28 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Energie – Ungaria și Serbia au stabilit să construiască un nou oleoduct pentru petrolul rusesc – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Budapesta și Belgrad au stabilit să construiască un nou oleoduct pentru ca Serbia să poată să primească petrol rusesc după ce se va sista furnizarea prin conductele care acum trec prin Croația, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar...

Potrivit lui Vucic, instalarea noii conducte, de 128 kilometri lungime și care va ajunge la rafinăria ungară din apropierea graniței cu Serbia, va dura circa doi ani și va costa în jur de 100 milioane de euro.

Totuși, a fost întârziată cel puțin o lună în așteptarea unei decizii din partea celor 27 de state membre cu privire la excluderea țărilor balcanice și embargoul petrolier care va începe să fie aplicat în decembrie.

Budapesta și Belgrad au stabilit să construiască un nou oleoduct pentru ca Serbia să poată să primească petrol rusesc după ce se va sista furnizarea prin conductele care acum trec prin Croația, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, citat de agenția EFE.

Anunțul a venit într-un moment în care Uniunea Europeană se pregătește pentru a implementa un embargo parțial pentru importurile de petrol rusesc, aceasta fiind una dintre sancțiunile impuse Kremlinului pentru invazia din Ucraina, scrie Agerpres.

Premierul ungar, Viktor Orban, este principalul aliat comunitar al Moscovei, iar Serbia este o țară care își menține relațiile tradiționale de prietenie cu Rusia.

„Premierul ungar Orban a fost de acord cu construcția unui oleoduct către Ungaria. Această nouă conductă va permite aprovizionarea Serbiei cu petrol mai ieftin din Urali (Rusia), prin conectare cu oleoductul Druzhba”, a scris purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs pe contul său de Twitter.

Acesta a reamintit că aprovizionarea cu petrol a Serbiei se realizează în prezent „prin intermediul unui oleoduct care trece prin Croația”.

„Este puțin probabil ca aceasta să mai fi posibil în viitor, din cauza sancțiunilor (comunitare împotriva Rusiei) adoptate”, a adăugat el.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, anunțase sâmbătă că a ajuns la un acord cu Orban în legătură cu construcția oleoductului pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Potrivit lui Vucic, instalarea noii conducte, de 128 kilometri lungime și care va ajunge la rafinăria ungară din apropierea graniței cu Serbia, va dura circa doi ani și va costa în jur de 100 milioane de euro.

„Croația s-a dovedit a fi un furnizor nesigur”, a spus Vucic sâmbătă, făcând referire la planurile Zagrebului de a nu permite trecerea petrolului rusesc pe teritoriul său.

Intrarea în vigoare a acestei măsuri, care va fi adoptată în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană, este prevăzută pentru data de 1 noiembrie.

Totuși, a fost întârziată cel puțin o lună în așteptarea unei decizii din partea celor 27 de state membre cu privire la excluderea țărilor balcanice și embargoul petrolier care va începe să fie aplicat în decembrie.

Petrolul pe care în prezent îl importă Serbia din Rusia vine pe cale maritimă în Croația și de acolo prin oleoduct.

Vucic a subliniat că Executivul său intenționează, de asemenea, construirea altui oleoduct care să ajungă la portul albanez Durres, trecând prin Macedonia de Nord.

Serbia depinde în mare măsură de Rusia pentru aprovizionarea cu petrol, deși importă și din alte țări și are și surse proprii pentru a acoperi 20% din necesitățile sale.

Ungaria importă din Rusia 65% din petrol și 85% din gazele pe care le utilizează.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!