22.1 C
București
joi, iunie 30, 2022

Fonduri Europene – Fondurile UE pentru firme: iunie 2022, lansarea apelului de proiecte – promite ministrul interimar – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are ca obiectiv luna iunie 2022 pentru lansarea apelului de proiecte pe fonduri UE de 358 milioane euro, pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care vor să facă investiții, cu un ghid modificat...

El s-a întâlnit vineri cu șefii din Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate (AMPOC) și mai urmează luni, 11 aprilie, o nouă întâlnire pentru deblocarea banilor europeni din fosta Măsură 3, Acțiunea 4.1.1-POC sau cum se va mai numi linia de finanțare, dacă se va deschide într-adevăr.

„Deblocăm cele aproximativ 400 de milioane de euro necesare investițiilor productive destinate IMM-urilor! În prima zi a mandatului interimar la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene am avut o întâlnire productivă cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AM POC) în care am găsit soluțiile pentru deblocarea alocărilor financiare de circa 400 de milioane de euro...

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are ca obiectiv luna iunie 2022 pentru lansarea apelului de proiecte pe fonduri UE de 358 milioane euro, pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care vor să facă investiții, cu un ghid modificat. Acesta a fost anunțul ministrului interimar, Marcel Boloș.

El s-a întâlnit vineri cu șefii din Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate (AMPOC) și mai urmează luni, 11 aprilie, o nouă întâlnire pentru deblocarea banilor europeni din fosta Măsură 3, Acțiunea 4.1.1-POC sau cum se va mai numi linia de finanțare, dacă se va deschide într-adevăr.

„Deblocăm cele aproximativ 400 de milioane de euro necesare investițiilor productive destinate IMM-urilor! În prima zi a mandatului interimar la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene am avut o întâlnire productivă cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AM POC) în care am găsit soluțiile pentru deblocarea alocărilor financiare de circa 400 de milioane de euro, atât de necesare investițiilor productive destinate IMM-urilor. Am discutat etapele și calendarul, luni urmând să avem o nouă întâlnire pentru definitivarea criteriilor de calificare necesare obţinerii finanţărilor, inclusiv aspectele legate de componenta verde a investițiilor ce urmează a fi finantate. Obiectivul este ca în luna APRILIE să fie prezentat în consultare publică ghidul apelului, și cel mai târziu în luna IUNIE să lansăm apelul. Da, în iunie acest an! Imediat după input-ul mediului de afaceri” – a scris Boloș pe Facebook.

Marcel Boloș a precizat că apelul de proiecte va fi lansat în baza regulamentului general, în lipsa cadrului temporar COVID pentru ajutoare de stat al Uniunii Europene, care expiră în 30 iunie 2022.

„Deși s-a discutat despre neprelungirea cadrului temporar în materie de ajutor de stat, am identificat soluția legală pentru a încadra viitoarele finanțări într-o schemă de ajutor de stat sub incidenţa regulamentului general la nivel european, care permite proiectelor să fie evaluate, contractate și implementate până la sfârșitul perioadei de programare” – a explicat ministrul interimar al MIPE.

Fostul ministru Dan Vîlceanu afirmase că granturile ar putea să fie micșorate de la maximum 1 milion de euro la maximum 200.000 de euro, pentru a se încadra în plafonul ajutoarelor de minimis. O astfel de modificare ar însemna practic revenirea la o schemă asemănătoare cu vechea Măsură 3 – granturi pentru investiții, care prevedea ajutoare de câte 50.000-200.000 de euro.

De altfel, Boloș este cel care a și inițiat, ca Ministru al Fondurilor Europene, schema de ajutoare de stat care prevedea cele 3 măsuri de sprijin pentru IMM-urile afectate de criza COVID-19, în anul 2020. Între timp, Măsura 3 a fost desființată, iar în locul său a fost instituită Acțiunea 4.1.1-POC, dar care nu a mai fost lansată nici ea.

Acum, Boloș, care este ministrul Cercetării, a primit ca interimar și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (fostul său job, din 2020), după ce și-a dat demisia Dan Vîlceanu de la MIPE.  

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!