30 C
București
joi, septembrie 21, 2023

Energie – Thierry Breton: „Prețurile gazelor încep să scadă și vor scădea”; „Trebuie să sprijinim Germania în această transformare masivă”; Regatul Unit, „o țară fără busolă” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Acordul politic la care au ajuns vineri cele 27 de state ale Uniunii Europene începe deja să aibă efect asupra prețurilor la energie, a spus comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, pentru Le Figaro.

Da, prețurile scad și vor scădea”, a subliniat comisarul european pentru piața internă, adăugând: „Aș dori, de asemenea, să-l salut pe președintele francez, care a jucat un rol extraordinar de important în unirea celor 27 și în asigurarea faptului că două propuneri sunt acum pe masă” privind plafonul prețului gazelor.

“Trebuie să li se dea o indicație foarte rapidă a prețurilor la gaze și energie electrică pentru orizontul de 12 luni”, având în vedere că anumite firme internaționale sunt tentate să-și mute activitățile în China sau Statele Unite ale Americii...

Acordul politic la care au ajuns vineri cele 27 de state ale Uniunii Europene începe deja să aibă efect asupra prețurilor la energie, a spus comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, pentru Le Figaro.

„De îndată ce a fost făcut acest anunț, prețurile gazelor au scăzut cu 10%. Suntem acum la 67 de euro megawatt/oră, față de 300 de euro vara asta. Da, prețurile scad și vor scădea”, a subliniat comisarul european pentru piața internă, adăugând: „Aș dori, de asemenea, să-l salut pe președintele francez, care a jucat un rol extraordinar de important în unirea celor 27 și în asigurarea faptului că două propuneri sunt acum pe masă” privind plafonul prețului gazelor.

Comisia Europeană trebuie să propună acum acțiuni concrete care vor fi examinate de statele membre, ceea ce se va face „în zilele următoare”, potrivit lui Thierry Breton. Acesta a subliniat importanța acestor anunțuri „pe măsură ce marile companii își încheie bugetele pentru anul viitor”.

“Trebuie să li se dea o indicație foarte rapidă a prețurilor la gaze și energie electrică pentru orizontul de 12 luni”, având în vedere că anumite firme internaționale sunt tentate să-și mute activitățile în China sau Statele Unite ale Americii, zone unde preţurile la energie sunt mult mai mici.

„Desigur, există riscul dezindustrializarii și va trebui să luptăm împotriva lui”, a subliniat Thierry Breton. Comisarul solicită statelor membre să ajute „societățile din sticlă, aluminiu, oțel, hârtie, produse chimice, care sunt foarte expuse prețului gazului și suferă teribil”. Acestea vor apela la împrumuturi, „dar cu o rată garantată, identică peste tot” datorită Europei care „va fi garant”.  Un astfel de mecanism (Sigur) a fost deja pus în aplicare în timpul crizei Covid pentru șomaj parțial, scrie Le Figaro.

„Trebuie să fim alături de  Germania”

Întrebat despre atitudinea Germaniei, acuzată că își favorizează propriile interese cu scutul său antiinflație de 200 de miliarde de euro, Thierry Breton a reamintit că această țară se confruntă cu „o situație absolut fără precedent”, cu „prăbușirea” unui model economic construit pe un model foarte scăzut de cheltuieli în sectorul apărării, „dependență de gazul rusesc ieftin” și parteneriate strânse cu China. „Trebuie să sprijinim Germania în această transformare masivă”, a spus el. „Germania are dreptate să fie îngrijorată de companiile de pe teritoriul său. Dar trebuie să facă acest lucru în deplină coordonare cu celelalte state membre.”

Regatul Unit, „o țară fără busolă”

Săptămâna a fost marcată și de ascensiunea la putere a extremei drepte în Italia, cu instalarea Giorgiei Meloni și a guvernului său. „Nu am fost niciodată îngrijorat de asta”, spune Thierry Breton. „Primele alegeri ale doamnei Meloni arată un sprijin absolut pentru politica Uniunii Europene, în special în Ucraina. Numirea în funcția de viceprim-ministru a unui fost comisar și fost președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, este un semn că este pe deplin în conformitate cu pașii europeni.

Demisia în Regatul Unit a lui Liz Truss după 44 de zile este, în opinia lui Breton, „un episod trist” al unei „țări fără busolă” și „total destabilizată” de la Brexit. „S-a vândut acestei ţări un miraj”, a subliniat el, amintind „responsabilitatea foarte importantă a Partidului Conservator” în această situație, în timp ce Brexitul a costat „4 până la 5 puncte din PIB, pe lângă criza Covid și războiul din Ucraina. ” Pentru Thierry Breton, „destinul Regatului Unit este Europa”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!