27.9 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Energie – SUA dau României un grant de 14 milioane dolari pentru mini-reactoare nucleare – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

”Astăzi am participat la ceremonia de semnare a contractului prin care Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) acordă un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici recent înființată de Nuclearelectrica si E-Infra”...

Profit.ro a anunțat anterior că instalațiile nucleare compuse din mai multe module identice, precum centrala de 6 mini-reactoare (SMR) dezvoltate de compania americană NuScale pe care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să o construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești...

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) acordă României un grant de 14 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România.

”Astăzi am participat la ceremonia de semnare a contractului prin care Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) acordă un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici recent înființată de Nuclearelectrica si E-Infra”, a anunțat ministrul.

El a precizat că grantul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România. 

”Studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară și un plan de execuție a analizei de impact asupra mediului. Studiul FEED continua studiul USTDA recent finalizat în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opțiuni tehnologice și o foaie de parcurs pentru acordarea de licențe pentru proiectul SMR”, a mai transmis ministrul. 

Potrivit acestuia, este ”o nouă dovadă că România și SUA au un parteneriat strategic solid pentru întărirea securității și independeței energetice”. 

Profit.ro a anunțat anterior că instalațiile nucleare compuse din mai multe module identice, precum centrala de 6 mini-reactoare (SMR) dezvoltate de compania americană NuScale pe care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să o construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, ar urma să fie autorizate în bloc de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), pentru numărul total de module, fără ca procedura de autorizare să fie derulată pentru fiecare modul în parte.

Pentru o instalație nucleară compusă din mai multe module cu funcționalitate proprie, identice ca proiect, autorizațiile se eliberează pentru numărul total de module prevăzute prin proiectul de ansamblu al instalației nucleare respective. În acest caz, titularul de autorizație va notifica la CNCAN planificarea realizării instalației în ansamblu, precum și a fiecărui modul în parte, în vederea stabilirii programului de control și a activităților specifice care necesită avize și aprobări conform reglementărilor în vigoare″, stipulează un proiect de modificare a Legii nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare, elaborat de Comisie.

Potrivit sursei citate, centrala compusă din SMR-uri americane nu este singurul proiect pentru care s-ar aplica această prevedere.

″În aceste situații, întâlnite deja în practică pentru modulele depozitului intermediar de combustibil nuclear uzat (al Nuclearelectrica de la Cernavodă – n.r.) și anticipate pentru reactoarele mici de tip modular SMR, este necesară eficientizarea procesului de autorizare și eliberarea autorizațiilor pentru numărul total de module prevăzute prin proiectul de ansamblu al instalației nucleare respective (…), fără a fi necesară repetarea întregului proces de autorizare pentru fiecare modul″, se menționează în expunerea de motive a draftului de act normativ.

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și firma Nova Power&Gas (NPG), din grupul clujean E-INFRA, au înregistrat recent la Registrul Comerțului societatea de proiect care își propune să construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești o capacitate de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale.

În august, directorul general al NuScale, John Hopkins, a declarat în cadrul teleconferinței cu analiștii financiari dedicată rezultatelor companiei pe primul semestru al anului că un lucru bun pentru proiectul companiei din România este că reglementatorii români de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date″ de la instituția omoloagă din SUA, US Nuclear Regulatory Commission (NRC).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!