12.6 C
București
joi, martie 23, 2023

Energie – Scăderea livrărilor de petrol ale grupului OPEC+ ar putea împinge în recesiune economia mondială (IEA) – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

“Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global.

În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune”, se arată în raportul lunar al IEA – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Actualele reduceri ale livrărilor vor fi probabil de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd) şi nu de două milioane de barili pe zi, aşa cum anunţase iniţial grupul OPEC+, susţine Agenţia Internaţională a Energiei...

Decizia de săptămâna trecută a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) de a reduce livrările a dus la creşterea preţurilor şi ar putea împinge în recesiune economia mondială, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global. În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune”, se arată în raportul lunar al IEA – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Avertismentul sumbru sugerează divergenţele cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de petrol şi liderul OPEC.

Actualele reduceri ale livrărilor vor fi probabil de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd) şi nu de două milioane de barili pe zi, aşa cum anunţase iniţial grupul OPEC+, susţine Agenţia Internaţională a Energiei.

Constrângerile legate de capacitate afectează producţia în alte state membre OPEC, astfel încât Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor fi cele mai afectate de reducerile de producţie convenite de grupul OPEC+, avertizează IEA, în timp ce noile sancţiuni ale G7 şi ale Uniunii Europene vor înăspri şi mai mult aprovizionarea cu ţiţei la nivel mondial.

Grupul OPEC+ a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

“Decizia este tehnică, nu politică”, a afirmat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazroui.

SUA au făcut presiuni asupra OPEC să nu reducă producţia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

“Preţurile mai ridicate ale petrolului, dacă sunt determinate de reduceri semnificative ale producţiei, vor irita probabil Administraţia Biden înaintea alegerilor. Ar putea exista noi reacţii politice din partea SUA, inclusiv eliberarea suplimentară a unor stocuri strategice”, susţin analiştii de la Citi.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!