Decizia OMV Petrom de a merge într-un tribunal de arbitraj împotriva statului român, prin ANRM, aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul român. Suntem siguri că România își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, ne-a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei, în urma apariției informațiilor că OMV Petrom a dat statul în judecată pe Legea Offshore.
Sebastian Burduja ne-a declarat: “Ministerul Energiei nu este parte a niciunui dosar de arbitraj cu OMVP, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale fiind autoritatea competenta in domeniul acordurilor petroliere.
Am fost informat ca pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ Paris este înregistrată o dispută inițiată de OMV Petrom SA in legatura cu acordul de concesiune petrolieră în perimetrul Neptun Deep. Din informatiile pe care le-am primit, litigiul este în fază incipientă, tribunalul fiind încă în faza de constituire.
În legatură cu acest litigiu, niciun fel de pretenții materiale sau orice alte cereri care sa afecteze dezvoltarea și implementarea proiectului Neptun Deep nu au fost introduse împotriva SNGN Romgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Energiei, sau împotriva Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz care deține participația de 50% în acordul de concesiune.
OMVP este o companie privată și decizia de a merge într-un tribunal de arbitraj aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul roman. Suntem siguri că România prin ANRM își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.
Ministerul Energiei așteaptă cu mare interes decizia finală de investițiii pentru proiectul Neptun Deep, care reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de dupa Revoluție. Suntem convinși că decizia OMVP nu va întârzia derularea proiectului.
Reamintim că Legea offshore a fost adoptată la solicitarea investitorilor.
Reiterăm faptul că vom încuraja parteneriate corecte cu toți investitorii care cred în potențialul țării noastre și suntem convinși că statul român va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziția sa pentru a-și proteja interesele în sprijinirea sectorului energetic și dezvoltarea economică a țării”.
Compania OMV Petrom a dat luni statul român în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj, dorind modificarea Legii Offshore.
Astăzi, OMV Petrom și Romgaz au anunțat ecizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Acest proiect se bazează pe Legea Offshore, cea aflată acum în litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris.
OMV Petrom și Romgaz anunță decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).