0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Fonduri Europene – Ministrul fondurilor UE: Posibilă nouă schema de granturi IMM, dar nu doar pentru HoReCa, în 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are în vedere lansarea unei noi scheme de ajutoare de stat pentru firme, care să nu se rezume doar la domeniul HoReCa, pentru a utiliza fonduri europene aflate în risc de a fi pierdute de România...

Așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu a mai primit niciun ban de la bugetul de stat pentru Schema HoReCa 2, pe care o plănuia, dar are alocați 2,2 miliarde de lei, separat, pentru eventuale proiecte europene.

Ministrul Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, se gândea să folosească de aici 300 de milioane de euro pentru a finanța Schema HoReCa2 pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii din domeniu, iar pentru asta a discutat cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are în vedere lansarea unei noi scheme de ajutoare de stat pentru firme, care să nu se rezume doar la domeniul HoReCa, pentru a utiliza fonduri europene aflate în risc de a fi pierdute de România, a declarat, joi, ministrul Marcel Boloș.

Așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu a mai primit niciun ban de la bugetul de stat pentru Schema HoReCa 2, pe care o plănuia, dar are alocați 2,2 miliarde de lei, separat, pentru eventuale proiecte europene. Ministrul Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, se gândea să folosească de aici 300 de milioane de euro pentru a finanța Schema HoReCa2 pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii din domeniu, iar pentru asta a discutat cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Chestionat joi de StartupCafe.ro, Boloș a confirmat discuțiile, dar a precizat că el nu vrea, de fapt, o schemă HoReCa2, ci o schemă de granturi de capital de lucru pentru o gamă mai largă de coduri CAEN, inclusiv cele de HoReCa. Asta înseamnă, practic, un fel de re-editare a Măsurii 2 din schema de granturi COVID de câte 2.000-150.000 EUR prin OUG 130/2020.

„Măsura pe care o avem în vedere, de granturi pentru capital de lucru, n-am vrea să se rezume doar la HoReCa. Am vrea să fie o măsură mai extinsă și urmează să stabilim exact tipurile de granturi și domeniile pentru care acordăm aceste granturi pentru capital de lucru în funcție de evaluarea pe care o facem la sfârșit de an și de situația financiară pe care o avem la nivelul programelor operaționale. Să nu uităm că sursa de finanțare o constituie bani aflați în risc de dezangajare, pe care îi avem pentru Politica de coeziune 2014-2020. Dar anunțăm măsura cât de curând. Într-adevăr am avut o discuție din acest punct de vedere cu dl. ministru (Cadariu) și urmează să anunțăm măsurile în ceea ce privește acordarea de granturi pentru capital de lucru și să vedem poate va fi un domeniu mai extins de activități” – a spus Boloș, chestionat de StartupCafe.ro, la o conferință.

Bugetul eventualei scheme care ar urma să se lanseze în 2023 ar trebui să fie mai mare de 300 de milioane de euro, suma vehiculată de ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, pentru schema HoReCa2.

Fondurile ar urma să provină prin redistribuire de la apelurile de la programele la care au rămas bani necheltuiți, pe care România riscă să-i piardă prin dezangajare automată dacă nu-i cheltuie până la finalul anului 2023.

„Dacă e un domeniu mai extins, înseamnă că e un buget mai mare, dar n-aș vrea să promit nimic, pentru că va trebui să mă țin de promisiune și trebuie să facem mai întâi o analiză la MIPE, după ce închidem anul 2022, care se închide fără dezangajări de fonduri, este anul în care nu pierdem bani, dar anul 2023 este foarte greu, cu 7,7 miliarde de euro buget pe care trebuie să-l consumăm” – a mai explicat Boloș.

Reamintim că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a făcut o propunere de procedură HoReCa2 pe un buget de 750 milioane EUR din fonduri naționale, dar nu i s-a asigurat finanțarea cu resurse de la bugetul de stat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!