4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Energie – Se pregătește schimbarea liderului topului celor mai mari parcuri eoliene onshore din România și Europa. România va avea un campion european. Este contestată și supremația Dobrogei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a emis aviz de racordare la rețea pentru un proiect de parc eolian ce promite să devină noul lider al topului celor mai mari unități de producție de energie electrică de acest tip din România...

Noul parc, denumit Galați Nord 1, va include peste 200 de grupuri generatoare eoliene și va construit în extravilanul orașului Berești și al comunelor Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa din Galați.

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a emis aviz de racordare la rețea pentru un proiect de parc eolian ce promite să devină noul lider al topului celor mai mari unități de producție de energie electrică de acest tip din România, dar și campion european al parcurilor eoliene onshore, cu o putere instalată totală de 629,2 MW, superioară celei a actualului deținător al poziției fruntașe, Fântânele-Cogealac din Dobrogea, de 600 MW.

Proiectul este dezvoltat în județul Galați de către compania Hoopeks International SRl. Aceasta este deținută de către Electrocentrale Borzești, parte a grupului Renovatio. Electrocentrale Borzești are în dezvoltare și alte proiecte de producție de energie, atât din surse clasice, cât și regenerabile, relevă date analizate de Profit.ro.

Noul parc, denumit Galați Nord 1, va include peste 200 de grupuri generatoare eoliene și va construit în extravilanul orașului Berești și al comunelor Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa din Galați.

Avizul de racordare prevede ca dată estimată de punere în funcțiune finalul anului 2025.

Hoopeks International SRL așteaptă în prezent aviz de mediu de la autoritatea de resort pentru prima variantă a planului urbanistic zonal (PUZ) al proiectului parcului eolian Galați Nord 1.

Galațiul devine o zonă tot mai ″fierbinte″ din punct de vedere al investițiilor în generare de energie din vânt, însă potențialul său, în special în zona amplasamentului noului parc, este cunoscut de multă vreme.

„Există un potențial dat de Dumnezeu județului Galați, aproape incredibil, și anume potențialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri și au zis unde bate vântul și au nimerit la Berești Meria, la trei kilometri de casa mea, și au montat un stâlp. A costat 60.000 de euro plantatul stâlpului și măsuratul vitezei vântului timp de un an. Au constatat că vântul este aur, nu pentru că este intens, ci pentru că e foarte constant”, declara, în 2009, Petru Lificiu, fost ministru al Apelor și Protecției Mediului în Guvernul Adrian Năstase, la acel moment președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Dezvoltarea de centrale electrice eoliene în alte zone decât Dobrogea este îmbucurătoare, în condițiile în care regiunea de la malul mării este extrem de aglomerată din acest punct de vedere, rețeaua de transport având în prezent capacitate zero pentru integrarea de unități noi.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!