0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Energie – SURPRIZĂ – Fondul Proprietatea nu exclude vânzarea directă extrabursieră a deținerii la Hidroelectrica. Costurile listării Hidro și Salrom, estimate la sute de milioane de lei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

″Administratorul Fondului a estimat costul potențialei tranzacții (inclusiv costul estimat cu privire la potențiala listare a Salrom) în cadrul bugetului Fondului pentru anul 2023 ce va fi supus spre aprobarea adunării generale a acționarilor la o valoare totală de 305.716.703 lei (TVA inclus)...

Bugetul estimat se bazează pe o serie de ipoteze disponibile la data realizării bugetului, iar costurile efective pot diferi semnificativ în funcție de rezultatul final al tranzacției.

FP estimează că aceste costuri de listare vor duce la scăderea cu 16% a profitului său net anul viitor, față de cel bugetat pentru 2022, la 263 milioane lei.

Fondul Proprietatea, care deține circa 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica și 49% din cel al Societății Naționale a Sării (Salrom), estimează costurile vânzării prin listare la bursă a acestor participații la sute de milioane de lei și nu exclude scenariul vânzării directe a deținerii la cel mai mare producător de energie electrică din România, relevă date analizate de Profit.ro.

″Administratorul Fondului a estimat costul potențialei tranzacții (inclusiv costul estimat cu privire la potențiala listare a Salrom) în cadrul bugetului Fondului pentru anul 2023 ce va fi supus spre aprobarea adunării generale a acționarilor la o valoare totală de 305.716.703 lei (TVA inclus). Bugetul estimat se bazează pe o serie de ipoteze disponibile la data realizării bugetului, iar costurile efective pot diferi semnificativ în funcție de rezultatul final al tranzacției. Administratorul Fondului va include informațiile cu privire la nivelul efectiv al costurilor în rapoartele sale periodice″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Aceste cheltuieli pot include comisioane de intermediere ale brokerilor sau ale băncilor de investiții, onorariile autorităților pieței, avocaților, notarilor publici, costurile altor consultanți/furnizori de servicii, precum și alte taxe, comisioane sau onorari aferente.

FP estimează că aceste costuri de listare vor duce la scăderea cu 16% a profitului său net anul viitor, față de cel bugetat pentru 2022, la 263 milioane lei. Pe de altă parte, Fondul se așteaptă să încaseze în 2023 dividende de peste 563 milioane lei din profitul pe anul curent al Hidroelectrica.

″(…) pentru a avea o flexibilitate optimă în atingerea obiectivului de a obține un eveniment de lichiditate la o evaluare atractivă, Administratorul Fondului este împuternicit să ia toate măsurile necesare pentru vânzarea participației Fondului în Hidroelectrica prin oricare altă modalitate, inclusiv prin vânzare directă și, în caz că este aprobată de către Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica, printr-o listare duală pe o piață internațională″, se mai spune în document.

După cum a relatat Profit.ro, FP va supune oficial votului acționarilor săi posibilitatea de listare a deținerii sale la Hidroelectrica și în străinătate, deși deocamdată are girul Ministerului Energiei doar pentru intrarea la cota Bursei de Valori București (BVB).

Daniel Naftali, vicepreședintele senior al administratorului de fond Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea și membru CS Hidroelectrica, a declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro că FP speră să reușească să convingă acționarul majoritar al Hidroelectrica, Ministerul Energiei, să aprobe listarea companiei și pe o bursă externă, nu doar la BVB.

FP își evaluează deținerea de 20% din acțiunile Hidroelectrica la 12,56 miliarde lei, ceea ce indică o valoare totală a companiei de circa 62,8 miliarde lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!