5.8 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Energie – Șeful ANRE, mesaj după anunțul retragerii Enel din România – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

″Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel și-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023...

Regulamentul ANRE de acordare a licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice prevede că titularii de autorizații și licențe sunt obligați să notifice Autorității, cu cel puțin 120 de zile înainte de data la care urmează să aibă loc...

″Astfel, reamintesc faptul că, în ceea ce privește asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienților finali și în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilități, și anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr.

Grupul italian Enel nu a trimis nicio notificare Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) privind intenția sa de a pleca din România, a declarat șeful ANRE, Dumitru Chiriță.

″Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel și-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunțat o eventuală intenție de vânzare a unor active aparținând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc. Mai mult decât atât, menționez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nicio notificare în acest sens, așa cum prevede legea″, a spus Chiriță.

Enel are subsidiare românești cu licențe de distribuție, furnizare și producție de energie electrică.

Regulamentul ANRE de acordare a licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice prevede că titularii de autorizații și licențe sunt obligați să notifice Autorității, cu cel puțin 120 de zile înainte de data la care urmează să aibă loc, operațiunile de fuziune, divizare, transformare, precum și orice vânzare sau transfer de active sau alte operațiuni în urma cărora: a) activele corporale destinate activităților autorizate prin autorizație/licență se vor transmite sau vor aparține altei/altor persoane; b) valoarea capitalului social existent se reduce, într-o tranșă sau pe ansamblu, cu cel puțin 5%.

″Astfel, reamintesc faptul că, în ceea ce privește asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienților finali și în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilități, și anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 173/2020. Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din România, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz″, a conchis președintele ANRE.

Grupul Enel și-a anunțat marți oficial exit-ul din România în 2023, confirmând astfel informațiile publicate anterior de Profit.ro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!