Adrian Goicea, fost președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, a depus cerere de arbitraj la Centrul de Arbitraj de la Viena, valoarea pretențiilor fiind de 838.728 lei, reprezentând compensații în baza contractului de mandat, potrivit informațiilor transmise BVB.
Compania a transmis: “În completarea rapoartelor curente diseminate în data de 25 februarie 2022 și 06 ianuarie 2023, precum și a Materialului informativ AGA nr. 32601/29.07.2021 adus la cunoștință acționarilor săi în ședința AGA din data de 31.08.2021, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează acționarii și persoanele interesate faptul că domnul Adrian GOICEA, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr.4/2021, a
înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena cererea de arbitraj ARB-5724, valoarea pretențiilor acestuia fiind de 838.728 lei (principal) reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020”.
În vara anului 2021, când a fost schimbat din funcție, Adrian Goicea ne-a declarat că nu a primit o motivaţie clară pentru revocarea din funcţie: ”Transelectrica mergea foarte bine. Iar un lucru care merge bine trebuie lăsat să meargă la fel. Nu cred că îşi avea rostul o măsură administrativă de genul acesta, când compania este pe profit.
Într- un cuvânt, compania merge bine. Nu ni s-a spus nimic, nu a motivat nimeni revocarea noastră. Singurele opoziții au fost atunci când nu s-au aprobat situațiile financiare, referitor la împărțirea profitului. Directoratul a făcut o propunere ca orice administrator, SGG, care este și acționarul majoritar, nu a fost de acord, şi a amendat-o. Până la urmă am transcris-o exact cum a vrut acționarul majoritar. S-a rezolvat și această problemă. Nu au fost nereguli cu privire la situațiile financiare. Auditorul le-a auditat de două ori. În plus, profitul este considerabil pentru stat. Repet, nu știu care ar fi motivul revocării noastre”.
Adrian Goicea: Nu ni s-a dat o motivaţie pentru care am fost revocaţi din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica
La începutul lunii ianuarie, Transelectrica a anunțat că Ciprian Constantin Dumitru și Luiza Popescu, foști membri ai Consiliului de Supraveghere, și Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, au depus cereri de arbitraj la Centrul de Arbitraj de la Viena, valoarea pretențiilor fiind de peste 2,2 milioane de lei.
În cazul lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunțat la data de 30.12.2022 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal).
Astfel, compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA a informat acționarii și persoanele interesate cu privire la faptul că în ceea ce privește cererea de arbitraj ARB-5680 a domnului Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunțat la data de 30.12.2022 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal) reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020, suma brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).