16.4 C
București
marți, septembrie 27, 2022

Energie – Rossen Hirstov, ministrul energiei din Bulgaria, la RIGC: La 1 octombrie, Interconectorul Grecia – Bulgaria va intra în faza de exploatare comercială, primele cantități de gaz vor începe să curgă pe conductă – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Sunt bucuros să afirm că la 1 octombrie Interconectorul GreciaBulgaria va intra în faza de exploatare comercială, adică primele cantități de gaz vor începe să curgă pe conductă, a declarat Rossen Hirstov, ministrul energiei din Bulgaria, la RIGC 2022.

1 octombrie este data în care ambele țări, Grecia și Bulgaria, vor începe exploatarea comercială a acestui proiect important de infrastructură.

Capacitatea de trei bcm va crește la 5 bcm, astfel încât gazul din Grecia și posibil din Turcia va tranzita Bulgaria și va ajunge în România și în alte țări.

Sunt bucuros să afirm că la 1 octombrie Interconectorul GreciaBulgaria va intra în faza de exploatare comercială, adică primele cantități de gaz vor începe să curgă pe conductă, a declarat Rossen Hirstov, ministrul energiei din Bulgaria, la RIGC 2022.

Acesta a explicat: “Pentru mine aceasta va fi prima deschidere de sisteme de interconectare. Nu stiu ce au făcut colegii mei, anterior. 1 octombrie este data în care ambele țări, Grecia și Bulgaria, vor începe exploatarea comercială a acestui proiect important de infrastructură.

Capacitatea de trei bcm va crește la 5 bcm, astfel încât gazul din Grecia și posibil din Turcia va tranzita Bulgaria și va ajunge în România și în alte țări. Așa cum vedeți, problemele cu care ne confruntăm în acest moment și provocările sunt complexe și transfrontaliere. Nu vorbim despre faptul că ar exista vreo țară care să fie pregătită să înfrunte astfel de provocări.

Trebuie să găsim soluții complexe și sofisticate la această problemă complexă. Deci, investiția în infrastructură reprezintă o prioritate pentru toți. Astfel vom putea ajunge să preluăm gaze din diferite surse și să furnizăm, limitând astfel expunerea noastră și dependența de gazul rusesc.

În Bulgaria lucrăm puternic la acest aspect. În urmă cu 2 ani, 90% din gazul nostru venea din Rusia. În acest moment nu mai primim gaze din Rusia, deși contractul nostru este deschis şi ne-am dori să primim cantitățile restante. Dar prioritatea noastră este să trecem pe gazul venit din Azerbaidjan, Turcia.

De aceea ne concentrăm pe deschiderea acestui interconector la timp. Și mai avem și proiectul de infrastructură din Alexandroupolis în care statul bulgar are o cotă de 20%. Și investim capacități și în acest proiect.

Privind achiziţiile comune de gaze, este o inițiativă foarte bună, care s-a discutat la nivelul Comisiei Europene. Probabil un proiect pilot va începe undeva în Sud-Estul Europei, anul viitor.

În ceea ce privește România, istoric vorbind, am fost parteneri foarte apropiați în toate domeniile, inclusiv în energie. În acest moment am discutat posibilitatea de a tranzita gazul din diferite surse prin Bulgaria pentru a fi livrat în România. Am discutat și oportunitatea de a face schimburi în construcția reactorului nuclear modular. România este cu un pas înainte şi ne interesează cum va evolua acest proiect. Am discutat toate celelalte oportunitati de parteneriate transfrontaliere.

Pentru a rezolva criza gazelor, trebuie să ne gândim nu doar la livrare, tranzit şi explorare, ci să deschidem toate celelalte niveluri ale economiei pentru a reduce cererea de gaz și pentru a găsi moduri de tranzitare. De exemplu, Bulgaria nu produce electricitate pe bază de gaze sau e o cantitate mică, dar folosim gaz pentru încălzirea centralizată și ne gândim la un proiect prin care să introducem energia geotermală pe scară largă. În felul acesta, reducem amprenta de carbon din țară și dependența țării, iar acest gaz ar putea fi disponibil unor țări ca România”.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!