3.2 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Energie – VIDEO&FOTO Investitori basarabeni au preluat jumătate din siderurgia istorică Oțelu Roșu de la polonezul cu legături cu China, ce a vrut să cumpere și COS Târgoviște – Sinteza

7 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Un grup de investitori din Republica Moldova a preluat jumătate din capitalul companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care deține și operează unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, județul Caraș Severin...

Până la recenta tranzacție, asociații Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME) erau firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych (99,09%), și traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia (0,91%).

În acest fel, fiecare dintre cele două ″tabere″ de asociați, cea veche și cea nouă, deține exact câte 50% din companie, potrivit termene.ro. Omnisteel este controlată de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

Un grup de investitori din Republica Moldova a preluat jumătate din capitalul companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care deține și operează unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, cumpărată acum 3 ani de la Ductil Steel, ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel, relevă date analizate de Profit.ro. Compania este prezentată, prin date de la finalul anului 2021, cu o situație financiară dificilă, având capitaluri negative, sechestre pe active, echipamente și instalații, precum și procese pentru salarii, impozite și facturi neplătite.

Până la recenta tranzacție, asociații Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME) erau firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych (99,09%), și traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia (0,91%).

Sursă: Google Maps

Sursă: Google Maps

Acum, Sunningwell International Polska a cedat 49,09% din părțile sociale ale LDME entității Omnisteel SRL din Republica Moldova și 0,91% către Metary SRL din România. În acest fel, fiecare dintre cele două ″tabere″ de asociați, cea veche și cea nouă, deține exact câte 50% din companie, potrivit termene.ro.

Omnisteel este controlată de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

Rotaru, care este și asociat unic la Metary SRL, a fost numit administrator la Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL, însă își exercită funcțiile numai împreună cu administratorul preexistent, firma LDME Asset Management SRL, fiind nevoie de acordul ambelor părți asupra tuturor deciziilor.

LDME Asset Management SRL, care este administrator la Laminorul din februarie anul acesta, îi are ca asociați pe rusul cu cetățenie elvețiană Petr Terebov (80%), trader de metale și deșeuri din metal la Londra și Geneva, și pe basarabeanul cu cetățenie română Veaceslav Sandu (20%).

În decembrie anul trecut, cei de la Omnisteel au anunțat peste Prut că vor să investească 14 milioane euro în construirea unei oțelării la Pănășești, în raionul Strășeni, cu o capacitate de producție anuală de 150.000 de tone de bare de oțel pentru construcții și 250 de angajați, planul fiind ca o parte din producție să fie exportată în România.

În mai anul acesta, însă, compania a transmis că ar putea renunța la proiect, acuzând ″bariere birocratice″, constând în termenele foarte lungi de emitere a autorizațiilor legale pentru investiție, precum și lipsa de sprijin din partea autorităților.

Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL a cumpărat în 2019 unitatea de prelucrare siderurgică de la Oțelu Roșu de la Ductil Steel, compania insolventă deținută în trecut de grupul rus Mechel. La Oțelu Roșu se produc țevi de oțel cu conținut scăzut, mediu sau ridicat de carbon și oțel aliat, pentru laminarea ulterioară a barei de armare din beton, sârmă și oțeluri speciale.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Laminorul Danube a vrut să preia și activele combinatului COS Târgoviște, ajunse în cele din urmă în posesia italienilor de la Beltrame, precum și fabrica de laminate și sârmă din Buzău a Ductil Steel, și și-a manifestat interesul și pentru ansambluri de producție ale altor firme locale ce s-au aflat în portofoliul Mechel, respectiv Industria Sârmei Câmpia Turzii și Laminorul Brăila.

Unitatea de producție siderurgică de la Oțelu Roșu. Sursă foto: https://ldme.web-bank.eu/

Unitatea de producție siderurgică de la Oțelu Roșu. Sursă foto: https://ldme.web-bank.eu/

Cu COS Târgoviște și Laminorul Brăila fuseseră de altfel convenite tranzacții, care însă nu au mai fost finalizate.

Laminorul Danube Metallurgical Enterprise are înregistrate puncte de lucru și la Buzău, Brăila și Târgoviște, pe lângă cel de la Oțelu Roșu.

Anul trecut, compania și-a redus pierderile la 15,4 milioane lei (de la peste 42 milioane lei în 2020), veniturile totale majorându-se de la 20,8 milioane lei (din care cifră de afaceri de numai 3,1 milioane lei) la aproape 23 milioane lei (cu rulaj scăzut la 2,4 milioane lei).

La finalul anului 2021, LDME avea capitaluri negative de peste -59 milioane lei și datorii restante la bugetele statului în sumă totală de aproape 120 milioane lei, pentru care Fiscul, conform datelor publice, i-a pus sechestru pe active, echipamente și instalații. Și o serie de angajați, reprezentați de Sindicatul Ductil, au obținut instituirea de sechestre pe bunurile LDME de la Oțelu Roșu, pentru salarii neplătite, iar compania se judecă în instanță cu mai multe firme de pază ce reclamă facturi restante pentru serviciile prestate.

Sunningwell, care deține 49,09% din capitalul LDME, a vrut să preia și combinatul metalurgic polonez Huta Częstochowa și chiar a avut o vreme închiriate activele acestuia. Contractul de închiriere a fost reziliat în decembrie 2020, iar ulterior, în vara anului trecut, unitatea de producție a fost cumpărată de către Liberty Steel Group, parte a conglomeratului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, care deține și fostul Sidex Galați din România.  

Fondatorul, președintele și CEO-ul Sunningwell International Polska, polonezul Marek Frydrych, și-a început cariera profesională în Ministerul de Externe de la Varșovia, după studii de Istorie la Poznan și de Relații Internaționale la Moscova, și a fost funcționar al consulatului polonez de la Shanghai. Ulterior, a intrat în afaceri în China, în domeniul tradingului de mărfuri, în special metale, înființând acolo companiile Troy Corporation și Troy International Trading.

Frydrych a fondat Sunningwell în 2003, după ce a vândut companiile Troy. O vreme a deținut și un club de noapte în Shanghai, Tropicana, și a sponsorizat organizarea unui festival de muzică pop europeană în metropola chineză. De-a lungul timpului, Marek Frydrych, care vorbește fluent chineză și rusă, a reprezentat mai multe corporații chineze de top, în special de stat, în demersurile acestora de a se extinde în Polonia și în alte state din Europa, mai ales în energie și infrastructură.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!