6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Energie – Șeful IEA acuză Rusia de înrăutățirea crizei gazelor în Europa – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, acuză Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment "de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina", informează Bloomberg și Financial Times. Fatih Birol a declarat miercuri că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziție cel puțin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa... ... Aș atrage atenția că fluxurile scăzute de gaze rusești din prezent către Europa coincid cu "tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina", a declarat Birol.În trimestrul patru din 2021, livrările de gaze rusești spre Europa au scăzut cu 25%, față de perioada similară din 2020, și sunt mai reduse cu 22% față de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenției Internaționale a Energiei.

Șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, acuză Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment “de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina”, informează Bloomberg și Financial Times.

Fatih Birol a declarat miercuri că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziție cel puțin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa, în timp ce a utilizat facilitățile de stocare pe care le controlează pe continent pentru a spori impresia de livrări reduse, scrie Agerpres.

“Credem că există dovezi ale încordării de pe piața europeană a gazelor din cauza acțiunilor Rusiei. Aș atrage atenția că fluxurile scăzute de gaze rusești din prezent către Europa coincid cu “tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Birol. Acesta a adăugat: “Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puțin o treime – acesta este mesajul cheie”.

Birol a explicat că țările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-și capacități suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influența oricărei țări pe piață în momentele tensionate. El a evidențiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilitățile de stocare pe care le controlează în UE.

“În ceea ce privește deficitul din facilitățile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, față de 70% în mod normal în ianuarie.

În trimestrul patru din 2021, livrările de gaze rusești spre Europa au scăzut cu 25%, față de perioada similară din 2020, și sunt mai reduse cu 22% față de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenției Internaționale a Energiei. Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alți furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria și Azerbaidjan, le-au majorat, a declarat Birol.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!