FacebookTwitterLinkedIn

Zilele de utilizare fără griji a plasticului s-ar putea încheia în curând. Chiar dacă lumea se sufocă în deșeuri, se estimează că vânzările de polimeri vor crește cu 40%, la 529 miliarde de dolari până în 2031. Acest lucru se poate schimba dacă lumea va cădea de acord asupra unui tratat global care să pună capăt poluării cu plastic prin 2040.

O astfel de decizie ar reduce drastic vânzările companiilor petroliere și ar reduce marjele firmelor de care produc ambalaje de plastic, potrivit Reuters.

Derivat din combustibili fosili, plasticul reprezintă o afacere atrăgătoare pentru companiile din domeniul energiei, deoarece tranziția ecologică reduce nevoia de a arde petrolul pentru generarea de electricitate și căldură.

În timp ce creșterea cererii de petrol este de așteptat să se stabilizeze la doar 0,5% anual, cererea pentru țițeiul utilizat pentru plastic este estimată să crească la aproximativ 3,5%.

Până în 2050, 20% din petrolul global ar putea fi folosit pentru producția de plastic. Acesta este probabil motivul pentru care jucătorii din petrochimie susțin reciclarea ca soluție la o criză a deșeurilor, mai degrabă decât taxele sau interzicerea totală a produselor.

Producătorii de polimeri precum ExxonMobil, Dow, Sinopec, Indorama Ventures și Saudi Aramco au contribuit în mod colectiv la aproximativ o cincime din deșeurile din plastic de unică folosință în 2021, sugerează estimările Fundației Minderoo.

Transformarea plasticului uzat în ambalaje și alte produse este complexă și costisitoare. Și lumii îi lipsește infrastructura suficientă, pentru că doar 9% din plasticul global este reciclat în fiecare an, consideră Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Încercarea de a crește gestionarea deșeurilor ar fi costisitoare și ar veni prea târziu pentru a evita un dezastru ecologic.

Taxele sunt cele mai rapide și mai eficiente mijloace de a reduce atractivitatea industriei de polimeri.

Plasticul proaspăt tinde să fie cu 30% mai ieftin decât cel reciclat. Până la eliminarea acestui decalaj, firmele de ambalare vor avea un stimulent să producă sticle și recipiente pentru alimente din polimeri noi.

Speranțele pentru semnarea unui tratat global privind plasticul în 2024 sunt mari. Aproximativ 90% dintre oameni susțin măsurile de combatere a poluării cu plastic, arată un sondaj global al Ipsos din 2021.