5.8 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Energie – „Setsuden”, strategia japoneză de economisire a energiei electrice, ar putea fi un model pentru Europa – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În contextul în care Europa se pregătește pentru posibile probleme în aprovizionarea cu energie ca urmare a reducerii livrărilor de gaze rusești, criza energetică prin care a trecut Japonia în urmă cu un deceniu oferă lecții importante gospodăriilor și companiilor...

Miniștrii europeni ai Energiei au aprobat, marți, o propunere a Comisiei Europene privind reducere coordonată a consumului de gaz cu 15% începând din luna august și până în luna martie, pe fondul incertitudinilor cu privire la livrările din Rusia, scrie Agerpres.

Economisirea energiei electrice, sau 'setsuden' în limba japoneză, a devenit un proiect național în Japonia după catastrofa de la Fukushima din luna martie 2011.

În contextul în care Europa se pregătește pentru posibile probleme în aprovizionarea cu energie ca urmare a reducerii livrărilor de gaze rusești, criza energetică prin care a trecut Japonia în urmă cu un deceniu oferă lecții importante gospodăriilor și companiilor, de exemplu prin diminuarea intensității iluminatului și mersul pe scări, transmite Reuters.

Miniștrii europeni ai Energiei au aprobat, marți, o propunere a Comisiei Europene privind reducere coordonată a consumului de gaz cu 15% începând din luna august și până în luna martie, pe fondul incertitudinilor cu privire la livrările din Rusia, scrie Agerpres.

Economisirea energiei electrice, sau ‘setsuden’ în limba japoneză, a devenit un proiect național în Japonia după catastrofa de la Fukushima din luna martie 2011. În săptămânile și lunile care au urmat după accidentul de la centrala nucleară Fukushima, centrele comerciale au oprit scările rulante, uzinele au redus programul de funcționare a liniilor de asamblare, iar sălile de jocuri, renumitele pachinko, au fost temporar închise.

La acel moment atitudinea multor japonezi a fost una de tipul „trebuie să facem ceva, altfel ne vom confrunta cu un dezastru”, își amintește Koichiro Tanaka de la Institute of Energy Economics din Japonia (IEEJ). Un rol important l-a avut și presiunea socială intensă, similară cu cea care a asigurat că aproape toată populația a purtat mască în timpul pandemiei, a admis Tanaka.

După accidentul de la centrala Fukushima, operatorul centralei, compania Tokyo Electric Power Co., a pierdut aproximativ 40% din capacitatea de producție de energie electrică. Imediat după accident, compania de utilități a anunțat un orar în care furnizarea electricității a fost întreruptă și în săptămânile care au urmat a oprit, intermitent, luminile în diferite zone ale capitalei Tokyo. Ulterior, compania a reușit să repornească centralele mai vechi care funcționau pe cărbune și gaze naturale.

În luna mai a anului 2011, Guvernul japonez i-a îndemnat pe cetățenii și companiile din Tokyo și nordul Japoniei să își reducă consumul de electricitate cu 15% în perioadele de vârf de consum din timpul verii. Măsuri similare sunt adoptate și în acest an în Japonia pentru a răspunde la situația tensionată din aprovizionarea cu energie.

Majoritatea companiilor japoneze au adoptat măsuri de austeritate încă din 2011, stingând luminile și oprind lifturile. Ministerul japonez al Mediului a vizat o reducere și mai mare a consumului de electricitate, cu 25%, prin măsuri precum oprirea a jumătate din imprimantele sale în orele de vârf de consum și prin solicitările trimise angajaților să își aducă de acasă propriile lor băuturi răcoritoare astfel încât automatele de vânzări din cadrul instituției să poată fi scoase din priză.

Echipele profesioniste de baseball și fotbal din Japonia au încetat să mai joace meciuri în nocturnă și au mutat partidele în cursul după-amiezii pentru a reduce cererea de iluminat. Managerii din birouri au modificat temperatura de funcționare a aparatelor de aer condiționat și i-au încurajat pe angajați să adopte campania guvernamentală ‘Cool Biz’ privind purtarea de haine lejere în timpul verii.

Constructorul auto japonez Nissan Motor Co a regândit orarul de lucru la uzinele sale astfel încât să reducă povara exercitată asupra rețelei de furnizare în orele de vârf din timpul după-amiezii în timp ce lanțul de magazine de electrocasnice Lawson Inc a făcut trecerea la becuri LED și a instalat panouri solare la multe din magazinele sale.

Atitudinea opiniei publice japoneze față de energia nucleară a devenit una negativă astfel încât până la finele lui 2013 Japonia oprise toate cele 54 de reactoare nucleare care furnizau aproximativ un sfert din producția de electricitate. Pentru a acoperi golul creat de închiderea centralelor nucleare, Japonia s-a îndreptat spre combustibilii fosili, precum gaze lichefiate, cărbune și petrol. În consecință, importurile de gaze lichefiate din Qatar au crescut exploziv după dezastrul de la Fukushima, dublându-se până la 15,66 milioane de tone în 2012 comparativ cu 2010.

„În cazul europenilor, având în vedere că rețelele lor sunt interconectate, ar putea exista concepția că în situații de criză vor putea fi în continuare aprovizionați de undeva. Aici în Japonia nu avem luxul acesta. Totul depinde numai de noi”, spune Koichiro Tanaka.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!