27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Fonduri Europene – Fonduri UE de câte 5.000-120.000 Euro: S-a anunțat când se înscriu la finanțare SRL, PFA, II agroalimentare – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Apelurile de proiecte pentru microgranturile și granturile de capital de lucru în valoare totală de 300 de milioane de euro, pentru SRL, PFA, întreprinderi individuale și familiale din sectorul agro-alimentar se lansează în această lună, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, după aprobarea schemei de ajutor de stat de către Guvern.

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, inițiatorul ordonanței, s-au stabilit și datele de lansare a apelurilor de proiecte: Schema de finanțare în valoare totală de 300 de milioane de euro a fost prenotificată de Guvern la Comisia Europeană, necesitând anumite modificări în cadrul Programului Operațional Competitivitate, după cuma spus Boloș.

Apelurile de proiecte pentru microgranturile și granturile de capital de lucru în valoare totală de 300 de milioane de euro, pentru SRL, PFA, întreprinderi individuale și familiale din sectorul agro-alimentar se lansează în această lună, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, după aprobarea schemei de ajutor de stat de către Guvern.

Ordonanța de urgență pentru instituirea noii scheme de ajutor de stat a fost adoptată de Guvern vineri și urmează se publice în Monitorul Oficial. Apoi, ministerele care administrează măsurile de sprijin ar urma să emită procedurile de implementare și să deschidă înscrierile. Banii sunt pentru industria alimentară, agricultură, acvacultură și piscicultură.

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, inițiatorul ordonanței, s-au stabilit și datele de lansare a apelurilor de proiecte:

  • 26 mai 2022 – Măsura 2, granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii. Buget total: 250 milioane euro. Aproximativ 10.000 de beneficiari ar urma să aibă măsura. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) implementează Măsura 2.
  • 27 mai 2022 – Măsura 1 , microgranturi de câte 5.000 de euro pentru SRL fără angajați la 31 decembrie 2019, precum și pentru PFA, II, IF din sectoarele eligibile. Bugetul msăurii este de 50 de milioane de euro, bani care ajung pentru 10.000 de beneficiari. Aici Ministerul Agriculturii este cel care administrează măsura, potrivit lui Boloș. Inițial, în proiectul de OUG, și la Măsura 1 tot MAT figura ca implementator.

Schema de finanțare în valoare totală de 300 de milioane de euro a fost prenotificată de Guvern la Comisia Europeană, necesitând anumite modificări în cadrul Programului Operațional Competitivitate, după cuma  spus Boloș. Banii urmează să fie alocați prin facilitatea europeană de criză COVID, React EU.

Deși schema nu este încă aprobată de Comisia Europeană, ministrul Boloș a dat asigurări că antreprenorii și fermierii beneficiarinu vor fi afectați, întrucât plățile se fac oricum din bugetul de stat, pentru ca apoi guvernul să deconteze de la Bruxelles cheltuielile eligibile, în urma aprobării Comisiei.

„Schema de ajutor de stat a fost pre-notificată la Comisia Eurpeană, sperăm că vom beneficia de suportul, ca de fiecare dată, al Comisiei Europene pentru a se putea emite decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. Am avut această discuție cu Comisia Europeană. Sunt modificări în Programul de competitivitate și își urmează cursul. Plata se face de la bugetul de stat și este un decalaj de timp, dar nu este o noutate. Nu am avut niciodată probleme din acest punct de vedere. Nu pot să garantez că toate cheltuielile vor fi eligibile, pentru că urmează veriicările care se fac de către autoritățile competente, este un proces firesc” – a spus Boloș, la Guvern.

Termenele sunt foarte scurte, pentru că, teoretic, benefciiarii finali ar trebui să fie selectați și contractați până la 30 iunie 2022, data limită a cadrului temporar de ajutor de stat COVID, al Uniunii Europene.

Potrivit unor surse ministeriale, MAT vrea să publice procedura de implementare a Măsurii 2 – granturi de capital de lucru – pe data de 13 mai în consultare publică și pe 23 mai, cu 3 zile înainte de lansarea apelului de proiecte, în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de OUG, în forma consultativă, înscrierile la ambele măsuri de sprijin urmează să se facă în portalul de granturi, IMM Recover, gestionat de MAT și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!