investesc între 100 de euro și 5.000 de euro pe lună în servicii de email marketing, în funcție de complexitatea programului de comunicare și de mărimea bazei de email-uri pe care o dețin, dar și integrări multiple de date și programe de comunicare mai sofisticate cu multe personalizări.
În perioada ianuarie-martie, White Image a trimis pentru clienți aproape 200 de milioane de emailuri și aproximativ 1,5 milioane de SMS-uri pentru promovarea serviciilor și produselor clienților din portofoliu.
Tips&tricks pentru a crește vânzările de Paște 2023
- segmentarea cât mai mult a bazei de date, pe categorii de vârstă ale audiențelor și în funcție de interesele manifestate în relația cu brandul;
- subiectul mail-ului să fie cât mai atractiv și convingător – exemplu: „Ultima șansă de a cumpăra cadouri de Paște”;
- reduceri de preț sau pachete de produse 2 în 1;
- conectarea cu potențialii consumatori, în special cu cei din generațiile Baby Boomers și generația X, care preferă o comunicare traditionalistă și integrarea ofertelor în comunicări;
- în comunicarea cu generațiile Y și Z este utilă folosirea contextului de Paște drep pretext pentru a-i pune în valoare și a-i ajuta să se diferențieze pe tinerii consumatori;
- Paștele poate reprezinta un pretext pentru creșterea bazelor de date.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).