13.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Energie – Scurgere identificată de polonezi la oleoductul Prietenia, scutit de la embargoul impus importului de țiței rusesc, la puțin timp după sabotajul Nord Stream 1 și 2. Presiune pe prețuri care se poate resimți și în România – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Scurgere identificată de polonezi la oleoductul Prietenia, scutit de la embargoul impus importului de țiței rusesc, la puțin timp după sabotajul Nord Stream 1 și 2.

Operatorul sistemului polonez de transport al petrolului prin conducte, PERN, a anunțat miercuri că a detectat o scurgere la una din secțiunile oleoductului Druzhba (Prietenia), prin care rafinăriile din Europa Centrală, printre care și cele deținute de MOL în Ungaria și Slovacia, importă țiței rusesc. Oleoductul Prietenia este scutit de la embargoul impus importului de țiței din Rusia, care urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie.

De asemenea important: Potrivit celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impus Rusiei de UE, “în cazul unei întreruperi bruște a aprovizionării cu petrol, fie prin conducte, fie transportat pe mare, statele membre ar trebui să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale, implicând atât autoritățile publice, cât și întreprinderile din domeniul energiei, în strânsă coordonare cu Grupul de coordonare pentru petrol, în vederea unor posibile eliberări de stocuri de petrol, inclusiv stocuri de petrol de urgență, și a altor măsuri, inclusiv aprovizionarea cu un amestec adecvat, astfel cum sunt prevăzute în planurile lor naționale pentru situații neprevăzute sau convenite în conformitate cu Directiva 2009/119/CE.

Operatorul sistemului polonez de transport al petrolului prin conducte, PERN, a anunțat miercuri că a detectat o scurgere la una din secțiunile oleoductului Druzhba (Prietenia), prin care rafinăriile din Europa Centrală, printre care și cele deținute de MOL în Ungaria și Slovacia, importă țiței rusesc. Oleoductul Prietenia este scutit de la embargoul impus importului de țiței din Rusia, care urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie.

Mateusz Berger, cel mai înalt oficial polonez responsabil cu infrastructura energetică, a declarat telefonic pentru Reuters că la acest moment nu există motive să se creadă că scurgerea din secțiunea poloneză a conductei de petrol Drujba a fost cauzată de sabotaj.

„Aici putem vorbi despre daune accidentale”, a declarat acesta.

De ce este important: O eventuală scoatere din funcțiune a oleoductului va afecta securitatea alimentării cu țiței a mai multor state din Europa Centrală, în special Ungaria, dar și Cehia și Slovacia, dependente de livrările efectuate de Rusia prin acestea. Dincolo de disponibilitatea redusă de trasee alternative de transport, o limitare a fluxurilor de țiței rusesc prin “Prietenia” ar pune o presiune suplimentară pe prețurile din regiune, care s-ar resimți și în România, competiția pe surse alternative de alimentare urmând a se intensifica.

De asemenea important: Potrivit celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impus Rusiei de UE, “în cazul unei întreruperi bruște a aprovizionării cu petrol, fie prin conducte, fie transportat pe mare, statele membre ar trebui să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale, implicând atât autoritățile publice, cât și întreprinderile din domeniul energiei, în strânsă coordonare cu Grupul de coordonare pentru petrol, în vederea unor posibile eliberări de stocuri de petrol, inclusiv stocuri de petrol de urgență, și a altor măsuri, inclusiv aprovizionarea cu un amestec adecvat, astfel cum sunt prevăzute în planurile lor naționale pentru situații neprevăzute sau convenite în conformitate cu Directiva 2009/119/CE. Acest angajament de solidaritate și cooperare este deosebit de important având în vedere agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și o posibilă întrerupere a aprovizionării în regiune cu țiței rusesc sau cu produse petroliere rafinate, în special în ceea ce privește conductele sau porturile de la Marea Neagră. Comisia va monitoriza piețele și securitatea aprovizionării și va prezenta, Consiliului rapoarte periodice și, dacă este necesar, propuneri de consolidare a securității aprovizionării”.

PERN a declarat că a detectat scurgerea marți seară, într-o secțiune a conductei la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock, și că deocamdată cauzele scurgerii acesteia sunt necunoscute.

Oleoductul Prietenia este unul dintre cele mai mari din lume și furnizează țiței rafinăriilor din Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Austria.

A doua conductă, dat și celelalte elemente ale infrastructurii funcționează normal, susține PERN, citată de Reuters.

Un purtător de cuvânt al operatorului ceh de conducte MERO a declarat că nu a observat nicio modificare a fluxurilor către Republica Cehă.

Rafinăria Schwedt din Germania, care furnizează 90% din combustibilul utlizat în Berlin, Ministerul german al Economiei și Autoritatea federală de reglementare nu au fost disponibile pentru comentarii, sarată Reuters, care a adăugat că încă nu se știe cât de importantă a fost scurgerea.

Incidentul din Polonia apare la puțin timp de la sabotajul înregistrat la gazoductele Nord Stream 1 și 2 și de la bombardarea de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei.

Embargoul impus de UE importului de petrol rus, care urmează a intra în vigoare pe 5 decembrie, include o scutire temporară referitoare la țițeiul transportat prin conducte, astfel încât petrolul rusesc să fie eliminat în mod ordonat, iar UE și partenerii săi să asigure alternative de aprovizionare și să minimizeze asupra prețurilor petrolului la nivel global. Statele membre care au o ”dependență de livrările țiței din Rusia prin conducte pot beneficia de o scutire temporară și pot continua să primească țiței livrat prin conductă, până când Consiliul decide altfel”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!