0.6 C
București
duminică, ianuarie 29, 2023

Energie – Transgaz și omologii din Bulgaria, Ungaria și Slovacia cer fonduri UE pentru gaze din Azerbaijan – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia solicită, printr-un apel comun emis înaintea începerii operării comerciale a gazoductului Grecia-Bulgaria, care va permite majorarea importurilor de gaze din Azerbaijan, finanțarea prin fonduri UE a întăririi rețelelor de transport ce compun Coridorul Sudic al gazelor, pentru creșterii capacității acestuia la 5 miliarde de metri cubi pe an.

Pe baza cooperării dintre companii de-a lungul anilor, și cu sprijinul fondurilor UE, operatorii sunt încrezători că un astfel de proiect ar oferi o rută alternativă sigură pentru aprovizionarea cu gaze în volume suficient de mari″, se arată într-un comunicat comun al celor 4 companii.

companiile subliniază că, într-un timp scurt și cu îmbunătățiri minime ale infrastructurii existente, proiectul ar putea transporta până la 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia.

Operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia solicită, printr-un apel comun emis înaintea începerii operării comerciale a gazoductului Grecia-Bulgaria, care va permite majorarea importurilor de gaze din Azerbaijan, finanțarea prin fonduri UE a întăririi rețelelor de transport ce compun Coridorul Sudic al gazelor, pentru creșterii capacității acestuia la 5 miliarde de metri cubi pe an.

″Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream propun acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente. Operatorii de transport de gaze vor continua să lucreze conform cadrului stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan semnat la 18 iulie 2022. Pe baza cooperării dintre companii de-a lungul anilor, și cu sprijinul fondurilor UE, operatorii sunt încrezători că un astfel de proiect ar oferi o rută alternativă sigură pentru aprovizionarea cu gaze în volume suficient de mari″, se arată într-un comunicat comun al celor 4 companii.

Conform sursei citate,. companiile subliniază că, într-un timp scurt și cu îmbunătățiri minime ale infrastructurii existente, proiectul ar putea transporta până la 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia.

″Acest lucru ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantități de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de gaze. Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil, și la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidității pe piața europeană de gaze. Inițiativa contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor și priorităților stabilite în planul REPower EU al Comisiei″, conchide comunicatul.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă face sâmbătă o vizită în Bulgaria, cu prilejul evenimentului de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria, la care vor mai participa lideri regionali și europeni, respectiv reprezentanți ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect.

”Inaugurarea Interconectorului Grecia-Bulgaria este un moment pe care îl așteptăm cu mult interes și speranță și care va deschide o etapă importantă în eforturile pe care le facem împreună la nivel european pentru a ne asigura necesarul în plan energetic reducând, în același timp, dependența de gazul rusesc. Importurile de gaz din Azerbaijan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a declarat Ciucă.

În marja vizitei pe care o efectuează la Sofia, premierul Nicolae Ionel-Ciucă are programate întrevederi cu președintele Republicii Bulgare Rumen Radev și cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, precum și cu oficiali din alte țări invitați la eveniment, între care președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

Din delegația oficială care îl însoțește la Sofia pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, și directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul național de transport al gazelor din Grecia și gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) în regiunea Komotini din Grecia cu sistemul național de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora. Lungimea totală a interconectorului este de 182 de kilometr, iar capacitatea de transport a fost concepută la trei miliarde metri cubi pe an pe direcția Grecia-Bulgaria. Pe termen lung, interconectorul IGB va putea transporta gaze naturale din Israel și Cipru, precum și volume suplimentare din Azerbaidjan și alte țări.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) permite ca o parte din fluxul de gaze din sudul Balcanilor să ajungă în sistemul românesc și apoi, inclusiv prin BRUA, via Ungaria, spre centrul continentului, în condițiile în care deja în Balcani există gaz din Azerbaijan, adus aici prin gazoductul TANAP-TAP.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!