1.9 C
București
marți, ianuarie 25, 2022

Fonduri Europene – Marinela Strîmbulescu, consultant fonduri europene, cere AM PNDR să clarifice o situație care blochează finanțarea mai multor fermieri! – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Aceasta subliniază negru pe alb că în răspunsul primit de la AFIR (Nr.R13157/15.10.2021), anexat în copia solicitării, sunt încă aspecte care trebuie lămurite.Mai exact, AFIR precizează că: ”solicitantul trebuie să atașeze documentele care certifică dreptul real de proprietate la depunerea cererii de finanțare în cazul în care prin planul de afaceri își propune să achiziționeze teren pentru construirea/modernizarea/extinderea unei construcții permanente (anexe gospodărești agrozootehnice sau cu destinație agroalimentară)”.Totodată, AFIR mai specifică: ”în cazul în care solicitantul își propune prin proiect construcții noi, documentele solicitate sunt următoarele: Documentul care atestă dreptul real principal asupra construcției: drept de proprietate, uz usufruct, specificie, servitute (dobândit prin: contract de vânzare cumpărare, de schimb, de donație, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească).”Specialistul în fonduri europene susține că AFIR cere un document care atestă dreptul real de proprietate asupra unui imobil inexistent.”Ținând cont de aceste precizări, vă rugăm să ne transmiteți care este modalitatea de obținere a unui document care atestă dreptul real asupra unui imobil inexistent la data depunerii cererii de finanțare..

Marinela Strîmbulescu, unul dintre cei mai apreciați consultanți pe fonduri europene din România, trage un semnal de alarmă. Experta atrage atenția că tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri și pentru achiziția de suprafețe sunt blocați în demers deoarece AFIR le cere să prezinte dreptul de proprietate al terenului la cererea de finanțare. Marinela Strîmbulescu a solicitat Autorității de Management pentru PNDR să ofere o soluție concretă la blocajul creat.

Marinela Strîmbulescu ne-a informat că o adresă ce conținea și speța achizițiilor de teren a fost transmisă Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale de către Asociația Fermierilor din Horticultură, Producția Vegetală și Zootehnică (AFHPVZ). Răspunsul primit din partea AFIR a fost însă neclar, așa că fermierii și consultantul lor au revenit și au ajuns să ceară detalii explicite direct din partea Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), pentru a lămuri situația.

Adresa în care se cer explicații concrete a fost realizată chiar de Marinela Strîmbulescu, consultant pe fonduri europene din Târgu Jiu. Aceasta subliniază negru pe alb că în răspunsul primit de la AFIR (Nr.R13157/15.10.2021), anexat în copia solicitării, sunt încă aspecte care trebuie lămurite.

Mai exact, AFIR precizează că: ”solicitantul trebuie să atașeze documentele care certifică dreptul real de proprietate la depunerea cererii de finanțare în cazul în care prin planul de afaceri își propune să achiziționeze teren pentru construirea/modernizarea/extinderea unei construcții permanente (anexe gospodărești agrozootehnice sau cu destinație agroalimentară)”.

Totodată, AFIR mai specifică: ”în cazul în care solicitantul își propune prin proiect construcții noi, documentele solicitate sunt următoarele: Documentul care atestă dreptul real principal asupra construcției: drept de proprietate, uz usufruct, specificie, servitute (dobândit prin: contract de vânzare cumpărare, de schimb, de donație, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească).”

Specialistul în fonduri europene susține că AFIR cere un document care atestă dreptul real de proprietate asupra unui imobil inexistent.

”Ținând cont de aceste precizări, vă rugăm să ne transmiteți care este modalitatea de obținere a unui document care atestă dreptul real asupra unui imobil inexistent la data depunerii cererii de finanțare. Vă invederăm că, așa cum se precizează și în răspunsul AFIR, solicitantul își propune prin planul de afaceri achiziționarea unui teren și realizarea unei construcții noi. În acest caz, considerăm că suntem în imposibilitatea faptică, dar și logică, de a depune odată cu cererea de finanțare un document care să ateste un drept real asupra a ceva ce nu există în acel moment.

Vă rugăm să ne transmiteți punctul dumneavoastră de vedere fără a redirecționa solicitarea noastră către AFIR, întrucât așa cum se observă din documentele atașate, clarificările AFIR sunt ilogice și irealizabile, asta în contextul unei exprimări decente.

În acest context, având în vedere fracturile logice din clarificările AFIR, putem considera că agenția se opune vizibil procesării produselor agricole de către fermierii români, interesul fiind ca țara noastră să rămână un veșnic exportator de materie primă și un importator de produse agroalimentare cu valoare adăugată”, arată consultantul în fonduri europene, Marinela Strîmbulescu, în adresa sa către conducerea Direcției Generale de Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Anterior Asociația Fermierilor din Horticultură, Producția Vegetală și Zootehnică (AFHPVZ), prin reprezentantul său Mihai Herișanu, a solicitat AFIR lămuriri în această problemă. Răspunsul, însă, semnat de directorul general al AFIR, Mihai Moraru, nu i-a mulțumit pe fermieri, care s-au văzut nevoiți să ceară explicații și la AM PNDR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!