3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Energie – Scăderea preţului gazelor şi energiei trebuie să fie scopul soluţiilor propuse pe piaţa energiei – 30.08.2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Criza din energie nu trebuie să permită obţinerea de profituri uriaşe pentru unii jucători, dar măsurile luate trebuie să aibă ca scop reducerea preţurilor, şi nu doar colectarea de bani la buget, este de părere Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Analizând preţurile estimate la sfârşitul anului 2021 şi cantităţile preconizate a se consuma în anul 2022, putem estima că statul şi-a bugetat colectarea din TVA, acciză, redevenţe, dividende, impozit pe dividende, impozit pe profit etc.

Chisăliţă apreciază că, luând în considerare aceleaşi estimări de la începutul anului 2022 (cantităţi şi preţuri), schemele de plafonare/compensare ar fi necesitat circa 17 miliarde lei/anul 2022, bani de la bugetul de stat pentru plata diferenţelor între preţul plafonat al gazelor şi preţul plătit de furnizor.

Criza din energie nu trebuie să permită obţinerea de profituri uriaşe pentru unii jucători, dar măsurile luate trebuie să aibă ca scop reducerea preţurilor, şi nu doar colectarea de bani la buget, este de părere Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). Conform unui comunicat de presă, AEI a propus încă din 9 august 2021 un plan de măsuri prin care să se limiteze creşterea preţului gazelor. Lipsa acestor tipuri de măsuri a favorizat sau chiar a determinat creşteri ale pretului gazelor, subliniază sursa citată.

Comunicatul AEI arată că, dacă ar fi fost aplicau aceste măsuri încă din august 2021, atunci în piaţa de profil ar fi avut loc unele modificări, astfel:

„- prin separarea activităţii de trading de cea de furnizare gaze, derulată de acceaşi firmă, se putea urmări circuitul gazelor şi se putea evita ca gazele achiziţionate pentru portofoliul propriu de clienţi să fie folosite speculativ în piaţă;

odată cu obligaţia ca fiecare factură să conţină în mod explicit marja comercială pe care o practică fiecare vânzător, ar fi existat un proces transparent de a vedea cine practică marje/profituri mari;

dacă era reglementată marja comercială, nu întâlneam cazul ca un furnizor de gaze pe o piaţă reglementată (…) să poată să-şi crească profitul de la 8,46 lei/MWh la 2400 lei/MWh de la o lună la alta, o creştere de 282 de ori (…);

după impunerea unui model de impozitare progresist al profiturilor furnizorilor, dar cu scopul unic de a reduce nivelul preţului şi nu doar de a colecta bani la bugetul de stat, am fi văzut preţuri mult mai mici astăzi pe piaţă;

dacă erau aplicate celelalte măsuri propuse în piaţă, atunci am fi avut preţuri mai mici decât cele care sunt astăzi în piaţă, companii care nu îşi opreau activitatea etc.”.

Analizând preţurile estimate la sfârşitul anului 2021 şi cantităţile preconizate a se consuma în anul 2022, putem estima că statul şi-a bugetat colectarea din TVA, acciză, redevenţe, dividende, impozit pe dividende, impozit pe profit etc. la circa 43 miliarde lei, estimează sursa citată. Chisăliţă apreciază că, luând în considerare aceleaşi estimări de la începutul anului 2022 (cantităţi şi preţuri), schemele de plafonare/compensare ar fi necesitat circa 17 miliarde lei/anul 2022, bani de la bugetul de stat pentru plata diferenţelor între preţul plafonat al gazelor şi preţul plătit de furnizor.

Preţul gazelor marfă tranzacţionate pe pieţe a crescut de la preţul mediu ponderat de 347 lei/MWh în ianuarie 2022 (conform raportul pieţei de gaze al ANRE, publicat pe pagina ANRE) la circa 461 lei/MWh (preţ mediu ponderat estimat de AEI) în august 2022 (o creştere de circa 32%). În aceeaşi perioadă, preţul mediu la consumatorul final, estimat de AEI, a crescut (în lipsa intervenţiei instituţiilor) de la aproximativ 485 lei/MWh la 1.270 lei/MWh (o creştere de 161%).

Preşedintele AEI apreciază: „Statul este pus în situaţia disperată de a achita pentru schema de plafonare o sumă de circa 39 miliarde lei pentru anul 2022 (de 2,3 ori mai mare dcât suma estimată în primăvară). În acelaşi timp, luând preţurile estimate şi cantităţile preconizate a se consuma în anul 2022, putem estima că statul a colectat şi urmează să colecteze la buget, în anul 2022, din TVA, acciză, redevenţe, dividende, impozit pe dividende, impozit pe profit etc., circa 86 miliarde lei, cu aproximativ 43 miliarde lei mai mult decât şi-a bugetat”.

Astfel, conform calculelor estimative realizate de AEI, câştigurile urmare a creşterii preţului la gaze sunt suficiente pentru a acoperii schema de compensare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!