4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Fonduri Europene – Măsura 2-2022: Înainte de începutul lunii august, ministerul nu va putea demara plata granturilor de max. 120.000 EUR către beneficiarii IMM Agri-Food 2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„În momentul de față, noi ne-am încadrat în obligații în sensul în care am încheiat, până la data de 30 iunie, contractele de finanțare.

Și directoarea Direcției de programe pentru IMM din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Camelia Taină, a explicat că nu sunt șanse pentru începerea plăților la Măsura 2 a schemei de ajutoare IMM Agri-Food înainte de rectificarea bugetară.

„Înainte de rectificarea bugetară, MAT a mai făcut demersuri pentru obținerea de credite bugetare pentru acest program, în sensul în care am solicitat Ministerului de Finanțe să întrebe alți ordonatori de credite dacă există disponibile bugetare pentru alocarea în acest proiect european...

Beneficiarii Măsurii 2 din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru sectorul agro-alimentar nu vor putea să primească primele granturi de câte 5.000-120.000 de euro înainte de începutul lunii august 2022, când este așteptată prima rectificare bugetară a anului, iar până atunci aplicanții care au semnat contracte de finanțare vor mai fi verificați de agențiile IMM, a declarat, marți, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.

„În momentul de față, noi ne-am încadrat în obligații în sensul în care am încheiat, până la data de 30 iunie, contractele de finanțare. Se știe, acest program diferă față de celelalte programe ca mod de implementare. Fiind timp limitat până la 30 iunie pentru a prinde cadrul temporar COVID, întâi am încheiat contractele iar verificările vor fi ulterior. Așteptăm un răspuns de la colegii de la STS pentru a ne permite accesul în platformă pentru a începe verificările. Oricum ar fi, noi în momentul de față nu avem banii alocați. Se va întâmpla acest lucru în momentul rectificării” – a declarat, Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.

Rectificarea bugetară s-a anunțat pentru începutul lunii august, potrivit acestuia.

Și directoarea Direcției de programe pentru IMM din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Camelia Taină, a explicat că nu sunt șanse pentru începerea plăților la Măsura 2 a schemei de ajutoare IMM Agri-Food înainte de rectificarea bugetară.

„Înainte de rectificarea bugetară, MAT a mai făcut demersuri pentru obținerea de credite bugetare pentru acest program, în sensul în care am solicitat Ministerului de Finanțe să întrebe alți ordonatori de credite dacă există disponibile bugetare pentru alocarea în acest proiect european. Nu avem încă răspăuns pe tema asta, dar mă îndoiesc că vom avea foarte mult succes înainte de rectificarea bugetară” – a spus directoarea.  

„Cât despre veriricări, la momentul ăsta, imediat ce vom finaliza împreună cu partenerii de la STS partea de back office, vom începe verificarea încadrării în categoria IMM pentru beneficiari. La ajutoarele de stat, sunt 2 criterii de eligibilitate pe care le avem de verificat înainte de a face plățile în program” – a completat ea, răspunzând întrebărilor reporterului StartupCafe.ro.

Mai concret, cei 3.474 de potențiali beneficiari care au semnat contracte de finanțare cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului,  în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro, vor mai fi verificați privind încadrarea acestora în categoria IMM, precum și la încadrarea în valorile maxime ale ajutoarelor de stat permise.

Fermierii și antreprenorii, răbdare cu banii blocați în cofinanțări

Imediat după ce potențialii beneficiari au semnat contractele de finanțare și au asigurat cofinanțarea de 15% din grantul promis, unii dintre ei s-au gândit că au nevoie de banii blocați pentru cofinanțare, mai ales în această perioadă când fermierii fac anumite lucrări agricole și au nevoie de lichidități. Numai că aici intervine o mare problemă, din câte ne-au spus unii consultanți: dacă descompletează cofinanțarea înainte să vină ajutorul de stat, beneficiarii riscă să nu mai primească deloc grantul de 5.000-120.000 de euro de la stat.

Unii consultanți ni s-au plâns și aici, la StartupCafe.ro, că fac eforturi să-și convingă clienții-fermieri să nu cheltuie banii de cofinanțare în perioada aceasta, tot mai apăsătoare până intră granturile în conturi.

Mai mult, după ce s-a publicat prima listă de solicitanți acceptați de principiul al finanțare, unii dintre potențialii beneficiari de granturi au primit pe telefoane un mesaj în care un site de anunțuri îi atenționa că trebuie să publice anunțuri obligatorii la începutul și la finalul proiectelor. „Publică rapid, AICI!”  – se încheia oferta din mesaj.

Thumbnail

Mesajul primit de potențialii beneficiari pe telefoane (am anonimizat destinatarul și expeditorul)

În aceste condiții nu e de mirare că o serie de potențiali beneficiari au putut înțelege că au fost deja declarați câștigători de granturi IMM, deși verificările continuă, iar ministerul nu are momentan disponibile creditele bugetare necesare plăților.

Referitor la aceste anunțuri/comunicate de presă prevăzute ca obligație în procedura Măsurii 2, pe StartupCafe.ro am publicat un articol explicativ în care am arătat că beneficiarii pot plăti din grant, drept cheltuială eligibilă, serviciul de publicare a anunțurilor. De aceea, este important ca ei să aștepte să primească granturile și apoi să publice anunțurile mass-media.

De asemenea, pe pagina de Facebook a StartupCafe.ro am avertizat cu privire la necesitatea ca potențialii beneficiari să nu descompleteze cofinanțarea, pentru a nu risca să nu mai primească granturile.

Citește și:

Noua Măsură 2-2022: Comunicate/anunțuri mass-media pe StartupCafe. Preț, eligibilitate, model de comunicat, în proiectele „IMM AGRI-FOOD”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!