28 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Energie – ULTIMA ORĂ Tranzacție gigant – Cea mai mare companie de electricitate din Grecia pregătește cumpărarea Enel România. Cumpărătorul, condus chiar de fostul CEO Enel România – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din această țară.

În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat că Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participația Fondului Proprietatea la Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian.

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) pregătește o mișcare importantă de expansiune pe piața energetică, vizând să achiziționeze 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacție care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro, relevă datele avansate și analizate de Profit.ro.

 

 

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

 

PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție.

 

În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat că Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participația Fondului Proprietatea la Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian.

Presa din Italia anunța atunci că vânzarea de către Enel a unor active din România a revenit în actualitate, avansând și o sumă la care sunt estimate aceste active care ar urma să fie vândute (1 miliard de euro), dar și o serie de potențiali cumpărători. Printre aceștia se aflau fondurile de investiții Macquarie, GIC (Singapore) și Wren House, ultimul fiind un fond de investiții din Kuweit specializat în infrastructură.

Acum însă este vorba de vânzarea unui pachet majoritar către PPC.

Un memorandum de înțelegere a fost deja semnat acum între cele două mari grupuri, PPC și Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii și 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi.

Discuțiile conducerii PPC cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanțarea unei părți din investiție.

România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România ale grupului italian.

 

 

Georgios Stassis lucra în grupul Enel din 2007, iar înainte de a deveni country manager pentru România, în februarie 2016, a fost director al Enel Green Power pentru zona Europa de Est și Egipt.

 

 

Statul grec, prin Compania de Participații și Fondul Elen pentru Privatizare (HRADF), s-a arătat gata să participe la majorare pentru a asigura menținerea procentului pachetului minoritar prevăzut prin statut (34%).

 

Investițiile pentru perioada 2022-2026 se vor ridica la 9,3 miliarde de euro, din care 6 miliarde euro în următorii trei ani. Aceste 6 miliarde de euro vor fi alocate după cum urmează:

  • (i) aproximativ 3,2 miliarde euro pentru proiecte de energie regenerabilă până în 2024, inclusiv producerea de hidroenergie și achiziții de companii în țările balcanice vecine, cu scopul de a atinge o capacitate instalată de SRE de 7,2 GW până în 2024;
  • (ii) aproximativ 1 miliard de euro în rețele de distribuție (ale companiei elene de distribuție a energiei electrice HEDNO) până în 2024, cu accent deosebit pe dezvoltarea rețelei, automatizarea rețelelor, facilitarea pieței și servicii mai bune pentru clienți; și
  • (iii) aproximativ 1,7 miliarde euro până în 2024 pentru producerea convențională de energie electrică, unitatea operațională de furnizare, construcția unei centrale pentru producerea energiei electrice din deșeuri, digitalizare, telecomunicații și puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

Exista și o mențiune specială cu privire la investițiile în Balcani și pătrunderea pe piața telecomunicațiilor. Mai exact, în energie, se prevede o extindere în producția și furnizarea de energie în România și Bulgaria, și anume:

„Potențialul surselor regenerabile de energie pe piețele din România și Bulgaria este de așteptat să aibă un ritm de creștere de circa 8,0%, respectiv 15,0% pe an, până în 2030. În plus, până în 2030, în România se preconizează creșterea capacității cu aproximativ 6,0 GW, în timp ce valoarea corespunzătoare pentru Bulgaria este de 3,0 GW. Această expansiune internațională devine semnificativ mai atractivă prin interconectarea rețelelor din Grecia, Bulgaria și România sub forma unei infrastructuri de distribuție bine dezvoltate”.

În primăvara anului trecut fusese de asemenea anunțat că România, alături de Bulgaria și Serbia, care în ultimii ani trec prin propria lor revoluție „verde”, sunt următorul mare obiectiv de investiții al companiei elene de electricitate PPC.

În România, prognozele pentru 2030 vorbesc despre investiții de 5,2 GW în energie eoliană și aproximativ 5 GW în energie fotovoltaică, în conformitate cu planul național pe zece ani de dezvoltare în domeniul energiei.

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud – inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaționale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România și de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură și rețele.

La nivelului întregului grup, Enel estimează că măsurile „adverse” ale Guvernului României din domeniul energiei au avut o contribuție totale negativă la EBITDA de 270 milioane euro.

După cum a relatat Profit.ro, subsidiarele românești Enel Energie și Enel Energie Muntenia, furnizori majori de energie electrică pe piața locală, au fost nevoite să împrumute de urgență sute de milioane de euro de la compania-mamă în august, deși aveau deja contractate linii de finanțare de la bănci, din cauza crizei de lichiditate generată de scumpirea galopantă a electricității pe care o achiziționează pentru clienți de pe piețele angro, coroborată cu întârzierile mari cu care statul român rambursează furnizorilor costurile plafonării prețurilor pentru clienții finali.

Recent, Enel a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acțiunile diviziei sale de servicii de rețea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro, informează Reuters.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!