5.8 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Energie – Transgaz împrumută 220 milioane lei de la BCR – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Singurele venituri superioare celor de anul trecut au fost cele obținute din componenta volumetrică au mai mari cu 20,5 milioane lei ca urmare a cantității de gaze transportate mai mare cu 18% (sau 17,2 TWh... Cea mai mare scădere este cea a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate mai mici cu 85 milioane lei cauzate de tarifului de transport volumetric mai mic cu 0,05 lei/MWh... Cheltuielile de exploatare ale Transgaz s-au majorat cu 9%, cu 73 milioane lei în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor cu personalul (31 milioane lei), a cheltuieli cu amortizarea (74,8 milioane lei) lei pe seama finalizării și punerii în funcțiune a proiectelor majore de investiții și a creșterii ajustărilor cu deprecierea activelor curente cu 45 milioane lei... Alte venituri din exploatare mai mari cu 38 milioane lei, în principal pe seama înregistrării la venituri a fondurilor nerambursabile încasate pentru finanțarea proiectelor majore de investiții ca urmare a finalizării și punerii in funcțiune a acestora.

Operatorul de transport gaze Transgaz a contractat un credit pe un an pentru finanțarea investițiilor din nord-estul României și a asigurării capacităților de transport în raport cu Republica Moldova.

Cea mai mare scădere este cea a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate mai mici cu 85 milioane lei cauzate de tarifului de transport volumetric mai mic cu 0,05 lei/MWh, cu o influență negativă de 5,5 milioane lei și a veniturilor din prima de licitație mai mici cu 146 milioane lei, ca urmare a licitațiilor de rezervare de capacitate desfășurate pe punctele de interconectare. Veniturile din prima de licitație înregistrate la 30 septembrie 2020 au fost de 159 milioane lei iar la 30 septembrie 2021 de 13 milioane lei.

Și asta în condițiile unei capacității rezervate mai mare cu 12,1 TWh, cu influență pozitivă de 25,2 milioane lei, și unui tarif de rezervare a capacității mai mare cu 0,054 lei/MWh, cu influență pozitivă de 15 milioane lei. Și veniturile din depășire de capacitate mai mari cu 20.711 mii lei.

Și veniturile din transportul internațional al gazelor naturale și asimilate au fost mai mici cu 25 milioane lei. Conform Acordului de încetare a Contractului istoric dintre SNTGN Transgaz SA și GPE, plata sumelor rămase de achitat se face eșalonat pe o perioadă de maxim trei ani.

Alte venituri din exploatare mai mari cu 38 milioane lei, în principal pe seama înregistrării la venituri a fondurilor nerambursabile încasate pentru finanțarea proiectelor majore de investiții ca urmare a finalizării și punerii in funcțiune a acestora, în valoare de 28,5 milioane lei .

Singurele venituri superioare celor de anul trecut au fost cele obținute din componenta volumetrică au mai mari cu 20,5 milioane lei ca urmare a cantității de gaze transportate mai mare cu 18% (sau 17,2 TWh, cu o influență pozitivă de 26.020 mii lei, influență contrabalansată de un tarif de transport volumetric mai mic cu 0,05 lei/MWh, cu o influență negativă de 5.561 mii lei.

Transgaz pune scăderea tarifelor pe seama Autorității Naționale de Regleentare în Domeniul Energiei (ANRE), care “impune creșterea cu 5% anual a proporției în care venitul aprobat se recuperează prin aplicarea tarifului pentru rezervare de capacitate, până la nivelul de 85% și respectiv scăderea proporției în care venitul aprobat se recuperează prin aplicarea tarifului volumetric. În anul gazier 2019-2020 componenta variabilă a venitului total care stă la baza tarifelor volumetrice reprezenta 25% din venitul total în timp ce în anul gazier 2020-2021 a scăzut la 20% din venitul total”.

Cheltuielile de exploatare ale Transgaz s-au majorat cu 9%, cu 73 milioane lei în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor cu personalul (31 milioane lei), a cheltuieli cu amortizarea (74,8 milioane lei) lei pe seama finalizării și punerii în funcțiune a proiectelor majore de investiții și a creșterii ajustărilor cu deprecierea activelor curente cu 45 milioane lei.

Volumul creanțelor restante a fost de 557,5 milioane lei, cu 93,3 milioane lei mai mare față de 31 decembrie 2020, creștere determinată în principal de creșterea soldurilor restante înregistrate de Electrocentrale Constanța (48,6 milioane lei) și North Chemical Complex SRL (28,5 milioane lei).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!