1.9 C
București
marți, ianuarie 25, 2022

Fonduri Europene – Consiliul Concurenței: Comisia Europeană consideră că transferul terenurilor Romexpo către CCIR reprezintă ajutor de stat, în forma actuală – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției și RAAPPS s-au opus legii Romexpo pe motiv că reprezintă un ajutor de stat acordat cu încălcarea legislației europene și au cerut licitație... Consiliul Concurenței a trimis, însă, o adresă către Comisia Juridică, atrăgând atenția că la nivelul Comisiei Europene este în derulare o investigație cu privire la transferul terenurilor Romexpo, instituția europeană analizând dacă acesta reprezintă ajutor de stat către CCIR. În acest moment, Comisia Europeană așteaptă, până la data de 24.12.2021, un nou răspuns din partea celor două camere ale Parlamentului, cu privire la o serie de documente solicitate, după ce primele documente transmise nu au răspuns concret problematicii ridicate de forul european.

Comisia Europeană consideră că, așa cum este concepută în prezent, inițiativa legislativă prin care statul transferă terenurile Romexpo către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), aceasta este foarte probabil să implice ajutor de stat, arată o adresă a Consiliului Concurenței obținută de Economedia.

Deputații din Comisia Juridică au fost convocați joi de președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), pentru a vota legea Romexpo, însă ședința a fost amânată, deocamdată.

Consiliul Concurenței nu a fost invitat la ședință, conform surselor Economedia și G4Media. Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției și RAAPPS s-au opus legii Romexpo pe motiv că reprezintă un ajutor de stat acordat cu încălcarea legislației europene și au cerut licitație.

După votul în Comisia Juridică, proiectul de lege va fi trimis în plen. Camera Deputaților este decizională, după ce proiectul a trecut deja de Senat.

Consiliul Concurenței a trimis, însă, o adresă către Comisia Juridică, atrăgând atenția că la nivelul Comisiei Europene este în derulare o investigație cu privire la transferul terenurilor Romexpo, instituția europeană analizând dacă acesta reprezintă ajutor de stat către CCIR.

Potrivit Consiliului Concurenței, în urma discuțiilor purtate cu forul de la Bruxelles, „Comisia Europeană consideră că, prima facie, așa cum este concepută inițiativa legislativă în prezent, aceasta este foarte probabil să implice ajutor de stat, la nivelul CCIR, ținând cont de activitatea economică pe care aceasta o desfășoară, mai ales prin prisma activităților legate direct de ROMEXPO SA”.

Totodată, Comisia atrage atenția și asupra „transferării posibilului ajutor și la nivelul investitorilor privați cu care CCIR se va asocia în vederea realizării proiectelor de dezvoltare durabilă, în măsura în care aceștia nu sunt selectați prin licitație publică”. Reamintim că CCIR ar urma să dezvolte pe acel teren un proiect imobiliar împreună cu dezvoltatorul Iulius din Iași, potrivit anunțurilor oficiale ale instituției.

Comisia Europeană a indicat autorităților române să aibă în vedere alte posibilități privind utilizarea terenurilor Romexpo, mai precis:

A. Conceperea unei modalități de transfer a terenului astfel încât să nu fie incidente regulile naționale și europene în materia ajutorului de stat, indicând două posibile variante.

1. Organizarea unei proceduri competitive, deschise, transparente și necondiționate

2. Mandatarea CCIR de către stat să asigure operațiunile de revitalizare a terenului proprietate publică

B. În cazul în care cele două opțiuni de mai sus nu sunt convenabile pentru autoritățile române, măsura trebuie să fie concepută în așa fel încât transferul terenului cu titlu gratuit să fie considerat ajutor compatibil cu regulile în materia ajutorului de stat, respectiv să aibă în vedere satisfacerea unei nevoi sociale, precum dezvoltarea de activități culturale. Însă, dacă scopul este dezvoltarea imobiliară pe o mare parte a terenului, atunci nu poate exista temei de compatibilitate a măsurii.

În acest moment, Comisia Europeană așteaptă, până la data de 24.12.2021, un nou răspuns din partea celor două camere ale Parlamentului, cu privire la o serie de documente solicitate, după ce primele documente transmise nu au răspuns concret problematicii ridicate de forul european. Comisia Europeană a cerut, încă din noiembrie 2020, informații despre legea prin care terenuri de 300 de milioane de euro sunt acordate gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României.

Acțiunea a venit după ce grupul Nepi Rockastle a depus o petiție în care s-a arătat de asemenea interesat de aceste terenuri, spunând că vrea să plătească pentru ele, fără a fi nevoie de un transfer gratuit, și în care a acuzat că actul normativ favorizează grupul Iulius. Grupul Iulius a transmis atunci că nu are nicio implicare în demersul legislativ al Parlamentului, deoarece terenurile vor fi oferite cu titlu gratuit către Camera de Comerţ şi Industrie, iar grupul va plăti o taxă pentru utilizarea terenului.

Și Consiliul pentru IMM-uri a acuzat că CCIR va primi terenul de la stat în mod gratuit şi va încasa şi noi taxe de la firme. Coaliţia pentru Dezvoltarea României a reclamat lipsa de transparenţă şi corectitudine legislativă, procedurală şi economică în cazul deciziei Parlamentului.

Sursa: Economedia.ro

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!