11.1 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Energie – ULTIMA ORĂ Hidroelectrica începe la noapte să livreze energie electrică Republicii Moldova la preț redus – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Miercuri, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să îi oblige pe producătorii de energie electrică din România să vândă curent electric peste Prut la preț fix, de 450 lei/MWh.

″(…) în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr.

27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a încheiat un contract de furnizare cu Energocom din Republica Moldova și va începe la noapte să livreze electricitate peste Prut.

″Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova. Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova″, a transmis ministrul Energiei de la București, Virgil Popescu.

Miercuri, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să îi oblige pe producătorii de energie electrică din România să vândă curent electric peste Prut la preț fix, de 450 lei/MWh.

″(…) în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, este articolul introdus de Executiv în OUG nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Prețul de referință menționat cu care centralele românești sunt obligate să vândă în Basarabia, de 450 lei/MWh, este limita maximă de cotație cu care producătorii își pot vinde energia fără a fi supraimpozitați. În prezent, pe piața spot de la București, singura pe care se mai fac tranzacții de ceva timp, prețul depășește 1.400 lei/MWh.

Ucraina a oprit de marți exporturile de electricitate, susținând că recurge la acest gest din cauza bombardamentelor de luni cu rachete rusești asupra instalațiilor sale energetice. Decizia a afectat semnificativ Republica Moldova, al cărei consum de energie depindea în proporție de 30% de curentul electric livrat de ucraineni. Ca urmare a situației de criză, Transelectrica a decis să devanseze licitațiile de alocare de capacitate de export de energie către Republica Moldova, care inițial erau programate pentru sfârșitul săptămânii.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!