Oferta publică inițială planificată de Fondul Proprietatea pentru producătorul român de hidroenergie Hidroelectrica ar putea fi mai mică decât era prevăzut inițial, dacă Guvernul de la București continuă să se opună unei listări duale București-Londra, și nu va fi efectuată până în luna martie sau aprilie a anului viitor, a anunțat conducerea Fondului.
De ce este important: Reducerea float-ului ar însemna că Guvernul nu va îndeplini angajamentul ca din Hidroelectrica să fie listat măcar 15% până la jumătatea anului 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană pentru fondurile de redresare post-pandemie.
După cum a relatat Profit.ro, FP va supune oficial votului acționarilor săi posibilitatea de listare a deținerii sale la Hidroelectrica și în străinătate, deși deocamdată are girul Ministerului Energiei doar pentru intrarea la cota Bursei de Valori București (BVB).
Daniel Naftali, vicepreședintele senior al administratorului de fond Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea și membru CS Hidroelectrica, a declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro că FP speră să reușească să convingă acționarul majoritar al Hidroelectrica, Ministerul Energiei, să aprobe listarea companiei și pe o bursă externă, nu doar la BVB.
La rândul său, Marius Dan, vicepreședintele Fondului Proprietatea, a anunțat la PROFIT NEWS TV că termenul de listare, gândit inițial pentru finele acestui an, poate fi amânat până la începutul anului viitor.
Profit.ro a anunțat recent că Fondul Proprietatea, care deține circa 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica și 49% din cel al Societății Naționale a Sării (Salrom), estimează costurile vânzării prin listare la bursă a acestor participații la sute de milioane de lei și nu exclude scenariul vânzării directe a deținerii la cel mai mare producător de energie electrică din România.
FP își evaluează deținerea de 20% din acțiunile Hidroelectrica la 12,56 miliarde lei, ceea ce indică o valoare totală a companiei de circa 62,8 miliarde lei.
„Există semne de întrebare în legătură cu capacitatea de a vinde 15% din Hidroelectrica doar într-o listă locală”, spune acum Marius Dan, citat de Reuters.
Planurile erau de a scoate la vânzare un pachet de 15%-20% din Hidroelectrica, într-o tranzacție de 2,5 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari).
„Pentru a finaliza IPO doar la Bursa de Valori București, tranzacția ar putea să fie necesar să fie redusă la 1 – 1,5 miliarde de euro”, spune directorul FP.
Fondul Proprietatea va încerca să se întâlnească cu premierul și liderii coaliției de guvernământ în săptămânile următoare, pentru a prezenta recomandarea consorțiului său de bănci, care intermediază operațiunea, pentru o listare dublă.
„Chiar dacă este doar o listare la București, ne angajăm să continuăm procesul și să îl finalizăm cât mai curând posibil. Acestea fiind spuse, nu suntem vânzători Hidroelectrica la orice preț„, a spus Dan.
„Vom încerca să finalizăm listarea Hidroelectrica cât mai curând posibil, dar, de unde suntem astăzi, fereastra optimă de oportunitate pare a fi martie-aprilie 2023”, mai spune acesta.
Ministerul Finanțelor cere Fondului Proprietatea, în calitate de acționar minoritar al Fondului, cu o participație de 5,78%, să decidă ca întregul pachet de acțiuni la Hidroelectrica pregătit spre vânzare să fie listat doar la Bursa din București, dar și ca statului să îi fie dați în maximum 3 luni din banii astfel încasați, sub forma unui dividend special.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).