3 C
București
vineri, ianuarie 21, 2022

Energie – ULTIMA ORĂ Normele de aplicare a compensării facturilor și plafonării prețurilor la energie și gaze au fost publicate în Monitorul Oficial – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Astfel de cereri trebuie depuse și de către întreprinderile individuale și familiale, microîntreprinderile, PFA, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, care sunt scutite și ele în această iarnă de la plata tarifelor reglementate (transport și distribuție), certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și accizei la energie electrică, respectiv a tarifelor reglementate și a accizei la gaze naturale, precum și de către spitalele și unitățile de învățământ publice și private, creșele, ONG-urile, unitățile de cult și furnizorii de servicii sociale publici și private, care beneficiază de plafonarea prețurilor finale de furnizare la cel mult 1 leu/kWh la energie și 0,37 lei/kWh la gaze..

Ordinul de aprobare a normelor de aplicare a legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie și gaze a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite Ministerul Energiei.

“IMPORTANT! Începând de astăzi, IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă, furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!“, anunță instituția.

Astfel de cereri trebuie depuse și de către întreprinderile individuale și familiale, microîntreprinderile, PFA, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, care sunt scutite și ele în această iarnă de la plata tarifelor reglementate (transport și distribuție), certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și accizei la energie electrică, respectiv a tarifelor reglementate și a accizei la gaze naturale, precum și de către spitalele și unitățile de învățământ publice și private, creșele, ONG-urile, unitățile de cult și furnizorii de servicii sociale publici și private, care beneficiază de plafonarea prețurilor finale de furnizare la cel mult 1 leu/kWh la energie și 0,37 lei/kWh la gaze.

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

Normele prevăd că cererea, însotită de declarație pe proprie răspundere, se poate depune în perioada de aplicare a schemei, urmând ca facilitatea să se acorde de către furnizori începând cu luna depunerii cererii. În lipsa declarației, cererea nu poate fi luată în considerare.

Prin excepție, pentru luna noiembrie 2021 cererea poate fi depusă și în luna decembrie 2021, se precizează în norme.

Plafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unități de învățământ publice și private definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, creșe, organizații neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preț de referință de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preț de referință  al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:

– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 –  martie 2022)

“IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației de maximum 10%”, mai precizează Ministerul Energiei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!