10 C
București
luni, martie 27, 2023

Energie – Statele UE ar putea adopta noi măsuri care vizează prețurile la energie în noiembrie – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre Europa cu livrări limitate de gaze naturale rusești, miniștrii europeni ai Energiei se vor reuni miercuri la Praga pentru a discuta următoarea lor mutare, după ce au adoptat în regim de urgență o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor energetice...

Un oficial european de rang înalt a declarat pentru Reuters că la reuniunea de miercuri ar trebui să fie reduse opțiunile disponibile astfel încât Comisia Europeană să poată să propună noi inițiative legislative în cursul acestei luni.

De asemenea, miniștrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achizițiile comune de gaze precum și posibilitatea de a negocia prețuri mai mici de la furnizorii non-ruși de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze prețurile la energie...

Țările membre ale Uniunii Europene vor încerca să ajungă la un acord, în luna noiembrie, cu privire la noi măsuri de urgență destinate contracarării prețurilor mari la gaze, au declarat oficialii consultați de Reuters, chiar dacă statele membre nu au ajuns încă la un acord cu privire la forma viitoarelor măsuri sau dacă ar trebui să plafoneze prețul gazelor.

Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre Europa cu livrări limitate de gaze naturale rusești, miniștrii europeni ai Energiei se vor reuni miercuri la Praga pentru a discuta următoarea lor mutare, după ce au adoptat în regim de urgență o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor energetice, obligații privind stocarea de gaze și limitarea consumului de electricitate, scrie Agerpres.

Majoritatea statelor UE susțin că următoarea măsură ar trebui să fie plafonarea prețului gazelor, însă nu au căzut de acord dacă acest plafon ar trebui să se aplice tuturor tranzacțiilor cu gaze, contractelor pe termen lung sau doar gazelor naturale utilizate pentru a produce electricitate. În schimb, alte state membre, în special Germania, se opun în continuare ideii plafonării.

Un oficial european de rang înalt a declarat pentru Reuters că la reuniunea de miercuri ar trebui să fie reduse opțiunile disponibile astfel încât Comisia Europeană să poată să propună noi inițiative legislative în cursul acestei luni.

„Statele membre folosesc aceleași cuvinte, nu neapărat cu același înțeles, așa că ar trebui să vedem o limitare a opțiunilor”, a spus oficialul sub protecția anonimatul.

De asemenea, miniștrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achizițiile comune de gaze precum și posibilitatea de a negocia prețuri mai mici de la furnizorii non-ruși de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze prețurile la energie.

Cehia, țară care în prezent asigură președinția rotativă a UE, va propune organizarea unei noi reuniuni de urgență a miniștrilor europeni ai Energiei, în luna noiembrie, pentru a aproba noile propuneri, a adăugat oficialul citat de Reuters.

Oficialii din trei state membre au confirmat acest calendar, dar au precizat că nu există încă un acord în rândul țărilor UE cu privire la măsurile care trebuie adoptate. „Este dificil să vedem un consens pentru că fiecare are propriile sale preferințe”, a spus unul din acești oficiali.

Cu toate acestea, oficialul european de rang înalt citat de Reuters a spus că punctele de vedere ale statelor membre înclină spre „modelul iberic” de plafonare a prețului gazelor naturale utilizate pentru producția de electricitate.

Spania și Portugalia au plafonat, încă din luna iunie, prețul gazelor naturale utilizate pentru producția de electricitate, ceea ce a ajutat la reducerea prețurilor locale la electricitate. Această ideea a început să fie una populară în rândul altor state membre, chiar dacă alte țări se tem că ar putea duce la creșterea consumului de gaze al Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat săptămâna trecută că Bruxelles-ul ar avea de învățat din schema iberică dar a adăugat că nu este o idee care să fie introdusă imediat la nivelul întregii Europe din cauza unor specificităților locale, inclusiv numeroasele terminale de gaze lichefiate care există în peninsula Iberică dar care lipsesc în multe alte state UE.

În plus, țările membre vor fi nevoite să ia o decizie cu privire la modul cum vor fi despăgubite centralele electrice pe gaze pentru diferența dintre prețul plafonat și prețul, mai mare, pe care îl vor plăti pentru a cumpăra gaze naturale de pe piață, fie prin intermediul unei finanțări publice fie printr-o taxă care se va aplica altor producători de electricitate.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!