5 C
București
sâmbătă, decembrie 7, 2024

Energie – Summitul COP28 privind schimbările climatice – o confruntare pentru bani, petrol și carbon – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Datele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la mijlocul lunii noiembrie au arătat că țările bogate și-au îndeplinit în sfârșit promisiunea de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an țărilor cu venituri mici – deși la doi ani după termenul limită...

Țările bogate, în ciuda faptului că reprezintă cea mai mare parte a emisiilor istorice de gaze cu efect de seră, s-au opus de mult timp creării unui fond pentru a compensa țările cu venituri mici pentru pierderile și daunele pe care le-au cauzat...

Înființarea fondului pentru pierderi și daune la COP27 a fost văzută ca o descoperire istorică și un potențial punct de cotitură în criza climatică, deși multe detalii cheie au rămas nerezolvate – cum ar fi cine ar trebui să plătească în fond...

  • Summitul climatic COP28, care începe joi și este programat să se desfășoare până pe 12 decembrie, va oferi factorilor de decizie un forum esențial pentru a accelera acțiunile de abordare a crizei climatice.

  • Presiunea este imensă, deoarece temperaturile globale și emisiile de gaze cu efect de seră continuă să bată recorduri.

  • Melanie Robinson, directorul programului global pentru climă la World Resources Institute, spune că COP28 va fi cel mai mare moment de responsabilitate din istorie pentru acțiunile climatice – iar combustibilii fosili vor fi în centrul discuțiilor.

Factorii politici și lideri de afaceri din întreaga lume urmează să sosească la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, pentru cea mai mare și mai importantă conferință anuală privind clima.

Summitul COP28, care începe joi și este programat să se desfășoare până pe 12 decembrie, va fi un forum esențial pentru oficialii guvernamentali, liderii de afaceri și ONG pentru a accelera acțiunile de abordare a crizei climatice.

Presiunea este imensă, potrivit CNBC. Temperaturile globale și emisiile de gaze cu efect de seră continuă să bată recorduri, toate continentele fiind afectate de evenimente meteorologice extreme mai frecvente și mai intense.

Iată ce este în joc la COP28.

Bani

Finanțarea climatică este întotdeauna un punct de discuție aprins  și la summitul COP28 promite să nu fie diferit. Este vorba de finanțarea necesară pentru a sprijini eforturile atât pentru reducerea semnificativă a emisiilor, cât și pentru adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Discuțiile de la Bonn, Germania, de la începutul anului, s-au blocat cu privire la finanțare și sprijin, unele țări cu venituri mici refuzând să vorbească despre reducerea emisiilor, dacă nu primesc bani de la națiunile bogate.

Datele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la mijlocul lunii noiembrie au arătat că țările bogate și-au îndeplinit în sfârșit promisiunea de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an țărilor cu venituri mici – deși la doi ani după termenul limită. Se speră că acest lucru ar putea contribui într-un fel la stimularea bunăvoinței la summit.

„COP28 are un rol masiv de jucat în stabilirea direcției politice pentru o schimbare de transformare a ambiției climatice. Dar fără finanțe și încredere economică, țările nu vor putea acționa în ritmul și amploarea necesare”, a spus Alex Scott, responsabil de program la E3G, un grup independent de gândire climatică.

Pierderi și daune

O altă problemă financiară majoră va fi operaționalizarea așa-numitului fond de „pierderi și daune”, probabil principala moștenire a summitului COP27 de anul trecut din Egipt.

Țările bogate, în ciuda faptului că reprezintă cea mai mare parte a emisiilor istorice de gaze cu efect de seră, s-au opus de mult timp creării unui fond pentru a compensa țările cu venituri mici pentru pierderile și daunele pe care le-au cauzat.

Unii susțin, totuși, că este necesar să se țină seama de impactul climatic – inclusiv uraganele, inundațiile și incendiile de vegetație sau impacturile cu debut lent, cum ar fi creșterea nivelului mării – împotriva cărora țările nu se pot apăra, deoarece riscurile sunt inevitabile sau țările nu își permit.

Înființarea fondului pentru pierderi și daune la COP27 a fost văzută ca o descoperire istorică și un potențial punct de cotitură în criza climatică, deși multe detalii cheie au rămas nerezolvate – cum ar fi cine ar trebui să plătească în fond, cât de mare ar trebui să fie și cine ar trebui să administreze banii.

Țările au ajuns la un consens cu privire la modul de abordare a plăților pentru pierderi și daune în timpul discuțiilor tensionate de la începutul acestei luni. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă țările vor accepta acest acord fragil, pentru operaționalizarea cu succes a fondului în Emiratele Arabe Unite.

„Miliarde de oameni, vieți și mijloace de trai care sunt vulnerabile la efectele schimbărilor climatice depind de adoptarea acestei abordări recomandate la COP28”, a declarat Sultan al-Jaber, președintele desemnat al COP28, într-o declarație din 5 noiembrie.

Al-Jaber a fost văzut ca o alegere controversată de a conduce discuțiile COP28 din Dubai, având în vedere că lucrează și ca șef al Companiei Naționale Petroliere Abu Dhabi, administrată de stat.

Activiștii pentru climă au criticat numirea la COP 28 spunând că poziția sa de executiv petrolier reflectă un conflict clar de interese – asemănător cu „a pune vulpea la conducerea găinilor”. Biroul său a declarat că va juca un rol esențial în discuțiile interguvernamentale pentru a construi un consens la eveniment.

Combustibili fosili

Melanie Robinson, directorul programului global pentru climă la World Resources Institute (WRI), a declarat că COP28 va fi cel mai mare moment de responsabilitate din istorie pentru acțiunile climatice – iar combustibilii fosili vor fi în centrul discuțiilor.

Ea a anticipat trei dezbateri principale despre utilizarea petrolului, gazului și cărbunelui – a căror ardere este principalul motor al crizei climatice.

„Așadar, vorbim de această „eliminare treptată” sau „reducere treptată” [a combustibililor fosili]. Pentru noi, la WRI, din moment ce nu există o cronologie, cel mai important lucru este să se trimită un semnal cu adevărat puternic că lumea se îndepărtează rapid de combustibilii fosili și că va face acest lucru în mod echitabil”, a declarat Robinson pentru CNBC.

Există o întreagă dezbatere despre rolul tehnologiei de captare a carbonului în reducerea emisiilor și, cu siguranță, există unele companii petroliere și țări producătoare ar încerca să ne facă să credem că prin CCS [captarea și stocarea carbonului] putem continua să ardem combustibili fosili și să ne atingem în continuare obiectivele climatice”, a continuat ea.

„Credem că știința sugerează că pur și simplu nu este adevărat. Nu există un scenariu credibil în care CCS va permite utilizarea continuă a combustibililor fosili, cu atât mai puțin extinderea petrolului și gazelor. Deci, pentru noi, este important ca COP28 să recunoască rolul limitat pe care îl va juca CCS.”

Combustibilii fosili “diminuați” se referă la procesul în care emisiile sunt captate și stocate cu tehnologii de captare și stocare a carbonului. Definiția combustibililor fosili “diminuați” este lipsită de claritate, în ciuda faptului că termenul apare în mai multe angajamente climatice, dar se spune că se referă la combustibilii fosili produși și utilizați fără intervenții pentru a reduce substanțial cantitatea de gaze cu efect de seră emise.

Robinson a spus că al treilea punct de discuție despre combustibilii fosili a fost că există riscul ca Dubaiul „să devină o platformă care sărbătorește angajamentele din industria petrolului și gazelor care nu reușesc să reducă emisiile produselor lor”.

O corectare a cursului?

O componentă unică a discuțiilor climatice de la Dubai este încheierea primului bilanț global de la Acordul de la Paris – acordul din 2015 care urmărește să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius, spun oamenii de știință, după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum și de energie și utilizare inegală și nesustenabilă a terenurilor. Într-adevăr, această creștere a temperaturii este cea care alimentează o serie de evenimente meteorologice extreme în întreaga lume.

Bilanțul este principalul instrument prin care se evaluează progresul în conformitate cu Acordul de la Paris. Potrivit raportului de sinteză a bilanțului global al ONU, lansat la începutul lunii septembrie, doar schimbările de transformare vor fi suficiente pentru a readuce lumea pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obiectivele climatice.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!