5.8 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Energie – Statul vrea să supraimpoziteze și entitățile cu care producătorii de energie încheie contracte de hedging – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

″Producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro, vor reține prin stopaj la sursă și vor plăti contribuția la Fondul de Tranziție Energetică din veniturile obținute de entități rezident/nerezident, aferente produselor de acoperire a riscurilor de piață pe termen lung, în conformitate cu art.

Supraimpozitarea din energie, constând în impunerea de contribuții la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, va fi aplicată și entităților cu care producătorii de energie electrică încheie contracte de hedging pentru a se proteja de riscurile presupuse de volatilitatea prețurilor de pe piețe, potrivit amendamentelor la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 119/2022 votate marți în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și analizate de Profit.ro. 

Astfel, pe lista celor care datorează contribuțiile menționate au fost introduși și ″partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică″.

Aceștia pot fi alți jucători din piața de energie, cel mai adesea traderi, dar și bănci, fonduri de investiții sau alte companii financiare.

Producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro, vor reține prin stopaj la sursă și vor plăti contribuția la Fondul de Tranziție Energetică din veniturile obținute de entități rezident/nerezident, aferente produselor de acoperire a riscurilor de piață pe termen lung, în conformitate cu art. 23 din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012 (hedging)″, stipulează modificarea adoptată de comisii.

Legea energiei prevede, în acord cu legislația UE în domeniu, că ″Pentru a permite protecția participanților la piață împotriva riscurilor de volatilitate a prețurilor pe baza pieței și pentru a reduce incertitudinea referitoare la randamentul viitor al investițiilor, produsele de acoperire a riscurilor pe termen lung sunt tranzacționabile la bursă într-un mod transparent (…)″.

În mod similar cu supraimpozitarea producătorilor, statul va reține de la partenerii de hedging ai acestora toate încasările aferente tranzacțiilor de acoperire a riscurilor efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh.

Contractele de hedging le pot produce câștiguri sau pierderi producătorilor de energie, țiței și gaze, în funcția de evoluța prețurilor din piețe. De exemplu, pentru primele 9 luni ale anului, OMV Petrom a raportat câștiguri de peste 98 milioane lei din instrumente de acoperire împotriva riscurilor, față de pierderile de peste 109 milioane lei din perioada similară din 2021.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!