12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Energie – Social-democrații germani se confruntă cu noi presiuni din cauza legăturilor energetice cu Rusia; Manuela Schwesig – acuzată că ar avea legături  cu Gazprom (Politico) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Landul a fost punctul final al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, susținut de Berlin, dar anulat înainte de a intra în funcțiune, deoarece Rusia se pregătea să invadeze Ucraina.

“Căldura politică” asupra lui Schwesig a crescut în momentul în care documentele obţinute de ziarul Welt au arătat că guvernul ei a cooperat strâns cu compania Nord Stream 2 AG, o subsidiară a Gazprom, încercând să finalizeze proiectul în faţa sancţiunilor americane...

Sute de e-mailuri și documente publicate în temeiul Legii Informației de Mediu arată că liderul landului a colaborat foarte strâns cu Nord Stream 2 AG, compania din spatele proiectului, încât au fost sugerate revizuiri ale declarațiilor sale publice...

*  Liderul regional SPD, Manuela Schwesig, este acuzată că ar avea legături  cu Gazprom, potrivit unor documente

 

Social-democrații la guvernare din Germania se confruntă cu noi presiuni asupra legăturilor lor cu Moscova, după acuzațiile că un lider regional a colaborat cu gigantul energetic Gazprom, susținut de Kremlin, pentru a submina sancțiunile SUA și a răspândi propaganda rusă, scrie Politico.

Acuzațiile se concentrează pe Manuela Schwesig, un membru înalt al partidului SPD al cancelarului Olaf Scholz și premierul landului Mecklenburg-Vorpommern, din nord-est. Landul a fost punctul final al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, susținut de Berlin, dar anulat înainte de a intra în funcțiune, deoarece Rusia se pregătea să invadeze Ucraina.

Criticii au descris-o drept „marioneta lui Putin”, potrivit The Times.

“Căldura politică” asupra lui Schwesig a crescut în momentul în care documentele obţinute de ziarul Welt au arătat că guvernul ei a cooperat strâns cu compania Nord Stream 2 AG, o subsidiară a Gazprom, încercând să finalizeze proiectul în faţa sancţiunilor americane. Documentele au arătat că o fundație susținută de companie și de guvernul regional, menită să susțină cauzele de mediu, a fost un vehicul conceput în secret să facă lobby pentru gazoductul susținut de Rusia, să contracareze criticile și să eludeze sancțiunile SUA.

Sute de e-mailuri și documente publicate în temeiul Legii Informației de Mediu arată că liderul landului a colaborat foarte strâns cu Nord Stream 2 AG, compania din spatele proiectului, încât au fost sugerate revizuiri ale declarațiilor sale publice.

Documentele sugerează că Schwesig a fost implicată în deciziile de angajare pentru Nord Stream 2 AG, care este deținută de Gazprom și condusă de Matthias Warnig, 66 de ani, un fost membru al Stasi care s-a împrietenit și a lucrat cu Vladimir Putin în anii 1980, când era ofițer KGB staționat în Dresda, mai scrie Times.

Documentele publicate au mai sugerat că managerul de comunicații al Nord Stream 2 o instruia pe Schwesig, spunându-i: „Ar trebui să încercăm să poziționăm fundația. . . ca un „răspuns inteligent” la comportamentul dur al SUA”.

Schwesig a ținut un discurs în parlamentul landului în care a respins criticile la adresa proiectului ca o încercare de a presa Germania să cumpere „gaz de şist din SUA”.

Managerul de comunicații Nord Stream 2 a cerut ca „un angajat al agenției noastre” să asculte conversațiile off-the-record cu jurnaliştii. Nicio obiecție nu este menționată în documente, deși reprezentantul lui Schwesig neagă că cineva a ascultat discuții sensibile.

Conform Politico, dezvăluirile sunt cea mai recentă lovitură adusă reputației partidului de guvernare de centru-stânga, care a fost deja criticat pentru că menține legături strânse cu interesele energetice ale Rusiei în ultimii ani, chiar și după ce guvernul președintelui Vladimir Putin a demarat un război în estul Ucrainei și a anexat Crimeea în 2014.

Politica de a se baza pe gaz ieftin din Rusia a fost promovată și de cancelarul conservator Angela Merkel. Nord Stream 2 a primit undă verde în 2015 de la un guvern de „mare coaliție” format din creștin-democrați (CDU) și SPD.

Dar această politică a fost strâns asociată cu SPD – nu în ultimul rând pentru că fostul cancelar al SPD, Gerhard Schröder, a devenit un lobbyist de top pentru companiile energetice rusești și a ocupat funcții de conducere în rândurile acestora, inclusiv ca președinte al comitetului de acționari al Nord Stream 2. Guvernul ucrainean l-a nominalizat, de asemenea, pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, un fidel SPD și fost ministru de externe, pentru rolul său în strângerea legăturilor energetice  cu Moscova.

Schwesig, considerată mult timp o stea în ascensiune în partidul său, a fost un alt mare susținător al Nord Stream 2. Ea și-a cerut scuze la începutul acestei luni pentru acea poziție, spunând că „a persista cu Nord Stream a fost o greșeală”, dar asta nu i-a mulțumit pe critici, mai ales că au apărut noi detalii despre amploarea cooperării guvernului ei cu compania.

Parlamentarii opoziției din capitala statului, Schwerin, au cerut o comisie de anchetă care să examineze chestiunea, iar alţi politicieni s-au alăturat corului criticilor din ultimele zile.

Documentele obținute de ziarul Welt arătau că înalți oficiali din guvernul lui Schwesig au primit instrucțiuni de la Nord Stream 2 AG cu privire la modificările la proiectele de texte și la punctele de discuție din mass-media. Ele arată, de asemenea, că firma a sugerat „trucuri” pentru a evita sancțiunile SUA, cum ar fi folosirea fundației de mediu pentru a angaja oameni care ar lucra de fapt la finalizarea conductei.

La începutul acestui an, mass-media germană T-Online a raportat că Schwesig a avut cel puțin două întâlniri cu Schröder în ultimii ani pentru care nu există înregistrări oficiale.

Deputatul Verzilor Anton Hofreiter, președintele comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului, a criticat-o aspru și el pe Schwesig, dar a cerut o investigație mai amplă asupra deciziilor politice din jurul conductei.

„Faptul că construirea Nord Stream 2 a fost decisă la doar un an de la anexarea Crimeei este un scandal”, a declarat Hofreiter pentru POLITICO.

„Politica marii coaliții cu privire la Rusia a fost greșită și trebuie abordată”, a continuat Hofreiter. „Aceasta include, de asemenea, legăturile dintre guvernul statului Schwerin sub conducerea Manuelei Schwesig și compania de stat rusă Gazprom. Acest lucru necesită acum o comisie de anchetă [la nivel de stat]”.

Norbert Röttgen, un proeminent parlamentar al CDU din Bundestag, a sugerat luni chiar că Schwesig ar trebui să demisioneze: „Dacă faptele descrise recent în mass-media sunt adevărate, atunci doamna Schwesig nu poate rămâne în funcție; acest lucru este complet exclus”, a spus el grupului de presă Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Biroul lui Schwesig nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!