-4.1 C
București
luni, ianuarie 24, 2022

Energie – Utilizarea cărbunelui pentru producția de electricitate este la un nivel record în pofida angajamentelor de reducere a emisiilor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Creșterea consumului în China, India și SUA ar putea duce în acest an producția de electricitate a termocentralelor pe cărbune la un nou maxim istoric, ceea ce subminează eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră... Potrivit acestei agenții, producția globală de electricitate pe bază pe cărbune ar urma să ajungă la 10.350 Terawați-oră în 2021, în creștere cu 9% față de 2020, stimulată de revenirea economică rapidă care "a dus la creșterea mai rapidă a cererii de electricitate decât pot ține pasul furnizorii cu emisii reduse de carbon", scrie Agerpres. "Cărbunele este cea mai mare sursă globală de emisii de carbon și nivelul record din acest an al producției de electricitate pe bază de cărbune este un semn îngrijorător a cât de departe este lumea în eforturile sale de a pune emisiile pe o traiectorie descrescătoare spre net zero"...

Creșterea consumului în China, India și SUA ar putea duce în acest an producția de electricitate a termocentralelor pe cărbune la un nou maxim istoric, ceea ce subminează eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunțat vineri Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Potrivit acestei agenții, producția globală de electricitate pe bază pe cărbune ar urma să ajungă la 10.350 Terawați-oră în 2021, în creștere cu 9% față de 2020, stimulată de revenirea economică rapidă care “a dus la creșterea mai rapidă a cererii de electricitate decât pot ține pasul furnizorii cu emisii reduse de carbon”, scrie Agerpres.

Pe ansamblu, cererea totală de cărbune, atât pentru producția de electricitate cât și pentru producția de ciment și oțel, ar urma să crească cu 6% în acest an, susține IEA. Chiar dacă nu va fi depășit consumul record din 2013 și 2014, anul viitor ar putea fi atins un nou maxim istoric, în funcție de creșterea economică și evoluțiile meteo, adaugă IEA.

“Cărbunele este cea mai mare sursă globală de emisii de carbon și nivelul record din acest an al producției de electricitate pe bază de cărbune este un semn îngrijorător a cât de departe este lumea în eforturile sale de a pune emisiile pe o traiectorie descrescătoare spre net zero”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

SUA și Uniunea Europeană au avut cele mai mari creșteri în utilizarea de cărbune pentru producția de electricitate, câte 20% fiecare, urmate de India cu 12% și China, cel mai mare consumator mondial de cărbune, cu 9%.

Creșterea utilizării cărbunelui pentru producția de electricitate în 2021 reprezintă o inversare cu 180 de grade după scăderile din precedenți doi ani și pune în pericol traiectoria lumii de a ajunge la emisii zero în 2050.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!