Transgaz, operatorul sistemului național de transport (SNT) al gazelor naturale, are în pregătire 3 proiecte de conducte noi, din care 2 au ca scop asigurarea alimentării viitoarelor centrale pe gaze ale Complexului Energetic Oltenia (CEO), prevăzute de planul de restructurare și decarbonare a acestuia, iar cea de-a treia – flexibilizarea preluării producției offshore din Marea Neagră și racordarea de noi consumatori din județele Tulcea și Brăila, se arată în documente guvernamentale analizate de Profit.ro.
CEO și-a asumat prin plan construirea a 2 centrale pe gaze în ciclu combinat, una de 850 MW la Ișalnița (alături de Alro Slatina) și una de 475 MW la Turceni (cu Tinmar Energy).
Pentru alimentarea noii unități de producție de energie de la Ișalnița, Transgaz are în vedere construirea unei conducte de 24,5 kilometri pe traseul Hurezani-Bibești-Turburea, plus a unui racord Turburea-Ișalnița de circa 600 de metri.
Pentru aprovizionarea cu gaze a viitoarei centrale de la Turceni, este nevoie de construirea unei conducte de peste 11 kilometri, pe traseul Țânțăreni-Turceni.
Cel de-al treilea proiect nou al Transgaz constă în construirea mai multor tronsoane de conductă și subtraversări în județele Brăila și Tulcea, aferente gazoductului Mihai-Bravu Siliștea: tronson Mihai Bravu-Peceneaga (județul Tulcea), tronson Peceneaga-Gropeni (Brăila), tronson Gropeni-Siliștea (Brăila), subtraversare Dunăre braț Măcin (Tulcea și Brăila) și subtraversare Dunăre braț Borcea (Brăila).
Printre beneficiile proiectului sunt enumerate ″flexibilitatea operării SNT prin posibilitatea alimentării stației de comprimare gaze Siliștea, aflată în punctul final al conductei de transport, cu gaze naturale provenite de la platformele marine din sursa Petromar Năvodari sau în perspectivă cu gaze preluate din surse viitoare din platoul continental al Mării Negre″, precum și ″posibilitatea alimentării cu gaze naturale a localităților din zonele traversate de conductă care nu sunt racordate în prezent la SNT, în special cele din județul Tulcea″.
Guvernul a acordat statut de importanță națională tuturor proiectelor Transgaz menționate. Statutul permite derularea cu mai mare viteză a procedurilor de obținere a avizelor și autorizațiilor obligatorii potrivit legislației în vigoare, precum și exproprierea sau ocuparea mai facilă din punct de vedere juridic a terenurilor necesare lucrărilor.
Realizarea celor 3 proiecte va fi finanțată din surse proprii ale Transgaz, se arată în documentele citate.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).