5 C
București
luni, noiembrie 28, 2022

Energie – Scumpirile încep să se vadă în consum? Cererea de energie şi gaze, în scădere pe primul trimestru. Carburanţii încă au rezistat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Ana lizând evoluţia com po nentelor balanţei energetice, în perioada ianuarie – martie 2022, s-au înregistrat scăderi ale consumului intern net şi a pro ducţiei nete de energie, cu 4%, respectiv 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Trimestrul I 2022 s-a încheiat cu o scădere a con su mului care a fost influenţată pe de o parte de creş terea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte...

Astfel, dacă pe zona de consumatori casnici cererea a rămas relativ constantă în primele trei luni ale anului, pe zona do consumatori industriali se remarcă o scădere de 4% a consumului de energie.

♦ Regenerabilele au devenit a treia cea mai mare forţă de producere a energiei din România în primul trimestru al anului, depăşind „la mustaţă“ energia livrată de centrala de la Cernavodă ♦ Pe de altă parte, consumul începe să dea semne de frânare sub presiunea facturilor ♦ O eventuală reducere a consumului şi pe alte pieţe ar putea fi cel mai prost semnal pentru economia României.

„Ana­lizând evoluţia com­po­nentelor balanţei energetice, în perioada ianuarie – martie 2022, s-au înregistrat scăderi ale consumului intern net şi a pro­ducţiei nete de energie, cu 4%, respectiv 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Trimestrul I 2022 s-a încheiat cu o scădere a con­su­mului care a fost influenţată pe de o parte de creş­terea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii din lunile ianuarie şi februarie au înregistrat anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice“, sunt explicaţiile Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice. Mai departe, o altă schimbare interesantă la nivelul pieţei de energie este locul trei ocupat de regenerabile în structura producţiei totale, după energia termo şi hidro, dar înaintea producţiei de energie nucleară.

Rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) mai aduc câteva indicii. Astfel, dacă pe zona de consumatori casnici cererea a rămas relativ constantă în primele trei luni ale anului, pe zona do consumatori industriali se remarcă o scădere de 4% a consumului de energie.

Odată cu scumpirea energiei, un factor care a accelerat eforturile pe zona de eficienţă energetică, sunt şi foarte mulţi consumatori care au făcut pasul spre categoria prosumatorilor prin investiţii în proprii producţie de energie, mai ales prin intermediul proiectelor solare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!