0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Energie – Tranziţia spre energia verde periclitează 1,35 trilioane dolari – expunerea în combustibilii fosili a celor mai mari 60 de bănci din lume – 05.10.2022 – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cele mai mari 60 de bănci din lume (în care sunt incluse 28 de bănci considerate importante din punct de vedere sistemic la nivel global şi cele mai mari 22 de bănci din UE - după active) sunt expuse la o sumă de 1.350 de miliarde de dolari (aproximativ 1.370 de miliarde de euro) în active legate de combustibilii fosili...

"Întrucât combustibilii fosili sunt principalii contributori la accelerarea schimbărilor climatice şi multe dintre activele asociate cu industria combustibililor fosili vor trebui abandonate înainte de sfârşitul vieţii lor economice pentru a realiza tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al carbonului...

Finance Watch precizează: "Estimăm că, pentru cele 60 de bănci din eşantionul nostru, această măsură ar necesita capital suplimentar cuprins între 157 de miliarde de dolari şi 210,2 miliarde de dolari, echivalentul în medie cu aproximativ trei până la cinci luni din venitul net al băncilor în 2021.

Cele mai mari 60 de bănci din lume (în care sunt incluse 28 de bănci considerate importante din punct de vedere sistemic la nivel global şi cele mai mari 22 de bănci din UE – după active) sunt expuse la o sumă de 1.350 de miliarde de dolari (aproximativ 1.370 de miliarde de euro) în active legate de combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat, în urmă cu două zile, de organizaţia neguvernamentală Finance Watch, pe baza datelor înregistrate la finalul anului 2021.

„Aceste active riscă să-şi piardă considerabil valoarea în timpul tranziţiei la neutralitatea carbonului”, avertizează, în raportul respectiv, specialiştii Finance Watch, care susţin „că organismele internaţionale de reglementare ar trebui să ia noi măsuri”, în special în ceea ce priveşte cerinţele de capital.

Potrivit raportului, expunerea de 1.370 de miliarde de euro reprezintă aproape 1,5% din totalul activelor celor 60 de bănci.

„Întrucât combustibilii fosili sunt principalii contributori la accelerarea schimbărilor climatice şi multe dintre activele asociate cu industria combustibililor fosili vor trebui abandonate înainte de sfârşitul vieţii lor economice pentru a realiza tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al carbonului, expunerea băncilor la activele din combustibili fosili ar trebui să fie o chestiune prioritară pentru reglementarea prudenţială”, susţin autorii raportului, care arată că, în prezent, riscurile legate de climă asociate acestor active nu sunt reflectate în regulile de capital bancar pentru a se asigura că băncile pot acoperi pierderile viitoare.

Ca să evite riscul privind deprecierea expunerilor respective, cei de la Finance Watch susţin că este necesară o majorare de capital echivalentă cu 3-5 luni de profituri bancare. Autorii raportului afirmă că aplicarea unei ponderi de risc de 150% activelor existente din combustibili fosili ale băncilor la nivel global, ar fi un prim pas important în amortizarea pierderilor financiare viitoare legate de aceste expuneri bancare.

Finance Watch precizează: „Estimăm că, pentru cele 60 de bănci din eşantionul nostru, această măsură ar necesita capital suplimentar cuprins între 157 de miliarde de dolari şi 210,2 miliarde de dolari, echivalentul în medie cu aproximativ trei până la cinci luni din venitul net al băncilor în 2021. (…) În total, capitalul suplimentar mediu per bancă ar fi de 3,05 miliarde dolari, în timp ce jumătate dintre bănci ar avea nevoie de o majorare suplimentară de capital de sub 1,81 miliarde dolari, (…) adică un capital suplimentar cuprins între 2,44% şi 3,27% din capitalul total al băncilor. (…) Luând o medie a scenariilor ridicate şi scăzute, impactul mediu ar fi de 2,85% din capitalul propriu fiecărei bănci. Dacă băncile aleg să finanţeze capitalul suplimentar din profituri, ar trebui, în medie, să păstreze echivalentul venitului net pentru 3,42 luni din anul 2021. (…) Pentru jumătate din bănci majorarea de capital ar putea fi acoperită dintr-un echivalent al venitului net pentru 2,71 luni din anul 2021”.

Autorii documentului citat arată că supraveghetorii băncilor au recunoscut riscurile crescânde pentru stabilitatea financiară care rezultă din schimbările climatice şi avertizează asupra „posibilelor pierderi devastatoare în urma unei tranziţii dezordonate”.

Finance Watch: Dintre băncile din Europa, cele franceze au cea mai mare expunere în active legate de combustibilii fosili

În ceea ce priveşte băncile europene citate în raport, cea mai mare expunere o au băncile franceze – printre care se numără şi Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD. Conform documentului citat, băncile franceze „sunt expuse la riscuri legate de activele fosile în valoare de aproximativ 144 de miliarde de euro”.

În acest context, BRD a organizat ieri, la Bucureşti, o conferinţă privind schimbările climatice, eveniment în cadrul căruia reprezentanţii băncii nu s-au referit deloc la expunerile pe care Societe Generale le are în activele din domeniul combustibililor fosili.

De altfel, contabilitatea activelor legate de combustibilii fosili este, totuşi, un exerciţiu delicat: în 2021, mai multe ONG-uri estimaseră expunerea celor mai mari unsprezece bănci europene la 539 de miliarde de euro, un nivel semnificativ mai mare decât cele 242 de miliarde de euro pe care Finance Watch le atribuie celor 22 de mari bănci europene. O discrepanţă în cifre pe care Finance Watch o explică prin „diferenţa în domeniul de aplicare şi definiţia activităţilor legate de combustibilii fosili”.

Raportul întocmit pentru anul 2021 are „un domeniu de aplicare mult mai larg (de exemplu, include transportul şi chiar serviciile), în timp ce vizam doar activităţile din amonte şi centralele electrice”, explică specialiştii Finance Watch, iar „sfera noastră de aplicare este în conformitate cu propunerile noastre şi urmăreşte să ţintim active, care cu siguranţă vor fi blocate în scenarii privind neutralitatea carboniferă”.

În ciuda dialogului susţinut, băncile şi ONG-urile se ciocnesc în mod frecvent pe problemele climatice, primele lăudând progresele lor, cele din urmă denunţând finanţarea continuă a combustibililor fosili.

„Practica actuală de a nu trata expunerile băncilor la combustibili fosili ca active cu risc mai mare nu numai că încurajează acumularea continuă a riscului prudenţial, dar este, de asemenea, efectiv o subvenţie din partea băncilor către industria combustibililor fosili, pe care o considerăm a fi în valoare de aproximativ 18 miliarde dolari pe an, echivalent cu subestimarea cu 1,3% a riscului de credit”, arată cei de la Finance Watch.

În favoarea afirmaţiilor lor vin şi constatările din ultimii doi ani ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Astfel, în octombrie 2021, BCE arăta că „bufferele actuale de capital nu includ riscurile financiare legate de schimbările climatice”, pentru ca în iulie 2022 reprezentanţii aceleaşi instituţii să afirme că „o tranziţie insuficient ordonată către o economie verde se poate traduce în pierderi semnificative pentru sectorul bancar privind expunerile legate de companiile cu emisii ridicate şi la expuneri vulnerabile la pericolele climatice”.

Mai mult, Carbon Tracker International arăta, în iunie 2022, că „peste un trilion de dolari de active din petrol şi gaze riscă să rămână blocate ca urmare a acţiunilor politice privind clima şi creşterea în surse alternative de energie”.

Cei de la Finance Watch concluzionează că finanţarea combustibililor fosili este o afacere din ce în ce mai riscantă, ce ar putea duce la acumularea unor riscuri crescute în sistemul bancar, acumulare care ar putea pune în pericol stabilitatea întregului sistem financiar atunci când riscurile respective se vor materializa, deoarece resursele proprii disponibile ale băncilor ar putea să nu fie suficiente pentru a absorbi pierderile.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!