FacebookTwitterLinkedIn

Asociația producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România atrage atenția că o actualizare a nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația va mări prețul la raft al băuturilor alcoolice ducând la o creștere semnificativă a pieței băuturilor nefiscalizate.

Reprezentând un plus de 15% la prețul inițial începând cu anul viitor, o astfel de măsură aplicată ar afecta semnificativ activitatea producătorilor de băuturi spirtoase cu capacități de producție locală, ale căror costuri au crescut dramatic în ultimul an, pe fondul crizelor generate de pandemie și de războiul din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Asociației producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, în ultima perioadă, costul materiilor prime și al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% și 80%, punând deja o mare presiune pe costurile de producție. O creștere suplimentară cu aproximativ 15% (inflația anuală prognozată pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o creștere a prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 4,5 lei/litru.

„Adaugăm prețului mărit creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare și vom avea, cu siguranță, o diminuare a vânzărilor și implicit diminuare a încasărilor bugetare,” a punctat Florin Rădulescu, Director Operațiuni Prodal, membru Spirits Romania, asociație non-guvernamentală și independentă ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

De asemenea, asociația susține că industria locală a demonstrat că majorarea accizei la băuturile spirtoase acționează în detrimentul pieței fiscalizate și conduce la creșterea consumului de alcool nefiscalizat. Conform datelor asociației, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%, în schimb reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat peste 171,7 milioane de euro în 2021 pentru toată piața băuturilor spirtoase.

Acest trend se poate inversa în urma creșterii accizei, iar alcoolul contrafăcut va face din ce în ce mai multe victime, explică producătorii și importatorii de băuturi spirtoase, care amintescă că numai în 2020, într-un singur caz, 17 oameni au murit la Iași, dupa ce au consumat alcool contrafăcut.

„Am auzit spunându-se că un preț mai mare va descuraja consumul de alcool, cu efecte benefice pentru pentru sănătate. Este total greșit. Ceea ce se reduce este doar consumul de băuturi alcoolice fiscalizate, în favoarea băuturilor spirtoase contrafăcute, a alcoolului medicinal și al altor produse care de fapt sunt mult mai dăunătoare sănătății,”a declarat și Dumitru Toșa, Vicepreședinte Operațiuni Zarea.

În acest context, soluția propusă de industrie este amânarea actualizării nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația anuală până la 1 ianuarie 2024 și limitarea creșterii anuale la un maxim de 5%, care să protejeze industria de șocurile inflaționiste.

Anul trecut, contribuția industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane de lei, conform datelor ANAF. Această sumă a reprezentat o creștere de 48% față de 2020 ( peste 575 milioane de lei în 2020).  În primul trimestru al acestui an, industria de băuturi spirtoase a plătit la bugetul de stat, sub formă de acciză, 177,5 milioane de lei, reprezentând 58% din valoarea totală a încasărilor din acciza la alcool și băuturi alcoolice.

Spirits Romania este o asociație patronală ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înființată în 2013. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase în peste 30 de țari, din Europa, Asia și America.