4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Energie – Rusia întrerupe fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania pentru lucrări de mentenanţă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanţă dinainte programate la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania...

Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineţii lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident...

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii.

Livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanţă dinainte programate la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania, relatează luni DPA, potrivit Agerpres.

Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineţii lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident, notează AFP.

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineţii de 21 iulie.

Totuşi, oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, notează DPA.

Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz, notează DPA.

Dar gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania.

Operatorul a prevăzut un termen de zece zile de suspendare a fluxului de gaze prin Nord Stream 1, anunţând planuri de verificare şi reparare sau recalibrare a sursei de alimentare, a sistemelor de protecţie împotriva incendiilor şi a scurgerilor de gaze, precum şi a anumitor valve dacă este necesar, împreună cu actualizări de software.

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică, comentează AFP.

Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut şi nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit, aminteşte şi DPA.

Dar în contextul războiului în Ucraina şi a încleştării dintre Moscova şi Occident pe tema energiei, nimeni nu poate spune ce va urma, conform agenţiilor de presă citate.

‘Putin ne va închide robinetul la gaz… dar îl va redeschide oare într-o zi?’, îşi exprima îngrijorarea duminică publicaţia Bild, cel mai citit cotidian din Germania, preluat de AFP.

‘Ne confruntăm cu o situaţie inedită, totul este posibil’, a recunoscut în weekened vicecancelarul german Robert Habeck la postul public de radio. ‘Este posibil ca gazul să curgă din nou, chiar într-o cantitate mai mare decât înainte. Este posibil însă să nu mai vină deloc şi trebuie să ne pregătim ca întotdeauna pentru ce e mai rău’, a adăugat el.

Moscova, invocând o problemă tehnică, a redus deja livrările de gaze prin Nord Stream cu 60% în ultimele săptămâni, o decizie denunţată drept ‘politică’ de către Berlin. În alte zone ale Europei, Gazprom a procedat într-un mod similar, reducând livrările către unele ţări şi suspendându-le complet către altele, cum ar fi Polonia şi Bulgaria, aminteşte AFP.

Berlinul a depus mari eforturi pentru a convinge Canada sâmbătă să returneze o turbină destinată Nord Stream 1, care se afla la ea pentru mentenanţă, în pofida protestelor din partea Ucrainei.

De la începutul războiului în Ucraina, Germania a blocat un alt gazoduct rusesc care urma să intre în funcţiune – Nord Stream 2 – şi depune eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, în continuare semnificativă: 35% din importurile sale de gaze provin din Rusia, faţă de 55% înainte de război. În plus, încălzirea gospodăriilor individuale este asigurată în proporţie de peste 50% de gazele ruseşti.

Temerile cresc în Germania că orice încetare bruscă a livrărilor de gaze ar avea efecte dramatice atât asupra industriei, cât şi asupra gospodăriilor private, subliniază DPA.

Dar oprirea Nord Stream pentru o perioadă mai îndelungată ar afecta nu doar prima economie a Europei, comentează AFP.

Germania şi odată cu ea şi Europa intră luni într-o perioadă de mare incertitudine cu privire la continuarea importurilor lor de gaze ruseşti, puternic diminuate în ultimele săptămâni şi care ar putea înceta cu totul în curând, apreciază agenţia franceză de presă.

Potrivit site-ului societăţii Nord Stream, gazele care sosesc în Germania, în oraşul Lubmin, continuă apoi să fie transportate în Belgia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi ‘alte ţări’.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!