6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Fonduri Europene – Comisia Europeană lansează un plan de acțiune pentru stimularea economiei sociale și crearea de locuri de muncă – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Comisia Europeană a prezentat astăzi un plan de acțiune conceput pentru a ajuta economia socială europeană să prospere, valorificând potențialul său economic și de creare de locuri de muncă... Printre alte acțiuni, Comisia va lansa în 2023 un nou portal al UE privind economia socială, oferindu-le astfel actorilor din acest sector un loc unic în care să găsească toate informațiile de care au nevoie cu privire la finanțare...

Comisia Europeană a prezentat astăzi un plan de acțiune conceput pentru a ajuta economia socială europeană să prospere, valorificând potențialul său economic și de creare de locuri de muncă, precum și contribuția sa la o redresare echitabilă și favorabilă incluziunii și la dubla tranziție verde și digitală, se arată în comunicatul oficial al Executivului European. 

Organizațiile din cadrul economiei sociale sunt entități care pun pe primul plan obiectivele sociale și de mediu, reinvestind cea mai mare parte a profitului lor în organizație.

În Europa există 2,8 milioane de entități active în cadrul economiei sociale, care angajează 13,6 milioane de persoane și oferă soluții la principalele provocări întâmpinate de societățile noastre. Acestea funcționează într-o gamă variată de sectoare, de la servicii de îngrijire la reciclare, și sub diverse forme, de la cooperative la întreprinderi sociale. Sporirea sprijinului acordat economiei sociale permite organizațiilor, pe lângă crearea de locuri de muncă, să își mărească impactul social în întreaga UE. Planul de acțiune pentru economia socială prezentat astăzi facilitează perspectivele organizațiilor din cadrul economiei sociale de a prospera și de a se dezvolta. 

Comisia își propune să acționeze în trei domenii:

  1. Crearea condițiilor propice pentru dezvoltarea economiei sociale

Cadrele politice și juridice sunt esențiale pentru crearea unui mediu propice dezvoltării economiei sociale. Acestea includ cadrele privind fiscalitatea, achizițiile publice și ajutoarele de stat, care trebuie adaptate la nevoile economiei sociale.

Pentru a aborda aceste aspecte, Comisia va propune în 2023 o recomandare a Consiliului privind dezvoltarea condițiilor-cadru ale economiei sociale. De asemenea, Comisia va publica orientări pentru statele membre cu privire la cadrele fiscale aplicabile organizațiilor din domeniul economiei sociale și va facilita accesul la orientări privind ajutoarele de stat. Planul de acțiune urmărește, de asemenea, să consolideze bunele practici în materie de achiziții publice responsabile din punct de vedere social și să promoveze orientarea economiei sociale către obiective care depășesc granițele UE.

  1. Oportunități pentru înființarea și extinderea organizațiilor din cadrul economiei sociale

Entitățile din cadrul economiei sociale ar trebui să beneficieze de sprijin pentru înființare și dezvoltare, precum și pentru a-și recalifica și perfecționa lucrătorii. Pentru perioada 2021-2027, Comisia intenționează să își sporească sprijinul peste suma estimată de 2,5 miliarde EUR alocată anterior economiei sociale (2014-2020).

Printre alte acțiuni, Comisia va lansa în 2023 un nou portal al UE privind economia socială, oferindu-le astfel actorilor din acest sector un loc unic în care să găsească toate informațiile de care au nevoie cu privire la finanțare, politici, programe de formare și inițiative puse la dispoziție de UE. De asemenea, Comisia va lansa în 2022 noi produse financiare în cadrul programului InvestEU și va îmbunătăți accesul la finanțare. Tot în 2022, Comisia va înființa un Centru european de competențe pentru inovare socială.

  1. Asigurarea recunoașterii economiei sociale și a potențialului acesteia

Planul de acțiune urmărește să sporească vizibilitatea economiei sociale și să îmbunătățească recunoașterea activității și a potențialului acesteia. Comisia va desfășura activități de comunicare menite să scoată în evidență rolul și specificul economiei sociale. Printre numeroasele sale acțiuni, Comisia va lansa un studiu pentru a colecta date calitative și cantitative cu scopul de a înțelege mai bine economia socială la nivelul întregii Uniuni, va organiza cursuri de formare pentru funcționarii publici pe diverse teme relevante din perspectiva economiei sociale și va promova economia socială la nivel regional și local prin încurajarea schimburilor transfrontaliere.

Odată cu planul de acțiune prezentat astăzi, Comisia lansează, de asemenea, un „parcurs de tranziție”, cu scopul de a sprijini dubla tranziție verde și digitală a economiei sociale, în dialog cu autoritățile publice și cu părțile interesate. Comisia solicită opinii din partea publicului cu privire la parcursul de tranziție prin intermediul unui sondaj UE deschis până pe 28 februarie 2022.

Declarațiile membrilor colegiului

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Planul de acțiune pentru economia socială permite reducerea decalajului dintre economia noastră socială și sprijinul de care are nevoie pentru a prospera și a contribui și mai mult în cadrul societăților noastre. De la reducerea birocrației cu care se confruntă unii antreprenori sociali, la crearea de locuri de muncă și de noi oportunități de perfecționare și recalificare, acest plan de acțiune este esențial pentru realizarea unei tranziții verzi și digitale echitabile și pentru asigurarea unei redresări favorabile incluziunii în urma pandemiei.”

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Datorită puternicelor sale rădăcini locale, economia socială poate oferi soluții inovatoare venite de la bază pentru multe dintre provocările mondiale actuale, cum ar fi schimbările climatice, digitalizarea și excluziunea socială. Economia socială funcționează cu și pentru comunitățile locale și are un potențial imens de creare de locuri de muncă. Prin acest plan de acțiune, am convingerea că organizațiile active în cadrul economiei sociale vor dobândi capacitățile necesare pentru a se dezvolta, a fi recunoscute și a avea un impact și mai mare asupra societății.”  

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: Economia socială creează locuri de muncă și creștere economică aproape de nevoile cetățenilor și de mediul lor de viață imediat. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a demonstrat, la rândul său, reziliența și ingeniozitatea modelelor de afaceri din economia socială. Pentru a continua dezvoltarea potențialului și a contribuției lor la transformarea verde și digitală, lansăm un parcurs de tranziție pentru ecosistemul „proximitate și economie socială”. Vom colabora cu toate părțile interesate pentru o economie mai favorabilă incluziunii și mai sustenabilă.”

Sursa: Calea Europeana

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!