5.9 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Energie – Rusia preia controlul asupra proiectului de gaze Sahalin-2, decizie care crește riscul unui război economic cu Occidentul – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Președintele Vladimir Putin a crescut riscul unui război economic cu Occidentul prin semnarea unui decret de preluare a controlului deplin asupra proiectului de gaze și petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, decizie care ar putea obliga investitorii Shell și japonezi să plece...

Compania Gazprom deține o cotă de 50% plus o acțiune în cadrul Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din gazele naturale lichefiate (GNL) la nivel mondail.

Multe companii occidentale au părăsit deja piața rusă, în timp ce altele au anunțat că vor pleca, dar decizia lui Putin complică procesul deja complex pentru cei care vor să plece.

Președintele Vladimir Putin a crescut riscul unui război economic cu Occidentul prin semnarea unui decret de preluare a controlului deplin asupra proiectului de gaze și petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, decizie care ar putea obliga investitorii Shell și japonezi să plece, relatează Reuters.

Decretul, semnat joi, instituie o nouă companie care să preia toate drepturile și obligațiile de la compania Sakhalin Energy Investment, în cadrul căreia Shell și două companii comerciale japoneze Mitsui și Mitsubishi dețin puțin sub 50%, scrie News.ro.

Decretul de cinci pagini, care urmează sancțiunilor occidentale impuse Moscovei în urma invaziei în Ucraina, indică că faptul că Rusia va decide dacă partenerii străini pot rămâne.

Compania Gazprom deține o cotă de 50% plus o acțiune în cadrul Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din gazele naturale lichefiate (GNL) la nivel mondail.

Decizia poate afecta o piață de GNL deja strâmtorată și poate crește riscurile întâmpinate de companiile occidentale care se află încă în Rusia.

”Decretul Rusiei expropriază efectiv acționarii străini ai companiei Sakhalin Energy Investment, marcând o nouă escaladare a tensiunilor în curs”, a declarat Lucy Cullen, analist principal al companiei de consultanță Wood Mackenzie.

Multe companii occidentale au părăsit deja piața rusă, în timp ce altele au anunțat că vor pleca, dar decizia lui Putin complică procesul deja complex pentru cei care vor să plece. Moscova a pregătit o lege, care se așteaptă să fie adoptată în curând, menită să permită statului să confiște activele companiilor occidentale care decid să plece.

Shell, care și-a anulat deja valoarea tuturor activelor rusești, a precizat acum câteva luni că intenționează să renunțe la proiectul Sahalin-2 și a purtat negocieri cu potențialii cumpărători. Surse Compania credea că există riscul ca Rusia să naționalizeze activele deținute de străini, potrivit unor surse familiare negocierilor.

Gigantul energetic a anunțat, vineri, că evaluează implicațiile decretului rusesc.

Proiectul Sahalin-2, în care Shell deține 27,5% minus o acțiune, este unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume, cu o producție de 12 milioane de tone. Principalii clienți sunt Japonia, Coreea de Sud, China, India și alte țări asiatice.

Compania japoneză Mitsui deține un pachet de 12,5% din Sahalin-2, iar Mitsubishi deține 10%.

Japonia, care depinde foarte mult de energia importată, a menționat că nu va renunța la interesele sale în proiect.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat, vineri, că decizia Rusiei nu va opri imediat importurile de GNL din dezvoltare, în timp ce ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, a afirmat că Guvernul nu consideră decretul o rechiziție.

”Decretul nu înseamnă că importurile de GNL din Japonia vor deveni imediat imposibile, dar este necesar să se ia toate măsurile posibile pentru a se pregăti pentru circumstanțe neprevăzute”, a spus Hagiuda.

Japonia are stocuri de GNL pentru 2-3 săptămâni deținute de companii utilități și furnizori de gaze urbane, iar Hagiuda le-a cerut omologilor săi din SUA și Australia aprovizionări alternative, a subliniat el.

Japonia importă aproximativ 6 milioane de tone pe an sau 10% din GNL sale anual din Rusia, în mare parte prin contract pe termen lung de la Sahalin-2.

Potrivit decretului, Gazprom își păstrează pachetul de acțiuni, dar alți acționari trebuie să ceară Guvernului rus un pachet de acțiuni la noua companie în termen de o lună. Guvernul va decide apoi dacă le permite să păstreze un procent de acțiuni.

Gazprom, Sakhalin Energy și ministerul rus al Energiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Acțiunile Mitsui & Co și Mitsubishi Corp au scăzut vineri cu peste 5. Acțiunile Shell la Londra au rămas în mare parte neschimbate.

Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, a declarat, miercuri, Shell ”va face progrese bune” în planul său de ieșire din întreprinderea comună Sakhalin Energy.

Potrivit unor surse, Shell era în negocieri în luna mai cu un consorțiu indian pentru a-și vinde pachetul.

Producția rusă de GNL din proiecte precum Sahalin-2 ar putea avea de suferit în timp, deoarece expertiza străină și piesele au devenit indisponibile, a declarat Saul Kavonic, șeful Departamentului de Cercetare Integrată pentru Energie și Resurse la Credit Suisse.

”Acest lucru va afecta în mod semnificativ piața GNL în acest deceniu”, a spus el, adăugând că orice creștere a proiectelor de GNL cu implicarea statului rus i-ar face pe unii cumpărători să fie mai precauți în achiziția mărfurilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!