30 C
București
joi, septembrie 21, 2023

Energie – Transelectrica primeşte 420 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale din Fondul pentru Modernizare, cea mai mare finanţare din fonduri europene a companiei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Energiei a semnat astăz primele nouă contracte finanţate prin Fondul de Modernizare, în valoare de 424 milioane euro, fondurile urmând să fie direcţionate către Transelectrica, în calitate de operator de transport şi de sistem al Sistemului Energetic Naţional (SEN).

„Am semnat astăzi primele contracte de finanţare din Fondul de Modernizare, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc.

În valoare totală de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finanţări vom transforma substanţial infrastructura energetică naţională, factor decisiv în atingerea independenţei energetice a României.

Ministerul Energiei a semnat astăz primele nouă contracte finanţate prin Fondul de Modernizare, în valoare de 424 milioane euro, fondurile urmând să fie direcţionate către Transelectrica, în calitate de operator de transport şi de sistem al Sistemului Energetic Naţional (SEN).

Aceasta este cea mai mare finanţare din fonduri europene accesată de Transelectrica.

”Faptul că am obţinut 30% din finanţările aprobate pentru România reprezintă un efort concentrat de expertiză, experienţă şi implicare al specialiştilor Transelectrica. Acest set de proiecte mari, complexe, dovedeşte angajamentul pe termen lung al Companiei pentru îndeplinirea obiectivelor europene de securitate energetică”, a declarat preşedintele Directoratului Transelectrica Gabriel Andronache.

La eveniment au participat şi premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi secretarul general al guvernului, Marian Neacşu.

„Am semnat astăzi primele contracte de finanţare din Fondul de Modernizare, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc. În valoare totală de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finanţări vom transforma substanţial infrastructura energetică naţională, factor decisiv în atingerea independenţei energetice a României. Soluţiile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor sunt completate de investiţii în consolidarea infrastructurii energetice şi creşterea capacităţilor de producţie”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Valoarea totală a Planului Dezvoltare a RET este de aproximativ două miliarde de euro.    

„Investim în continuare în dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale. Aş dori să le mulţumesc colegilor din minister pentru eforturile pe care le-au depus pentru operaţionalizarea Fondului pentru Modernizare. Iar astăzi, prin semnarea celor nouă contracte de finanţare, facem paşi concreţi în acest sens. Le doresc mult succes celor de la Transelectrica în definitivarea acestor obiective de investiţii foarte importante, care ne vor asigura securitatea şi independenţa energetică”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Cele nouă proiecte care au obţinut finanţare din Fondul pentru Modernizare sunt:
    1. Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanţa Nord – Medgidia Sud, echipată cu un singur circuit – cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro;
   2.  Construirea unei noi LEA în simplu circuit de 400 kV Gădălin – Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul naţional de transport al energiei electrice – cu o valoarea de peste 101 milioane de euro;
   3.  Linie interioară între Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz (PCI 3.22.3.), constând într-o nouă LEA de 400 kV Reşiţa-Timişoara/Săcălaz şi în retehnologizarea la 400 kV a substaţiei Timişoara de 110/2020 kV – cu o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro;
    4. Construirea LEA de 400 kV Timişoara/Săcălaz/Arad – cu o valoare de peste 57 de milioane de euro;
    5. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu – cu o valoare de circa 51 de milioane de euro;
    6. Proiect-pilot – Retehnologizarea staţiei de 220/110/20 kV Alba Iulia – în concept de staţie digitală – cu o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro;
   7. Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în substaţiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu – cu o valoare de peste 52 de milioane de euro;
   8. Optimizarea funcţionării LEA de 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune şi pentru evacuarea de putere din centrala nucleară Cernavodă şi centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) – cu o valoare de peste 10 milioane de euro;
   9. Digitalizarea reţelei de transport al energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea şi managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro şi pentru monitorizarea calităţii energiei electrice – cu o valoare de peste 18 milioane de euro.

Obiectivele de investiţii, ale căror aplicaţii de finanţare au fost aprobate prin Decizii ale Comisiei Europene, vor conduce la modernizarea capacităţilor de transport al energiei electrice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, prin construirea de noi linii electrice aeriene şi interconectarea acestora la SEN, construirea sau retehnologizarea unor noi staţii electrice, optimizarea funcţionării unor linii electrice aeriene, inclusiv prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip Smart Grid şi digitalizarea reţelei electrice de transport.

Totodată, proiectele finanţate prin Fondul pentru Modernizare vor contribui la creşterea capacităţii de interconexiune cu sistemul energetic european, precum şi la dezvoltarea reţelei electrice de transport a României, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.
 

România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2% din cantitatea totală de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezintă peste 15 miliarde de euro, sumă pe care o poate utiliza pentru finanţarea investiţiilor.

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!